Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Proiectele de birouri anunţate (ce vor duce stocul office al Iaşului la peste jumătate de milion de mp la nivelul anului 2025) ar trebui încurajate, pentru că acestea reprezintă o garanţie a evoluţiei economice a unui oraş mare mai puţin atractiv pentru industria de transformare, în condiţiile unei accesibilităţi terestre precare la nucleul dur al UE.
În ciclul actual de dezvoltare office (trimestrul al IV-lea 2018 - trimestrul al II-lea 2020) se vor adăuga ceva mai mult de 50 de mii de metri pătraţi stocului de birouri al Iaşului. Această creştere e însă insuficientă oraşului, ce are un necesar de cel puţin 25 de mii mp/an. Dacă ţinem cont că între trimestrul al III-lea 2016 şi până la debutul fazei actuale de creştere nu s-a adăugat stocului de birouri al Iaşului nici o clădire de birouri semnificativă, ajungem la o concluzie deloc liniştitoare: stocul de birouri în perioada 2016-2020 a avut o evoluţie de două ori mai redusă decât necesarul pieţei locale.
Necesarul de birouri al oraşului nostru e atât de mare încât toată suprafaţa dată în folosinţă în actualul ciclu de creştere (aproximativ 20 mii mp în 6 clădiri - Baza3, EGros1, MCM - reconversii ale unor clădiri industriale sau cu destinaţie iniţială comercială, Unique Residence - clădire recentă şi încă două construcţii noi în zona industrială) e deja închiriată, fie de companii ce erau prezente în Iaşi, fie de cele două mari intrări recente: Osram-Continental (138 de salariaţi în prima fază de dezvoltare, cf. listă firme.ro) stabilită în clădirea Baza3 şi E.ON Software Development, ce a închiriat clădirea MCM. Ultima companie, cea mai recentă apariţie în peisajul economic al oraşului nostru, are deja 100 de angajaţi, urmând să ajungă la peste 400 în cel mai scurt timp.
Deşi aceste informaţii legate de creşterea domeniilor IT&Outsourcing par îmbucurătoare, vă asigur că nu sunt! Dinamica acestor sectoare la Iaşi a fost afectată de creşterea insuficientă a stocului de birouri. Şi va mai fi afectată dacă evoluţia stocului se va face la fel ca până acum, cu sincope. Din această cauză, proiectele de birouri anunţate (ce vor duce stocul office al Iaşului la peste jumătate de milion de mp la nivelul anului 2025) ar trebui încurajate, pentru că acestea reprezintă o garanţie a evoluţiei economice a unui oraş mare mai puţin atractiv pentru industria de transformare, în condiţiile unei accesibilităţi terestre precare la nucleul dur al UE.
Din această perspectivă, Silk District, cel mai mare şi mai coerent proiect anunţat, reprezintă o şansă uriaşă pentru oraşul nostru din cel puţin trei motive.
În primul rând, va asigura necesarul mare şi în creştere de birouri al Iaşului. Cu 100 de mii de mp, acest proiect înseamnă echivalentul a patru ani de creştere conformă necesarului actual de birouri. Extins, potrivit planului, pe o durată de aproximativ patru ani, vom avea garanţia evoluţiei fără sincope a stocului de birouri ieşean. Faptul că aceste clădiri vor fi construite ca birouri verzi şi de clasa A, va aduce un plus de atractivitate Iaşului în zona IT&Outsourcing. Menţionăm că din 2016 în stocul de birouri al Iaşului nu a mai intrat nici o clădire ce ar putea fi încadrată în clasa A, iar în ciclul actual de creştere doar clădirea Flux3 (de pe Splai Bahlui, aproximativ 8000 mp) va aparţine acestei categorii.
În al doilea rând, fiind amplasat într-un areal periferic, proiectul nu va crea conflicte de ordin estetic sau funcţional (nici arhitecturale, nici urbanistice) în raport cu zonele reprezentative ale oraşului nostru. Chiar dacă această localizare nu e centrală, are marele avantaj de a fi o zonă de convergenţă maximă a transportului public local, fapt care-i va asigura o accesibilitate ridicată la toate componentele urbane ale aglomeraţiei ieşene în formare. De asemenea, fiind o zonă de şes, va fi accesibilă şi celor ce practică distanţele oraşului cu bicicleta.
Al treilea motiv (poate cel mai important!) e faptul că Silk District e singurul proiect dintre cele anunţate ce e capabil să devină o alternativă la zona de afaceri centrală ce are în prezent 100 mii mp (70% în reţeaua UBC), şi concentrează aproape jumătate din salariaţii IT&Outsourcing. Nu ar fi atât de grav, dacă această zonă centrală nu ar concentra şi alte fluxuri, precum cele spre marile repere comerciale, culturale, turistice, de învăţământ sau spre instituţiile publice, care în Iaşi au prostul obicei de a fi înghesuite toate în zona centrală. Dacă mai adăugăm şi faptul că vecinătăţile centrului (Copou, Independenţei, zona Universităţii Tehnice) concentrează fluxuri majore de studenţi, toate acestea fac din oraşul nostru una dintre cele mai monocentrice structuri urbane din România. Ca urmare, descentralizarea domeniilor IT&Outsourcing ar trebui să devină o politică teritorială de prim ordin a autorităţilor locale.
Apreciam în scrierile anterioare că e nevoie de cel puţin un proiect office de 50 mii mp într-o altă zonă decât cea centrală pentru a putea vorbi de o alternativă eficientă la zona Palas-Sf. Lazăr-Anastasie Panu. Iată că Silk District vine cu dublul acestei suprafeţe; cu alte cuvinte, cu un stoc egal cu cel al zonei centrale a oraşului. Dacă adăugăm şi faptul că pe o rază de aproximativ jumătate de kilometru vor exista până în 2020 peste 40 mii mp în clădiri precum: Tester Centro (clădiri funcţionale), Baza3 (în dezvoltare), Deco 1 (funcţională), Deco 2 (în construcţie), EGros1 (funcţională), EGros2 (în construcţie), Michael (funcţională), Romsoft (funcţională), Sonovision (funcţională), CGM (funcţională), acest areal va deveni cea mai importantă zonă de concentrare a stocului de birouri ieşean. Celelalte proiecte anunţate în zonă (Deco 3, UBC-Iulius Office, SIF Moldova etc.) vor ridica stocul arealului la peste 270 mii mp de birouri, fapt care va face din New Industry District un reper important nu numai la nivel local, ci şi regional - european.
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.