Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un brigadier silvic din Mureș s-a spânzurat și un pădurar (finul său) a încercat să se sinucidă după un control de la Ministerul Mediului

GALERIE
sinucidre, mures, silvic, control
  • sinucidre, mures, silvic, control
- +

Un angajat din conducerea Direcției Silvice Mureș s-a spânzurat, iar un subordonat al acestuia a încercat să se sinucidă după ce mai multe controale au scos la iveală tăieri ilegale de pădure.
 

Senatorul USR Cluj Mihai Goţiu a solicitat, joi, public organelor de anchetă documentarea întregii activităţi infracţionale legată de tăierile ilegale de păduri din judeţul Mureş, după ce un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, iar un pădurar din subordinea lui ar fi încercat să se sinucidă cu o supradoză de medicamente, în urma prezentării concluziilor controalelor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, iar un pădurar din subordinea lui (fin al brigadierului spânzurat) ar fi încercat să se sinucidă cu o supra-doză de medicamente. Cei doi silvici erau angajaţi ai Ocolului Silvic Fâncel, din cadrul Direcţiei Silvice Mureş, unde au loc controale extinse, de la Garda Forestieră, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Romsilva, după ce atât eu, cât şi jurnaliştii de investigaţie, am documentat şi prezentat public dovezi ale unor ample tăieri ilegale de păduri. Potrivit informaţiilor pe care le-am primit până în acest moment din mai multe surse, controalele efectuate în august şi început de septembrie în OS Fâncel (din cadrul DS Mureş, anchetă efectuată de Corpul de control al Ministerului) ar fi descoperit un prejudiciu estimat la aproximativ un milion de lei, din care peste 700.000 de lei în districtul brigadierului I.P.”, a anunţat senatorul, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit senatorului USR, în data de 7 septembrie, şeful Ocolului Silvic Fâncel, P.F., ar fi ţinut o şedinţă de bilanţ cu brigadierii şi pădurarii din subordine şi le-ar fi transmis că cei responsabili vor răspunde în solidar pentru prejudicii şi se vor alege cu dosare penale.

Senatorul a arătat că, după şedinţă, I.P. ar fi plecat în teren, la o recepţie de lucrări, a revenit în jurul orei 16,30 la ocol, după care s-a întors din nou în teren pe motiv că trebuie să organizeze pentru a doua zi descoperirea solarului de puieţi forestieri la Pepiniera Fâncel, a trecut pe la pepinieră, apoi a plecat mai departe în pădure, unde a fost descoperit a doua zi.

„A fost găsit mort (spânzurat), marţi, 8 septembrie. În aceeaşi zi, pădurarul V.F., finul lui I.P. şi subordonat al acestuia, după ce a aflat că I.P. a fost găsit spânzurat, ar fi încercat să se sinucidă cu o supra-doză de medicamente. Acesta ar fi fost transportat de urgenţă de un echipaj SMURD şi internat la Târgu Mureş, de unde a fost externat miercuri. Ţinând cont de informaţiile primite, solicit public (şi voi solicita şi oficial), organelor de cercetare penală (Poliţie şi Parchete) să dispună efectuarea unor investigaţii de urgenţă care să ancheteze atât circumstanţele morţii brigadierului şi ale intoxicării pădurarului, cât şi întreaga activitate infracţională legată de tăierile ilegale de păduri din judeţul Mureş. Încă din anul 2018, am solicitat controale ale Gărzii Forestiere şi ale Corpului de Control al Ministerului cu privire la tăierile ilegale de păduri din OS Răstoliţa. Deşi mi s-a transmis, oficial, că voi primi rapoartele controalelor pe care le-am solicitat, acestea n-au ajuns la mine nici până acum”, a susţinut Mihai Goţiu.

