Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un angajat al Apple riscă să fie concediat pentru că stă peste program

GALERIE
salariat apple
  • salariat apple
- +

Un angajat din Franţa al companiei Apple a fost ameninţat cu sancţiune disciplinară, dacă nu renunţă la „prostul obicei” de a rămâne peste program.

Când Thomas Bordage a fost chemat la sediul central al companiei Apple din Paris a crezut că este vorba de o promovare, având în vedere că şi lua în serios munca şi rămânea chiar peste program, 20 de minte în plus.

Dar era exact invers: Apple l-a avertizat că dacă nu îşi schimbă obiceiul de a-şi prelungi ziua de lucru va suporta consecinţele şi chiar... concedierea. El a explicat că întâlnirea cu conducerea a fost oarecum „tensionată” având în vedere că pentru companie aceste 20 de minute în plus „nu se justifică”.

Povestea este mai lungă, de când sindicatul a făcut o plângere în justiţie împotriva Apple pentru abuz asupra angajaţilor care trebuiau să rămână la lucru şi după ora 9 seara, după terminarea programului. Iar Bordage este unul din membrii cei mai activi ai sindicatului.

Ştirea, dincolo de a fi anecdotică, arată că tradiţia prezenţei fizice care stă la baza relaţiilor muncii în Spania este un lucru neobişnuit în restul Europei, comentează ABC, referindu-se la situaţia din ţara iberică. Spania este una din ţările europene cu cele mai multe sărbători legale pentru care se acordă zile libere, dar şi unde se lucrează cele mai multe ore, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale pentru Raţionalizarea Programului de Lucru.

Problema, potrivit preşedintelui comisiei menţionate, Ignacio Buqueras, o reprezintă concepţia care există în Spania privind munca şi anume de „a sta aşezat la birou şi a nu produce”. „Europenii şi-au făcut o anumită idee despre europenii din sud, mai concret despre spanioli, că muncesc puţin şi au multe zile libere legale. Dacă am fi mai productivi şi nu am pune bază doar pe prezenţa fizică, ne-am putea bucura mai mult de timpul liber, de familie şi de prieteni”, asigură Buqueras.

Buqueras crede că productivitatea nu constă în orele care se stau la locul de muncă, ci în „eficienţa” depusă la locul de muncă. „Ceea ce trebuie optimizat este timpul în care se munceşte”, spune el. Oficialul spaniol s-a declarat contra practicii rămânerii peste program, având în vedere că „cu cât angajaţii stau mai mult la lucru, cu atât generează mai multe cheltuieli” pentru companie.

Reprezentantul Comisiei aminteşte că Spania se situează în frunte în privinţa orelor de lucru, dar la coadă în privinţa productivităţii. „Suntem de părere că această cultură a prezenţei fizice este de domeniul lumii a treia. Ceea ce trebuie făcut este să se utilizeze cât mai bine timpul de lucru”, insistă el.

capital.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri