Un bărbat se chinuie să obţină un certificat de deces pentru mama moartă de doi ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un bărbat se chinuie să obţină un certificat de deces pentru mama moartă de doi ani

GALERIE
certificat de deces
  • certificat de deces
- +

O ieşeancă a fost "înviată" temporar de Judecătorie pentru că nu a murit unde trebuie. Deşi procesul ar fi trebuit să fie o simplă formalitate, menită să corecteze înscrisurile oficiale, el se află pe rolul instanţelor ieşene de mai bine de un an.

În august 2019, S.J. s-a prezentat la Serviciul de Stare Civilă în vederea înregistrării decesului mamei sale, V.C. A fost întocmit actul de deces şi s-a eliberat certificatul de deces corespunzător. Ulterior, s-a constatat însă că în certificatul medical constatator al decesului era menţionată Secţia exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie Socola. Or, conform legii, actul de deces trebuie întocmit de primăria localităţii unde a murit persoana respectivă. În acest caz, actul de deces ar fi trebuit întocmit la Bârnova, nu la Iaşi. Din acest motiv, Starea Civilă ieşeană a cerut anularea actului şi a certificatului de deces şi eliberarea altora noi, la Bârnova.

"Având în vedere că, în mod eronat, actul de deces a fost întocmit de către o altă instituţie decât cea competentă, instanţa constată că cererea de anulare a acestuia este întemeiată. În ceea ce priveşte certificatul de deces, se reţine că acesta nu face parte din categoria actelor de stare civilă, fiind emis ulterior, în baza actului de deces, nefiind aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate", au apreciat magistraţii Judecătoriei. Aceştia au dispus anularea actului de deces, însă nu şi a certificatului aferent.

Sentinţa nu a fost pe placul Serviciului de Stare Civilă, care a declarat apel. Dosarul a intrat ieri pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.