Senatorul a mai arătat că, în acest an, la sfârşitul lunii iulie şi mijlocul lunii august, a constatat, pe teren, continuarea tăierilor ilegale de păduri în Ocolul Silvic Gurghiu, învecinat cu Ocolul Silvic Răstoliţa, dar şi la Ocolul Silvic Fâncel, „în care sunt implicate firme pe care le-am menţionat şi în interpelarea din 2018 şi care utilizau aceleaşi metode de furt de lemn menţionate în interpelarea din 2018″.

„Amploarea şi continuitatea tăierilor ilegale de păduri din zonă, precum şi informaţiile pe care le-am primit şi transmis instituţiilor de control şi Ministerului, arată că nu e vorba de cazuri izolate de furt de păduri, ci de o activitate criminală intensă, care nu ar fi fost posibilă fără ca instituţiile şi autorităţile publice locale şi centrale cu atribuţii de control să nu fi închis ochii ori să nu fi avut cotă-parte de pe urma valorificării lemnului tăiat ilegal. E absolut imposibil ca doar un brigadier şi un pădurar să fie responsabili pentru furturi de lemn de o asemenea amploare. Dacă dorim să stopăm Mafia Pădurilor, e necesar să începem destructurarea reţelelor de criminalitate organizată de la vârful piramidei. Pentru asta avem nevoie şi de DNA-ul Pădurilor, dar şi de oameni din sistem dispuşi să-şi asume să ofere informaţii organelor de cercetare penală, fie că au fost implicaţi sau nu în activitatea infracţională”, a susţinut Mihai Goţiu.

Parlamentarul USR a mai afirmat că lucrătorii silvici, care din diferite motive au cedat tentaţiilor, trebuie să înţeleagă că vor fi primii sacrificaţi, în timp ce adevăraţii vinovaţi se vor bucura de pe urma câştigurilor obţinute din tăierile ilegale de pădure.

Senatorul Goțiu spune că a fost amenințat cu moartea

„Silvicii cu activităţi în teren care, din diferite motive (fie pentru că au cedat tentaţiilor, fie pentru că nu au rezistat presiunilor), au fost implicaţi în tăieri ilegale de păduri trebuie să înţeleagă că vor fi primii sacrificaţi, că vor ajunge să fie singurii traşi la răspundere, în timp ce ‘gulerele albe’ ale sistemului se vor lăfăi în Parlament, primării şi consilii judeţene, ori în vile de la munte, de la mare ori din alte ţări şi se vor bucura de banii câştigaţi ilegal, fără să le pese de suferinţa lor şi a familiilor lor. Transmit pe această cale compasiunea mea şi condoleanţe familiei şi rudelor brigadierului mort. Voi face tot ce ţine de mine şi nu voi renunţa până când toţi cei responsabili pentru această nouă tragedie şi pentru distrugerea pădurilor României nu vor fi traşi la răspundere. Şi nu mă voi lăsa intimidat de presiunile şi ameninţările cu moartea, precum cea transmisă, de faţă cu mine, săptămâna trecută, în pădurile Clujului, de pe valea Someşului Rece, unde, astăzi, a început controlul pe teren al Gărzii Forestiere, pe care l-am solicitat”, a mai susţinut Mihai Goţiu.

ADS interior text
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ Mureş) a precizat, joi, că, la data de 8 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Petelea au fost sesizaţi prin Apel 112, cu privire la faptul că în seara zilei de 7 septembrie, un bărbat, din comuna Hodac, s-a deplasat cu autoturismul personal în fondul forestier de pe raza localităţii Ibăneşti şi nu a mai revenit la domiciliu.

„De îndată a fost constituit un dispozitiv, format din poliţişti, jandarmi, forţe din cadrul I.S.U şi Salvamont Mureş, precum şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic, în vederea căutării persoanei în cauză. Astfel, bărbatul, de 50 de ani, din comuna Hodac, a fost găsit spânzurat de un copac, în fondul forestier de pe raza localităţii Ibăneşti. Cadavrul acestuia a fost transportat la S.M.L. Târgu Mureş, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzelor decesului”, a arătat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Sursa: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri