Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un basm care ar putea deveni realitate: Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte

GALERIE
nemuritorul
  • nemuritorul
- +

Tot mai mulţi cercetători anunţă progese importante în lupta cu îmbătrânirea.

"Ceasul biologic" intern, înscris în ADN, care măsoară vârsta biologică a ţesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetică american, de la Universitatea California din Los Angeles. Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme şi tratamente care să încetinească procesul de îmbătrânire. Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule şi ţesuturi sănătoase şi canceroase. "Ceasul biologic" a indicat faptul că, în timp ce numeroase celule sănătoase îmbătrânesc în acelaşi ritm cu vârsta biologică a corpului, altele au o rată a îmbătrânirii mai mare sau mai mică. Mai exact, profesorul american a urmărit modul în care procesul de metilare, care modifică structura chimică a ADN-ului, variază odată cu vârsta. Astfel, Steve Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază semnificativ odată cu vârsta şi că poate fi folosită exact ca un "ceas biologic". Vârsta organelor bolnave variază foarte mult, cu o diferenţă ce poate ajunge chiar şi la câteva decenii faţă de ţesuturile sănătoase ale aceleiaşi persoane. "În cele din urmă, ar fi extraordinar să punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care să ne menţină tineri", a declarat profesorul american.
Terapiile antiîmbătrânire au devenit o temă importantă de studiu pentru cercetători, care încearcă să identifice cei mai importanţi factori de risc pentru bolile incurabile asociate mai ales cu acest proces. Steve Horvath a arătat că acest "ceas biologic" a fost resetat până la zero când celulele prelevate dintr-un organism adult au fost reprogramate pentru a reveni la structura unei celule suşă.
Pentru descoperirea procesului de transformare a celulelor adulte în celule suşă, care se pot dezvolta în orice tip de ţesut al corpului, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, şi Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, au câştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2012.
 

Înghite 150 de pastile pe zi pentru a trăi veşnic

 
Pe de altă parte, Ray Kurzweil, un celebru inventator care lucrează la Google în domeniul inteligenţei artificiale, este convins că veşnicia este posibilă. Într-un interviu pentru versiunea online a revistei canadiene Maclean's, el a explicat că nu este exagerat să căutăm nemurirea, mai ales că omenirea a progresat enorm şi în ceea ce priveşte durata medie de viaţă, aceasta fiind de 20 de ani acum un mileniu, de 37 de ani acum două secole, în prezent fiind de peste 80 de ani în ţările dezvoltate. Cercetătorul spune că "biologia este un proces software", iar în prezent avem în corp trilioane de celule care însă sunt ca un fel de soft învechit ce funcţionează pe baza unor principii deja desuete care erau valabile acum zece milenii, dar nu şi în prezent. "Suntem capabili să reprogramăm sănătatea precum facem şi cu soft-ul", spune Ray Kurzweil, insistând pe faptul că medicina, sănătatea, biologia - toate trebuie tratate în stilul IT-ului şi deci trebuie să evolueze mult mai rapid. Futurologul este celebru şi pentru că zilnic ia 150 de pastile şi insistă că acestea îl ajută să se menţină sănătos tun, el făcând des analize pentru a fi sigur de asta. Ray Kurzweil spune că, biologic vorbind, este tot mai tânăr datorită acestui pumn de suplimente pe care le ia zilnic, însă aceasta e doar prima etapă către nemurire. A doua etapă, ce ne duce la o a doua "punte", cum se exprima el, se referă la o revoluţie în biotehnologie unde vom putea reprograma biologia pentru a sta cât mai departe de orice boală. Dar această etapă nu e ultima, ci "puntea a treia", care trece de biologia clasică aşa cum o ştim şi practic vom avea roboţi minusculi, numiţi nanoboţi, care ne vor întări în timp real sistemul imunitar, astfel că dacă apare o boală, acesta poate fi reprogramat să lupte cu succes împotriva ei. În plus, nu va fi doar o extindere a duratei de viaţă, ci şi o expansiune a vieţii, fiindcă nemurirea nu va însemna că poţi trăi sute de ani în stilul unui om de 95 de ani, ci vârsta biologică va fi mult mai mică.
Nu vor fi însă aceste avantaje accesibile doar pentru cei bogaţi?, a fost întrebat el. Kurzweil a dat însă exemplul telefoanelor mobile ce au evoluat atât de mult încât acum, un copil african cu un smartphone conectat la internet are acces la mai multe informaţii decât avea preşedintele SUA acum 15 ani. Un alt exemplu ţine de costul medicamentelor anti-HIV: acum două decenii tratamentul costă 30.000 dolari/an, în prezent s-a ajuns la doar 80 dolari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri