Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un caz ce îţi frânge inima: Micuțul de doi anișori născut fără imunitate

GALERIE
copil
  • copil
- +

Pentru acest băieţel, încă de la naştere fiecare zi de supravieţuire este ca o minune. Are o boală foarte rară şi, culmea, extrem de rar întâlnită la copii. ”Ar trebui să îmi ţin copilul într-un glob de cristal, ca să trăiască. Îi este pusă viaţa în pericol în fiecare zi. Cu antibiotice trăim“, spune cu inima frântă mama micuţului. Tânăra femeie, mamă a doi copii şi cu posibilităţi materiale minime, are nevoie de ajutor doar pentru a ajunge în Italia şi pentru a se caza acolo o vreme, operaţia de transplant a micuţului fiind asigurată la Roma. Cum puteţi da o mână de ajutor în acest caz dramatic?

„Eu ar trebui să îmi ţin copilul în­tr-un glob de cristal practic, ca să tră­iască. Că el nu e ca un copil normal. Lui îi este pusă viaţa în pericol în fiecare zi. Noi cu antibiotice trăim“, aşa îşi rezumă în câteva cuvinte durerea cumplită de mamă Elena Rusu, o poveste ce o trăieşte alături de copilul ei.

Fran­cesco s-a născut în Italia în urmă cu doi ani, iar pentru el fiecare zi este o luptă continuă. Încă din primele zile, medicii i-au spus mamei că băieţelul ei are probleme de sănătate, însă lipsa unei situaţii financiare stabile nu i-a permis să rămână în Italia pentru mai multe investigaţii. Aceasta s-a întors în România, fără să ştie exact ce probleme are Fran­cesco.

„Nu ştiam că are o problemă atât de gravă. Când copilul avea şase luni, ne-am internat aici la Spitalul de Copii şi timp de o lună de zile i s-au făcut bă­iatului nenumărate investigaţii şi practic nu se ştia ce diagnostic să îi pună. A fost supus la mai multe tratamente. La nouă luni de zile însă, ne-au transferat în Secţia de Oncologie, unde au urmat alte investigaţii. Abia atunci ni s-a stabilit diagnosticul final: neutropenie severă congenitală“, povesteşte mama copilului.

Ce este neutropenia

Neutropenia este o afecţiune generată de numărul scăzut de neutrofile din sânge. Aceste neutrofile fac parte din categoria celulelor albe, care se ocupă de lupta împotriva bacteriilor, adică de apărarea organismului. În funcţie de numărul total al neutrofilelor din sânge, neutropenia poate avea diverse stadii de gravitate. Un corp sănătos prezintă peste 1.500 de ce­lule pe mm3. Francesco este într-un stadiu avansat, sever, când în organismul lui se găsesc sub 500 de celule/mm3.

Practic, acest copil de numai doi ani s-a născut fără sistem imunitar, din cauză că măduva spinării lui nu produce neutrofile. „Ele lipsind, pacientul este predispus să facă infecţii la orice nivel din organism. Prac­tic, acest copil are foarte puţine zile în care a stat acasă fără antibiotic. Şi primind foarte multe antibiotice, sigur că infecţiile pe care le dezvoltă sunt şi foarte rezistente, şi singura lui şansă ar fi un transplant. El primeşte acum un factor de substituţie a acestor neutrofile, care se foloseşte în special la bolnavii cu cancer, care au neutropenia dobândită, nu congenitală. E post-chimioterapie. Doar că bolnavii de cancer îşi revin, fiindcă măduva lor este normală şi reacţionează la acest factor şi stimulează precursorii neutrofilelor. Dar la el, nu are de unde. Nu are aceşti precursori, aşa s-a născut“, a explicat dr. Anca Iva­nov, medic specialist.

Boala este foarte rar întâlnită, mai ales în rândul copiilor. Doar 6,2 cazuri dintr-un milion se pot naşte cu o asemenea afecţiune. „În mai bine de 20 de ani, la noi în spital au fost înregistrate patru cazuri în total, cu tipul acesta de boală, care de cele mai multe ori este urmată de un şir enorm de infecţii“, a adăugat prof.dr. Ingrid Miron, şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului de Copii. Iar acest lucru se vede pe corpul lui Francesco. A făcut până acum de două ori septicemie, nu­meroase pneumonii, iar în ultima lună a fost supus la trei intervenţii chirurgicale, în zona inghinală, din cauza unor abcese (acumulare de puroi - n.r.).

„Corpul lui nu se apară. Captează orice microb. La astfel de copii le trebuie camere sterilizate, le trebuie să stea în nişte condiţii de maximă igienă. Copilul meu practic nu are imunitate. Imunitatea lui este 0. Iar de când ni s-a spus ce are, ne chinuim continuu, nu mai avem o viaţă normală. Trei luni la spital, două săptămâni acasă. Mai am un copil de patru ani, care îmi duce lipsa, pentru că sunt mereu pe drumuri. Stă cu bunica lui“, povesteşte îndurerată mama băiatului.

Nu are bani nici de drum

Francesco mai poate spera acum la o viaţă normală doar dacă îi este efectuat un transplant de măduvă. În România, o astfel de intervenţie este posibilă doar la Bucureşti şi Timişoara. Apar totuşi două probleme: găsirea unui donator pentru băiat poate dura luni, dacă nu ani, iar în urma operaţiei este posibil ca micuţul să nu trăiască. Astfel, mama se vede nevoită să se întoarcă în Italia pentru a face transplantul. Costurile însă depăşesc cu mult posibilităţile financiare ale mamei, dar aceasta nu se dă bătută. „Aş pleca înapoi în Italia, la Roma, unde mi s-a spus că ar fi cel mai indicat. Dar nu am nici bani de drum, nici unde să stau cu cel mic. Dar trebuie să fac tot posibilul să plec cu el. O să ne zbatem, o să vedem ce facem“, a conchis mama, în timp ce strânge în palmă mânuţa firavă a copilului ei.

Copilul, fiind născut în Ita­lia, este asigurat medical acolo şi ope­raţia, ce costă peste 100.000 de euro, va fi suportată de asigurările medicale de acolo. Problema este că mama nu are acum bani nici de drum până acolo, dar nici pentru cazare la Roma sau împrejurimi. Cei care cred că o pot ajuta pe Elena Rusu într-un fel sau altul o pot contacta pe deznădăjduita mamă la telefonul 0748.918.942, sau pot contacta redacţia noastră.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri