
Un bărbat care a omorât vaca unui vecin, obligat să plătească animalul, vițeii nenăscuți și laptele nemuls pe cel puțin cinci ani

Un ieșean va trebui să plătească înșesit paguba produsă unui consătean. I-a tăiat o vacă, iar judecătorii l-au pus să plătească și vițeii nenăscuți și laptele nemuls. Decizia nu este totuși definitivă, el având șansa să obțină o sentință mai favorabilă în apel.
Împreună cu fratele său, Vasile I. deținea 12 bovine, vaci și viței, care reprezentau una dintre sursele sale de venituri. Pe timp de noapte, animalele erau lăsate pe un imaș, împrejmuit pe o latură cu un gard de sârmă, iar pe celelalte, de malurile Prutului. Pe 20 octombrie 2021, a constatat că una dintre vaci lipsea. Trebuia să plece la muncă, așa că și-a lăsat fratele, Constantin I., să o caute în continuare.
Proprietarii, invitați să recupereze cadavrul animalului
După o vreme, la Constantin I. a venit un sătean, George Rotariu, care l-a întrebat dacă știe unde îi sunt vacile. A răspuns că la păscut. Rotariu a replicat că una dintre vaci a intrat în lanul său de porumb și că dacă nu o ia, i-o taie și îl va tăia și pe el. Enervat, mai ales că vecinul său era băut, Constantin I. i-a spus „să o taie, dacă atât îl duce capul”, fără să-i treacă prin gând că așa avea să se și întâmple. Constantin I. s-a dus pe imaș, să caute vaca. Nu a găsit-o, așa că s-a dus la Rotariu. Acesta era încă mai băut și mai agitat, așa că Constantin I. a preferat să evite scandalul. A plecat acasă, crezând că dacă vaca e în ograda constăteanului său, acesta îi va da drumul. A doua zi dimineața însă, a venit la el un vecin, trimis de Rotariu. Vaca fusese omorâtă, iar proprietarii erau „invitați” să vină să recupereze cadavrul.
Vasile I. a mers la fața locului cu veterinarul, pentru a constata moartea vacii, dar a făcut și plângere la poliție. Urmarea a fost un dosar penal deschis pe numele lui Rotariu, pentru uciderea unui animal fără drept, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între trei luni și un an sau cu amendă. Dosarul a ajuns însă în instanță abia în martie anul trecut, când termenul de prescripție a răspunderii penale se apropia deja. Magistrații Judecătoriei nu au mai apucat să-l condamne pe Rotariu. Prescripția răspunderii penale nu afectează însă latura civilă a unui caz. Ca urmare, răspunderea financiară a lui Rotariu pentru fapta sa a rămas în atenția judecătorilor.
Cum a fost calculată paguba?
Aceștia au audiat ca martori un crescător de animale și veterinarul care stabilise decesul vacii lui Vasile I. Doctorița a precizat că animalul era tânăr, având cam 4-5 ani și se afla într-o stare bună de sănătate. Valoarea de piață era la data respectivă de aproximativ 8.000 de lei, acum ridicându-se la 10.000 de lei. Ea a arătat că potențialul de reproducere a vacii este de până la 10 ani, durata de viață este de 15-16 ani, iar bine întreținută, o vacă poate da 20-30 de litri de lapte pe zi.
Luând în calcul faptul că vacile fată de regulă un singur vițel pe an și produc aproximativ 2.500 litri de lapte anual, judecătorii au apreciat că producția de viței și lapte de pe urma vacii ucise de Rotariu s-ar fi putut ridica la valoarea de 50.000 lei. Ca urmare, în sarcina lui Rotariu au fost stabilite daune materiale datorate lui Vasile I. de 60.000 lei, respectiv prețul vacii, al vițeilor și laptelui care ar fi putut fi obținut. În plus, Rotariu a fost obligat și la plata sumei de 3.000 de lei, onorariul avocatului angajat de Vasile I. Sentința Judecătoriei a fost contestată de Rotariu, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel pe 3 aprilie.
Publicitate și alte recomandări video