Un arheolog amator a găsit brăţări dacice din argint cu reprezentări antropomorfe unice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un arheolog amator a găsit brăţări dacice din argint cu reprezentări antropomorfe unice

GALERIE
bratari dadice
 • bratari dadice
- +

Florin Boşoteanu, preşedinte al Asociaţiei Prospectorii Istoriei, a anunţat pe Facebok o descoperire cu „valoare istorică excepţională” făcută la Braşov de un arheolog amator. Arheologul amator a găsit la rădăcina unui copac, cu ajutorul unui detector de metale, trei brăţări dacice din argint „cu reprezentări antropomorfe unice”, care se află în stare foarte bună.

Obiectele, care vor fi restaurate şi evaluate de specialişti, au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov. Cei care le-au găsit pot primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea descoperirii.

Boşoteanu a vorbit despre detecţia de metale într-un interviu RFI: „E relaxare şi pasiunea unei posibilităţi de a descoperi istoria. Până la urmă, a devenit pasiune. Acum vreo 10 ani, atunci când m-am apucat, a fost în scopul relaxării, al ieşirii în natură. Un motiv al ieşirii în natură a fost să îmi iau un detector şi să nu stau degeaba în natură”.

Din anul 2012 până în prezent, a spus el, „au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migraţiilor, din perioada dacică şi inclusiv din perioada medievală şi contemporană, secolul al XIX-lea”.

Boşoteanu a menţionat descoperirea în judeţul Dâmboviţa a unui tezaur de 980 de monede spaniole, poloneze, turceşti, româneşti de către Florin Băsceanu; în judeţul Bacău, un tezaur monetar din 12 monede romane republicane, descoperit de Dragoş Băescu; în judeţul Vâlcea au fost descoperite monede turceşti de secol XV.

„Cred că e deja arhicunoscută descoperirea lui Iulian Enache. E vorba de peste 47.000 de monede din argint. E cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României”, a adăugat el. „Cel mai important e faptul că aceste tezaure sau chiar obiecte de importanţă majoră din punct de vedere istoric pot da nişte date către specialişti asupra locuirii unei zone într-o anumită perioadă sau multe alte informaţii care pot fi folosite în descifrarea misterelor din istoria noastră”.

Cât priveşte recompensele ce pot fi promite de descoperitori, el a specificat: „Descoperitorul are drept la recompensă. Descoperirea cu detectorul de metale este una întâmplătoare. Aici iar este o discuţie. Acest grup de arheologi spune că nu este întâmplătoare. În schimb, toată lumea demonstrează că este întâmplătoare. (...) Sunt cazuri în care descoperitorul nu cere recompensa şi face donaţie către direcţia judeţeană de cultură. În cazul în care se cere recompensa, în termen de 18 luni, în cazul în care nu este primită acea recompensă, descoperitorul poate da în judecată şi în scurt timp câştigă procesul şi va obţine şi recompensa cerută”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X