Un cercetător român a câştigat un grant de 1,45 milioane de euro din partea Consiliului European
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Un cercetător român a câştigat un grant de 1,45 milioane de euro din partea Consiliului European

GALERIE
Andrei-Terian
  • Andrei-Terian
- +

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunţat, miercuri, câştigătorii celui mai recent concurs de granturi, "Consolidator Grant", printre care se numără şi cercetătorul român Andrei Terian-Dan, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care a câştigat un grant în valoare de 1,45 milioane de euro pentru proiectul "O istorie transnaţională a literaturii române (TRANSHIROL)", informează un comunicat al Executivului comunitar.

Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL este aceea că o literatură "naţională" nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o reţea definită de comunităţile transnaţionale în care este integrată. Andrei Terian-Dan şi echipa sa şi-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române şi creşterea progresivă globală a reţelei acesteia. Istoria transnaţională a literaturii române care rezultă din acest demers încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească.

Proiectul va reuni nu numai un set de orientări de ultimă generaţie în materie de studii literare şi în domeniul mai larg al teoriei culturii, ci şi o serie de aspecte interdisciplinare, de la sociologie şi imagologie şi până la studii digitale şi cantitative. Fiind expert în literatura română, pe parcursul carierei sale, profesorul Terian-Dan a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania şi Slovenia şi îşi desfăşoară în prezent activitatea la universitatea pe care a absolvit-o, şi anume Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Finanţarea oferită de Consiliul European pentru Cercetare face parte din actualul program de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020, în valoare totală de 655 de milioane de euro. Cu acest sprijin, noii beneficiari de granturi vor putea să îşi consolideze echipele şi să aibă un impact considerabil.

"Felicitări tuturor laureaţilor grantului 'Consolidator' al CEC din acest an - toţi selectaţi exclusiv pe criterii de excelenţă. Deşi încă mai sunt progrese de făcut la nivel mondial în vederea obţinerii echilibrului de gen, sunt încântată să constat că există o tendinţă ascendentă în rândul femeilor care candidează pentru această schemă a CEC. De asemenea, putem observa că, în cadrul acestui concurs CEC, procentul de femei candidate care au reuşit să obţină finanţare este cel mai mare procent atins vreodată - mai mare decât cel al candidaţilor de sex masculin", a declarat comisarul europeană pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Executivul comunitar precizează că 37% dintre granturi au fost acordate cercetătoarelor, cea mai mare proporţie de la începutul schemei "Consolidator Grant". Per ansamblu, rata de succes în rândul femeilor a fost de 14,5%, iar în rândul bărbaţilor, de 12,6%. De asemenea, au existat modificări ale ratelor de succes în privinţa a două dintre cele trei domenii în care sunt împărţite proiectele în scopul evaluării. În domeniul ştiinţelor fizice şi al ingineriei, rata de succes în rândul femeilor a depăşit-o pe cea din rândul bărbaţilor: 16,9% pentru femei, comparativ cu 12 % pentru bărbaţi. În domeniul ştiinţelor vieţii, femeile au câştigat 15%, iar bărbaţii au câştigat 12,9% din granturi.

De asemenea, beneficiarii granturilor îşi vor desfăşura proiectele în cadrul unor universităţi, centre de cercetare şi companii din 23 de ţări din întreaga Europă, în principal din Germania (cu 50 de granturi), Regatul Unit (50), Franţa (34) şi Olanda (29). Pentru prima dată, un proiect care se va desfăşura în Ucraina, o ţară "asociată" la programul Orizont 2020, va fi finanţat, de asemenea, printr-un grant de tip "Consolidator".

În plus, în cadrul acestei cereri de propuneri, cercetători de 39 de naţionalităţi au primit granturi "Consolidator": cei mai numeroşi au fost italieni (47 de granturi), germani (45), francezi (27) şi britanici (24).

Se preconizează că această nouă rundă de subvenţii va crea peste 2.000 de locuri de muncă pentru bursieri postdoctorali, doctoranzi şi alte categorii de personal care fac parte din echipele de cercetare ale beneficiarilor de granturi. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.