Un cioban parcă a vrut dinadins să ajungă după gratii. Judecătorii nu l-au mai răbdat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Un cioban parcă a vrut dinadins să ajungă după gratii. Judecătorii nu l-au mai răbdat

GALERIE
judecata
  • judecata
- +

De trei ori judecătorii l-au iertat şi înţeles, ca să nu-l bage în închisoare. În final, n-a mai fost chip.

Un cioban din Erbiceni pare să fi vrut să ajungă cu orice preţ în spatele gratiilor. Deşi avea cazier, judecătorii din Hârlău l-au condamnat cu suspendare pentru un furt, luând în considerare valoarea redusă a pagubei. Viorel Roman a încălcat însă sistematic toate condiţiile suspendării. I s-a acordat încă o şansă, dar degeaba. Până la urmă, judecătorii nu au avut de ales şi au dispus revocarea suspendării. Ieşeanul va fi închis timp de trei ani pentru de câteva sute de lei.

În vârstă de 54 de ani, Viorel Roman îşi câştigă existenţa în special ca zilier în Erbiceni. În vara anului 2018, el lucra ocazional la stâna de oi şi capre a unui localnic din Podu Iloaiei, situată pe imaşul localităţii, în apropierea căii ferate spre Hârlău. În seara zilei de 16 iulie, Roman a închis animalele şi l-a anunţat pe celălalt cioban că pleacă acasă. În loc de aceasta, a luat o scară improvizată şi s-a căţărat pe un stâlp, rupând sârma de telegraf. A strâns un val de 400 de metri de sârmă de oţel şi l-a depozitat în apropierea stânii, cu intenţia de a-l vinde ulterior ca fier vechi. Linia aeriană TTR dintre Podu Iloaiei şi Hârlău este în conservare, dar exploatarea căii ferate fusese concesionată către Regio Trans. Chiar a doua zi dimineaţa, tehnicienii firmei au verificat starea liniei de comunicaţii, constatând furtul. Sârma a fost găsită de poliţişti imediat, iar autorul furtului, identificat cu uşurinţă.

Conform legii, furtul calificat se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 şi 10 ani. Roman avea la activ mai multe condamnări, dar judecătorii au luat în calcul faptul că acesta şi-a recunoscut fapta, ca şi recuperarea parţial a prejudiciului. Din cei 634 lei cât valora sârma, ciobanul achitase aproximativ 220 de lei. Pedeapsa a fost stabilită la un nivel minim, de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

În acest interval, Roman trebuia să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune şi să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul primăriei Erbiceni sau a şcolii generale din localitate. Nimic din acestea însă nu s-a întâmplat. În martie, Roman a fost convocat la Serviciul de Probaţiune, dar nu s-a prezentat. După trei săptămâni, consilierul de probaţiune l-a sunat pe numă­rul primit de la sora lui Roman, dar nu s-a putut înţelege cu el. Roman era atât de beat, încât nu putea lega două vorbe. A fost convocat din nou, tot de­geaba, prin intermediul poliţiştilor, iar în iunie consilierul de probaţiu­ne i-a făcut o vizită inopinată, fără a-l găsi la domiciliu. Până la urmă, a fost adus în faţa instan­ţei, cu mandat de aducere.

Cio­ba­nul a explicat că nu ştia că trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune. I s-au dat din nou toate detaliile necesare, urmând să vină la convocare pe 13 august. Din nou, a fost aşteptat degeaba. Magistraţii nu au avut altceva de făcut decât să constate reaua-credinţă şi să dispună executarea condamnării la trei ani de închisoare în regim de detenţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.