anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Un caz nemaiauzit: Rudele nu pot scoate actele mortului de la spital. ”Diagnosticul e confidenţial”, li s-a spus

GALERIE
decedat spital documente
 • decedat spital documente
- +

Păţania acestor ieşeni a avut loc la cel mai mare spital din Moldova: „Sfântul Spiridon”. Ca să ajungă totuşi în posesia actelor medicale ale defunctului, soţia şi fiica s-au adresat instanţei de judecată. Motivul refuzului medicilor: decedatul nu şi-a dat acceptul „explicit” în timpul vieţii ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva. Problema nu este însă că decedatul ar fi refuzat explicit, doarece el a intrat repede în comă după internare. Ciudăţenia şi ineditul cazului, dar şi argumentele spitalului, par să-i fi pus în dificultate până şi pe judecători.

 

Moştenitorii unui ieşean decedat la spital au ajuns în instanţă pentru a obţine documentele medicale ale acestuia. Iniţial, le ceruseră pe cale administrativă, dar fuseseră refuzaţi. Spitalul a invocat faptul că documentele cuprind date cu caracter personal, iar pacientul nu-şi dăduse acceptul în timpul vieţii ca acestea să fie comunicate altcuiva.

M.B. a decedat în septembrie 2019 la Spitalul „Sf. Spiridon”. Soţia şi fiica acestuia au cerut în două rânduri copii după foaia UPU, foaia ORL, foile de terapie intensivă şi formularul anexă de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Spitalul a refuzat, invocând lipsa consimţământului explicit al pacientului de comunicare a stării sale de sănătate. Rudele au încercat să explice că B.M. suferea de surditate şi nu avea la el aparatul auditiv, deci nu putea comunica pentru a-şi da respectivul accept. Poziţia spitalului a rămas aceeaşi, că nu se poate substitui voinţei pacientului şi să comunice informaţii considerate confidenţiale.

Cititi si: Mortul viu de la Iași. Povestea fiului care s-a întors din cealaltă lume după îngropare

Probabil că ciudăţenia cazului i-a făcut pe magistraţii Judecătoriei să amâne iniţial pronunţarea sentinţei. Ulterior, a luat în calcul faptul că, la internare, M.B. se afla în stare gravă, sedat, intubat şi ventilat mecanic, fiind imposibilă obţinerea de la el a vreunui acord. Or, legea drepturilor pacientului nu reglementează ce se întâmplă dacă pacientul se află în imposibilitatea fizică de a-şi exprima acordul. În lipsa unei reglementări legale clare, judecătorii au apelat la principiile fundamentale ale dreptului. Unul dintre ele statuează că unde există aceleaşi raţiuni trebuie aplicată aceeaşi soluţie. Magistraţii au luat în calcul procedura aplicată în cazul prelevării de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. În cazul acestora, în lipsa unei declaraţii clare date în timpul vieţii, acordul poate fi suplinit de voinţa familiei. Ca urmare, judecătorii au cerut spitalului să elibereze copii după actele solicitate, obligându-l totodată la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 1.020 lei. Sentinţa a fost atacată de Spitalul „Sfântul Spiridon” cu apel, magistraţii Tribunalului rămânând ieri în pronunţare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.