Un bărbat din Cotnari a cerut instanţei ca neamurile sale să nu mai iasă din casă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Un bărbat din Cotnari a cerut instanţei ca neamurile sale să nu mai iasă din casă

GALERIE
decizie instanta
  • decizie instanta
- +

Un ieşean din Cotnari s-a supărat pe tot neamul. Acesta s-a adresat Judecătoriei Hârlău cerând emiterea unui ordin de protecţie împotriva unei verişoare primare, a unui verişor, a unui nepot de vară şi a cumnatului.

Dacă magistraţii ar fi aprobat emiterea ordinului de protecţie, ar fi însemnat practic ca rudele săteanului să nu mai poată ieşi din casă. Aceasta pentru că ordinul de protecţie presupune ca cel împotriva căruia este emis să nu aibă dreptul de a se apropia de victimă, trebuind să păstreze o distanţă minimă, de regulă de 50-100 de metri. Or, verişoara locuieşte la 50 de metri de reclamant, verişorul la 100 de metri, nepotul la 50 de metri, iar cumnatul la doar 30 de metri.

Judecătorii au invocat însă din oficiu excepţia inadmisibilităţii acţiunii. Astfel, Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice limitează membrii de familie împotriva cărora se poate cere emiterea ordinului la rudele sau afinii de gradul întâi, la care se adaugă tutorele sau reprezentantul legal. Împotriva verişorilor nu se poate cere emiterea unui ordin de protecţie. Totuşi, el poate fi cerut împotriva cumnatului, pentru că legea menţionează printre membrii de familie şi pe fraţii soţiei sau partenerei, aspect pe care judecătorii din Hârlău nu l-au luat însă în calcul.

Pe de altă parte, ordinul de protecţie se emite pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru viaţa, integritatea ori libertatea unei persoane. Reclamaţia săteanului nu cuprindea elemente concrete care să contureze felul în care se simţea acesta ameninţat de rude. Cererea săteanului a fost respinsă, ca inadmisibilă. Singurul care a pierdut din dorinţa acestuia de a-şi aduce neamurile în faţa instanţei a fost statul, care a achitat 1.000 de lei ca onorarii avocaţilor din oficiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.