Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un bărbat venit de la un praznic a trimis la izolare cinci medici

GALERIE
corona
  • corona
- +

Abia a doua oară când a ajuns la spital i s-au făcut analizele.

Ieri, în judeţul Iaşi, 2.869 de persoane se aflau izolate la domiciliu, mai puţine cu 654 faţă de ziua precedentă, aceştia din urmă ieşind cu brio din perioada celor 14 zile. În schimb, 294 de persoane erau în carantină. În continuare, cifra deceselor pe judeţ rămâne aceeaşi. Doar un singur ieşean a pierdut lupta cu COVID 19. Potrivit ultimelor date transmise ieri, ora 13, de Grupul de Comunicare Strategică, la Iaşi erau declarate vindecate 19 persoane în total. În schimb, COVID 19 a ajuns la încă o unitate medicală, respectiv Spitalul Municipal din Paşcani.

A doua oară l-au crezut

La sfârşitul săptămânii, un bărbat în vârstă de 58 de ani din Paşcani a fost diagnosticat cu COVID 19. Pacientul a fost transportat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Acesta s-a prezentat la Spitalul Municipal din Paşcani, sâmbătă, la orele prânzului, acuzând probleme respiratorii. Medicii de la Compartimentul pentru Urgenţe l-au preluat şi izolat imediat după care au luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. I s-au recoltat probe, iar testul a fost lucrat la Spitalul de Boli Infecţioase.

Managerul Spitalului din Paşcani, medicul Daniel Bechir, a spus că pacientul s-ar fi prezentat şi anterior la unitatea medicală, respectiv pe 24 martie, cu simptome minore de respiraţie. Bărbatul ar fi mărturisit că pe 14 martie participase la un praznic, unde se afla şi o rudă de-a sa proaspăt venită din Marea Britanie. Pacientul a fost consultat de medicii de la Secţia de Boli Infecţioase. Conducerea spitalului a dispus o anchetă epidemiologică pentru a stabili contacţii direcţi în acest caz. Conform procedurilor, primii care intră în autoizolare şi care urmează să fie testaţi sunt cei cinci medici de la Secţia de Boli Infecţioase şi membrii familiei cu care bolnavul a intrat în contact.

În acelaşi timp, la Institutul de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon nu a mai fost găsit pozitiv niciun cadru medical, în afară de o asistentă care ar fi intrat în contact cu pacientul venit de la Suceava. Ancheta epidemiologică continuă şi la Institutul de Boli Cardiovasculare, unde două teste ieri ieşiseră negative.

Poliţistul de frontieră a fost externat

O veste bună pentru poliţistul de frontieră, supranumit şi „cazul 32“. Acesta a fost externat după ce, la retestare, rezultatul a fost negativ. Amintim că bărbatul a creat panică, când, la începutul lunii martie, acesta s-ar fi plimbat într-o singură seară prin două cluburi şi o sală de sport. Poliţistul se întorsese dintr-o călătorie în interes de serviciu de la Varşovia, Polonia, unde ar fi intrat în contact cu o persoană diagnosticată ulterior cu COVID 19. Poliţistul nu ştia în momentul serii în care s-a distrat în Time Out că este suspect sau chiar purtător al noului coronavirus.

În continuare, la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate în totalitate. În acealaşi timp, numărul paturilor libere pentru cazurile uşoare sau medii a scăzut de la aproximativ 120 de paturi, câte erau în weekend la 80 de paturi.

„Pentru terapie intensivă se va merge la Neurochirurgie, acolo unde managerul Lucian Eva a organizat deja toate circuitele şi dotările necesare. Mai avem 80 de paturi libere, şi am avut în vedere rularea paturilor astfel încât să facem dezinfecţie după externare, aşa cum este corect. Vrem să organizăm asistarea de urgenţă pentru pacienţii cu COVID 19 care pot avea oricând un moment în care să dezvolte o urgenţă de altă natură cum ar fi una cardiologică sau chirurgicală. Atunci trebuie să avem în vedere şi astfel de situaţii“, a declarant managerul Carmen Dorobăţ.

Potrivit autorităţilor locale, în acest weekend s-au primit 6.320 de combinezoane de protecţie şi 5.580 de măşti FFP3 şi FFP2 pentru personalul medical. Echipamentele fac parte dintr-un lot achiziţionat la nivel central de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru a evita fluxul mare de pacienţi, au mai fost instalate încă două corturi pentru Triaj la Spitalul Sfântul Spiridon, la toate spitalele din judeţ existând un număr total de 19 corturi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri