Un blocaj uriaş se vede la orizont la intrarea în Iaşi, prin Copou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Un blocaj uriaş se vede la orizont la intrarea în Iaşi, prin Copou

GALERIE
trafic copou
  • trafic copou
- +

Miile de apartamente care se vor construi în zona Viticultori plus dezvoltarea imobiliară din Rediu-Breazu vor aduce mii de maşini în plus pe o arteră cu o bandă pe sens, aleea Sadoveanu. Primăria nu are soluţii pentru infrastructura rutieră. Acum ar fi momentul, şi nu atunci când proiectele imobiliare vor fi gata. O propunere venită din partea municipalităţii ar fi un pasaj subteran la rondul de la Agronomie, numai că nu ar rezolva ambuteiajul de pe aleea Sadoveanu. Ce soluţii se pot lua în calcul?

Intrarea în oraş prin Copou riscă să fie blocată în viitor din punctul de vedere al traficului. În zonă sunt deja probleme în acest sens, iar ritmul în care sunt construite noi ansambluri rezidenţiale este unul cu care infrastructura actuală nu ţine pasul.

Cel mai recent proiect, lansat săptămâna trecută, prevede amenajarea a 1.100 de apartamente în zona Viticultori. În apropiere, se află în construcţie un ansamblu care va avea, în final, un număr similar de locuinţe. La aceste două proiecte se adaugă alte ansambluri cu mii de apartamente care se află în lucru sau în stadiul de avizare.

Dezvoltarea urbanistică a zonei va determina ca infrastructura rutieră actuală să fie depăşită, iar soluţii concrete întârzie să apară de la Primărie. O alternativă des invocată de şoferi vizează conectarea Copoului cu Păcurari, prin Dealul Zorilor, în condiţiile în care această stradă trebuie supralărgită şi asfaltată.

Dar, inclusiv această rută va avea probleme în viitor: în capătul din Păcurari al străzii sunt, de asemenea, în construcţie sau în curs de aprobare numeroase blocuri, iar dezvoltarea zonei Rediu determină şi o aglomerare a şos. Iaşi – Rediu.

O altă propunere, care este detaliată şi în noul Plan Urbanistic General (PUG) al Iaşului (neaprobat încă), constă în amenajarea unei şosele cu patru benzi între Copou şi Păcurari pe traseul str. Viticultori – str. Eudoxiu Hurmuzaki – şos. Munteni.

Cea mai mare porţiune a drumului actual este betonată (Hurmuzaki), iar acest traseu trece printr-o zonă de intravilan extins a Iaşului, zonă care, în prezent, nu are reglementări clare de urbanism.

În PUG sunt propuse şi două artere noi de circulaţie care să conecteze aleea Sadoveanu cu DN24 (bld. C.A. Rosetti). Este vorba despre străzi colectoare, cu două benzi: una propusă prin str. Ursulea, iar cealaltă printr-un drum prin zona din apropierea restaurantului "La Castel".

Soluţiile Primăriei: pasaj subteran şi măsuri în trafic

În schimb, municipalitatea are în lucru un studiu de fezabilitate pentru construirea unui pasaj subteran cu o lungime de circa 300 metri între Biserica "Sf. Nicolae" şi rond Agronomie.

Dar acest pasaj nu scoate traficul de pe aleea Sadoveanu, principala stradă care riscă blocaje rutiere majore odată ce vor fi finalizate toate ansamblurile rezidenţiale din zonă.

Potrivit Primăriei, scopul investiţiei este de asigura un trafic auto continuu de tranzit între al. Sadoveanu şi bld. Carol I. Pe aleea Sadoveanu este un singur traseu de transport public: ruta 36 de autobuz care porneşte din Dacia şi are capătul de traseu în Breazu.

Nu este exclus ca, pe viitor, să fie prelungite şi alte trasee de autobuz în încercarea de a descuraja folosirea maşinii de către locatarii ansamblurilor rezidenţiale. Până atunci, Primăria adoptă unele măsuri în trafic, ultimele decizii în acest sens fiind luate la sfârşitul săptămânii trecute la nivelul Comisiei de circulaţie.

Una dintre acestea vizează montarea de popici sau separatori de trafic pe axul aleii Mihail Sadoveanu şi pe marcajul longitudinal dintre prima şi a doua bandă, pe tronsonul cuprins între poarta principală de acces (bariera) în curtea Universităţii Agronomice (USAMV) şi rond Agronomie.

"În faţa şirului de separatori de sens dintre prima şi a doua bandă va fi montat un indicator Ocolire stânga - dreapta. Bariera de la poarta principală a USAMV va fi retrasă până la limita de proprietate a acesteia (împrejmuire) în vederea creării zonei de stocare pentru accesul în incintă, lăsând astfel liberă circulaţia pe aleea Mihail Sadoveanu", se arată într-o informare a Primăriei.

De asemenea, pe aleea Sadoveanu vor fi desfiinţate două treceri de pietoni: prima şi a treia, pe sensul de mers dinspre Agronomie spre Breazu. De asemenea, va fi desfiinţat şi trotuarul de gardă de pe aleea de ieşire auto cu barieră de la USAMV.

"Pe prima bandă şi pe a doua bandă vor fi montate panouri de informare cu preselectarea benzilor de urmat (direcţia înainte şi la dreapta, respectiv direcţia înainte). În rond Agronomie (între strada I.L. Caragiale şi aleea Grigore Ghica Vodă) va fi amenajată o staţie taxi cu trei locuri", sunt alte măsuri anunţate de Primărie.

Potrivit oficialilor municipalităţii, toate aceste decizii adoptate la nivelul Comisiei de circulaţie sunt menite să fludizeze traficul în zona rond Agronomie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.