Un an de pandemie la Iaşi: primele concluzii. Interviu cu managerul Spitalului de Infecţioase
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Un an de pandemie la Iaşi: primele concluzii. Interviu cu managerul Spitalului de Infecţioase

GALERIE
manager_infectioase_Florin-Rosu
  • manager_infectioase_Florin-Rosu
- +

În perioada 24-26 iunie, Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA precum şi Asociaţia Institutului Pan-European de Cercetare Prof.Dr.Vasile Luca, a organizat ediţia a XI-a a Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioase. La fel ca anul trecut, piesa de rezistenţă a fost pandemia COVID, dar şi alte boli din sfera de specialitate. Care sunt concluziile trase de specialişti după 15 luni de pandemie, aflăm dintr-un interviu cu managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu.

- Conferinţa anuală de Patologie Infecţioasă, iată, organizată şi desfăşurată din nou la Iaşi. La fel ca şi ediţia anterioară, s-a desfăşurat online, date fiind condiţiile pandemice. Ce a adus în plus evenimentul, anul acesta?

- În primul rând, am avut categoric un număr record de participanţi, peste 600. Au fost prezentate un număr de peste 80 de lucrări ştiinţifice, rezultatul fiind cuprins în două cărţi, una din ele, cea care conţine lucrările în extenso, fiind sub egida Editurii Universităţii de Medicină şi Farmacie. Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul a trei zile. Temele au fost foarte interesante. În primul rând, am discutat despre patologia zilelor noastre, COVID 19, dar nu am ignorat, nu am uitat nici celelalte patologii din sfera infecto-contagioasă. Aici vorbim despre hepatitele virale, cu virusul B,C, despre patologia HIV /SIDA, şi am mai avut şi secţiune varia, adică, aşa cum spuneam, tot ceea ce înglobează patologia din sfera bolilor infecţioase.

- Ziarul de Iaşi a prezentat în aceste zile unele lucrări, dar, totuşi, mai exact, care au fost studiile care au atras atenţia?

- Au existat studii de caz, dacă vreţi, cazuri punctuale, prezentate şi care ridicau sau impuneau anumite semne de întrebare sau probleme medicale. S-au atins probleme din zona infecţioasă care sunt însă tangente cu cele din zona cardiovasculară, gastroenteorologică, dermatologică şi chiar neurologică, şi aici este vorba fie de simptomatologie sau complicaţii COVID 19, fie de gestionarea unor pacienţi în contextul pandemiei. De altfel, tema generală a Conferinţei este „Abordări interdisciplinare”, ceea ce înseamnă lucru în echipă, pe mai multe specialităţi, în contextul pandemiei. Chiar dacă tema fundamentală este pandemia COVID 19, am dorit să aducem din nou în prim-plan pacientul cu patologie infecţioasă. Am discutat şi teme de actualitate, inclusiv despre sindormul de Burnout, care implică o afectare a cadrelor medicale şi care până în acest an pandemic era privit ca pe o curiozitate sau ca o patologie care ar apărea sau nu în rândul corpului medical. Din nefericire, acest an ne-a demonstrat că este reală, se manifestă cu siguranţă, dar putem, sigur, să găsim şi modalităţi de a combate acest sindrom.

- Care sunt concluziile generale trase de specialişti în urma Conferinţei?

- Dacă ar fi să ne referim la cei care au participat, Conferinţa a fost bine primită de corpul medical. Trebuie ţinut cont de faptul că, şi în pandemie, un medic trebuie să progreseze din punct de vedere ştiinţific, nu să se blazeze, pentru că a fi medic înseamnă învăţare continuă.

- Dar concluziile referitoare la pandemie, la evoluţia, desfăşurarea şi administrarea ei?

- Dacă ne referim la piesa principală, COVID 19, concluzia este că boala se manifestă în continuare ca un puzzle cu multe necunoscute şi cu multe piese lipsă. Deşi există o recunoaştere unanimă a faptului că măsurile de prevenţie sunt extrem de importante, criza coronavirusului a fost iniţial subestimată la nivel internaţional. La nivel comunitar, probabil că o mai bună cooperare între ţările membre UE ar fi asigurat o susţinere de intervenţie în fiecare ţară. Din punct de vedere al deciziei strategice spitaliceşti în timpul unei pandemii, aceasta are o mare complexitate, generată în primul rând de gradul înalt de incertitudine al consecinţelor ce vor apărea. O altă concluzie poate fi faptul că, în multe dintre situaţii, interviul de triaj a fost o sită cu ochiuri mari, prin care au scăpat mulţi pacienţi posibil infectaţi, şi asta pentru că, în multe situaţii, anchetele epidemiologice au fost făcute în viteză şi superficial. De asemenea, s-a remarcat de către toţi o capacitate de testare insuficientă. Un test negativ nu reprezintă o garanţie că pacientul nu e infectat, iar în spital toţi pacienţii cu simptomatologie respiratorie sau digestivă ar trebui trataţi ca potenţial infectaţi. Din punctul de vedere al corpului medical, majoritatea celor implicaţi au fost şi sunt gata de acţiune, dar aşteaptă o schimbare de paradigmă care, odată cu controlul epidemiei, să aducă o însănătoşire a sistemului medical şi a întregii societăţi româneşti. (Interviu realizat de Silvia CRAUS)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.