anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Un colos industrial se scufundă pe zi ce trece

GALERIE
licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_20
 • licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_20
- +

In primul semestru de reorganizare judiciară societatea Fortus SA a acumulat piederi mult mai mari faţă de cât a programat.

 

Situaţia economică a ultimului mare colos industrial rămas în viaţă, SC Fortus SA, se înrăutăţeşte de la lună la lună. Ultimul raport realizat de administratorii judiciari ai firmei aflate în insolvenţă, consorţiul format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvecny, arată nişte realizări situate la mare depărtare de planificările din planul de reorganizare. Potrivit documentului menţionat, administratorii judiciari şi-au propus ca la sfârşitul primului trimestru de reorganizare judiciară (n.r.- a început la jumătatea anului trecut) să înregistreze pierderi totale de peste 2,8 milioane lei, însă rezultatul a fost dezastruos: pierderi de peste 6,8 milioane lei. Pentru trimestrul II, raportul nici măcar nu mai conţine o centralizare a indicatorilor economico – financiari cu valorile totale, ci doar a celor referitori la exploatare. Chiar şi aşa, combinatul a înregistrat pierderi de 5,17 milioane lei, preconizarea din plan fiind de 4,77 milioane lei. În total, după jumătate de an de reorganizare judiciară, Fortus a înregistrat pierderi de peste 12 milioane lei, în condiţiile în care pentru primul an de implementare a planului de reorganizare erau planificate pierderi de aproximativ nouă milioane lei. Potrivit raportului, la finele anului 2013, Fortus înregistra datorii de 379,8 milioane lei, iar numerarul în sold era de 24.404 lei. „Din datele prezentate se poate se poate observa nivelul ridicat al plăţilor efectuate către E.ON Energie România SA, în sumă de 1.710.233 lei, această valoare reprezentând principalul capitol de plăţi, ceea ce a grevat posibilităţile societăţii de achiziţionare a bazei materiale şi de plată a salariilor la nivelul programat”, se arată în raport. Un alt aspect notabil din raport apare pe ultima pagină, la concluzii, unde administratorii judiciari au trecut eronat nişte rezultate financiare, care dacă ar fi fost trecute corect nu ar mai fi avut aceeaşi relevanţă. Administratorii au susţinut că „se observă un trend crescător al principalilor indicatori economico - financiari” raportat la primul trimestru. Una din concluziile optimiste era că cifra de afaceri din trimestrul II a fost de 3.739.627 lei faţă de 2.812.403 lei. Numai că cifra de afaceri din trimestrul I a fost de 3.687.597 lei potrivit primului raport, cealaltă cifră fiind, de fapt, diferenţa dintre cifra de afaceri planificată şi cea realizată. În acest context, în trimestrul II cifra de afaceri a crescut cu doar 50.000 lei.
 
 
Telefonul nu mai sună
 
 

Totodată, raportul la trimestrul al doilea de reorganizare judiciară a stârnit iarăşi controverse între salariaţii disponibilizaţi şi administratorii judiciari. Nemulţumirile au apărut ca urmare a nerespectării sarcinilor trasate de judecătorul sindic prin sentinţa de aprobare a planului de reorganizare de către administratorii judiciari. Mai precis, deşi raportul şi alte două materiale privind cheltuielile companiei şi plăţile şi încasările trebuiau prezentate săptămâna trecută judecătorului sindic, aceseta nu au fost publicate anterior, cum prevede sentinţa de confirmare a planului de reorganizare, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă pentru a putea fi consultate de cei interesaţi. „Eu am primit raportul de la domnul Pascal (n.r. – Eduard Pascal, reprezentantul Eurobusiness) în faţa judecătorului sindic. Nu ştiu dacă este aceeaşi variantă cu cea pe care a primit-o domnul judecător, dar este trist că la o simplă citire pot fi constatate grave neconcordanţe între datele din planul de reorganizare şi cele din raport. Abia pe 7 februarie a apărut convocarea Comitetului Creditorilor pentru data de 14 februarie, în vederea avizării raportului. Dar nimic despre celalalte două materiale, cum prevede sentinţa”, a atacat Florin Rugină, reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi. Administratorul Eduard Pascal avea telefonul închis şi nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct devedere.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.