anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un aparent paradox medical, în pandemie: cum au scăzut la Iaşi cu 40% cazurile de TBC?

GALERIE
radiografie_plamani_tbc_646_319
 • radiografie_plamani_tbc_646_319
- +

Statisticile realizate la nivelul judeţului Iaşi arată că pandemia pare să fi dus la o scădere a numărului de cazuri de tuberculoză, boală la care România este fruntaşă la nivel mondial. Medicii pneumologi spun că cifrele nu sunt reale şi sunt influenţate de adresabilitatea scăzută în unităţile ambulatorii în ultimii doi ani.

Potrivit statisticii realizate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, cazurile de tuberculoză au scăzut de la 639 în 2018 la 421 în 2021, scădere de aproximativ 40%. Faţă de anul 2020 în schimb, în 2021 numărul de cazuri de TBC a crescut cu 5%.

Incidenţa tuberculozei la copii a variat de la 21.95 la 100.000 în 2018 la 19.7 în 2021. De asemenea, mortalitatea prin tuberculoza a variat de la 3.17 la 100.000 în 2018 la 2.77 în 2020.

"Aceste scăderi şi variaţii nu înseamnă că tuberculoza are o evoluţie favorabilă clară. Fenomenul îşi are explicaţia în coabitarea cu pandemia SARS COV2, care a dus la o scădere drastică a numărului de persoane care s-au prezentat la unităţile ambulatorii de pneumologie chiar dacă aveau simptome clare ale unei afecţiuni respiratorii înalt sugestive pentru tuberculoză din cauza fricii să nu fie descoperiţi cu Covid şi internaţi. Ca urmare, persoane cu tuberculoză s-au prezentat în stadii avansate de boală, uneori fără posibilitate de salvare. Uşoara creştere a incidenţei totale şi a celei la copii atrage atenţia asupra unui posibil număr mare de îmbolnăviri care pot să apară în 2022 şi în anii care urmează. OMS estimează că pandemia COVID a dus la un regres al tendinţei de scădere a incidenţei cazurilor de tuberculoză de cel puţin 5 ani. Dacă la acest fenomen adăugăm şitensiunile politice, şi conflictul armat din Ucraina, urmat de migrarea importantă de populaţie, s-ar putea să avem o creştere şi mai mare decât cea estimată", se arată într-un comunicat al DSP Iaşi.

Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, care este pe 24 martie, va fi “Investiţi pentru a eradica tuberculoza! Salvaţi vieţi!".

Obiectivul campaniei îl constituie informarea, diagnosticarea şi tratarea cât mai precoce a tuberculozei, deziderate ce pot fi atinse numai printr-o finanţare substanţială a programului de supraveghere şi control al acestei boli. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.