anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Un cercetător ieşean ne arată cum putem ţine COVID departe de şcoli

GALERIE
elevi, covid, scoli deschise
 • elevi, covid, scoli deschise
- +

Menţinerea şcolilor deschise în funcţie de paturile libere din spitale „este o mare prostie”

 

Decizia Guvernului României de a lega închiderea şcolilor de gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de COVID-19 este una fără niciun pic de fundament ştiinţific. Spune acest lucru prof.dr. Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Acesta a prezentat concluziile unui studiu amplu realizat în Austria care a analizat eficienţa măsurilor de prevenţie primară pentru controlul infecţiilor în şcoli.

Pe scurt, studiul a arătat că, deşi este bine să existe filtre de tipul testarea elevilor şi vaccinarea profesorilor, cele mai eficiente metode de protecţie în cazul unui virus extrem de transmisibil rămân cele nonfarmaceutice: purtarea corectă a măştii, aerisirea frecventă a spaţiilor, micşorarea dimensiunii claselor. „Autorii au evaluat eficacitatea măsurilor de control ale virusului în şcoli, cu scopul de a identifica cele mai eficiente măsuri de prevenire a transmiterii. Au calibrat un model în care au evaluat transmiterea variantei Delta (nu chiar la fel de transmisibilă ca Omicron, dar cea mai apropiată). Autorii au evaluat impactul intervenţiilor nonfarmaceutice (ventilaţia încăperilor, reducerea efectivelor claselor, utilizarea măştilor în cursul lecţiilor), vaccinarea şi screeningul la intrarea în şcoală cu un test antigen SARS CoV-2”, a descris prof.dr. Cristian Apetrei metodologie din studiu. Rezultatul a fost că, în 40% dintre situaţiile testate, zonele de răspândire a infecţiilor nu au implicat mai mult de două cazuri în toată şcoală. În doar 3% dintre situaţii s-au raportat mai multe de 20 de cazuri. Profesorul spune că, astfel, modelul demonstrează că cea mai bună metodă de control a răspândirii virusului în şcoli, în condiţiile în care virusul se transmite comunitar într-un ritm accelerat, o reprezintă „combinaţia dintre vaccinare şi mai multe metode preventive neterapeutice”. „Concluzia: decizia menţinerii şcolilor deschise n-are nicio treabă cu ocuparea secţiilor de terapie intensiva (n.red. - sau, în cazul României, a paturilor destinate pacienţilor COVID).

O astfel de asociere este o mare prostie, încă una din seria nouă. Menţinerea şcolilor deschise are legătură cu ratele de vaccinare, aerisirea încăperilor, reducerea efectivelor claselor, purtarea corectă a măştilor de către profesori şi elevi, precum şi screeningul la intrarea în şcoală. Între un test sau două pe săptămână nu prea sunt diferenţe semnificative”, a precizat prof.dr. Cristian Apetrei. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.