Un comitet de experţi din SUA recomandă vaccinarea copiilor în vârstă de 5-11 ani cu Pfizer
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Un comitet de experţi din SUA recomandă vaccinarea copiilor în vârstă de 5-11 ani cu Pfizer

GALERIE
vaccin copii
  • vaccin copii
- +

Un comitet de experţi americani s-a pronunţat în favoarea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani cu vaccinul împotriva covid-19 ale Pfizer-BioNTech, ceea ce preconizează o autorizare foarte în curând a vaccinării anticovid a celor aproximativ 28 de milioane de copii din Statele Unte, relatează AFP.

Avizul acestui comitet este doar consultativ, însă Agenţia americană a medicamentului (FDA) nu îi dă curs doar arareori. În cazul în care FDA autorizează vaccinarea cu Pfizer-BioNTech a acestei categori de vârstă, imunizarea poate începe la începutul lui noiembrie.

Acest comitet, alcătuit din oameni de ştiinţă independenţi - imunologi, experţi în boli infecţioase, în pediatrie, între altele - a trecut în revistă marţi datele culese de Pfizer şi autorităţile sanitare. După o zi de discuţii, transmise în direct pe Internet, membrii comitetului au apreciat că beneficiile vaccinării copiilor în vârstă de 5-11 ani sunt mai importante decât riscurile - cu 17 voturi ”pentru” şi o abţinere.

Copiii ”sunt departe de a fi ocoliţi de pagubele covid-19”, a declarat Peter Marks de la FDA. În rândul copiilor în vârstă de 5-11 ani s-au înregistrat 1,9 milioane cazuri de covid-19 de la începutul epidemiei în Statele Unite, peste 8.300 de spitalizări şi 100 de morţi dn cauza covid-19, a precizat el.

Copiii care iau virusul pot dezvolta un sindrom inflamatoriu multisistemic pedatric (MIS-C) sau un ”covid lung”.

MIOCARDITA

Pfizer a prezentat, pentru a-şi susţine cererea de autorizare, rezultatele unui studiu clinic care arată că vaccinul are o eficienţă de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii la copii în vârste de cinci până la 11 ani. ”Vaccinarea va ajuta la asigurarea unei învăţări în clasă”, ”crucială în dezvoltarea coplului”, a argumentat un reprezentant Pfizer, William Gruber.

De asemenea, copiii ”joacă un rol important în transmiterea” virusului în rândul populaţiei generale, a adăugat el.

Înaintea reuniunii, FDA a publicat propria interpretare a datelor, care înclină în mod clar în favoarea autorizării. Principalul punct al dezbaterii este riscul miocarditei cauzate de vaccin.

Această inflamare a muşchului cardiac este un efect secundar care a fost detectat la adolesecnţi şi adulţi tineri - mai ales la băieţi - în urma vaccinării cu Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Autorităţile sanitare au confirmat aproape 880 de cazuri - peste 600 sunt de evaluat -, dintre care 830 au necesitat spitalizarea. Cel puţin 790 de tineri au fost externaţi între timp şi nu s-a înregistrat niciun deces.

În rândul celor 3.000 de copii vaccinaţi în timpul testelor clinice Pfizer nu s-a înregistrat niciun caz de miocardită. Experţii cred că acest efect secundar urmează să fie mai rar la copiii mici, întrucât ar fi legat de nivelul testosteronului.

Însă acest lucru nu înseamnă că nu există niciun rsc. Analiza FDA preconizează că numărul ”problemelor clnice semnificative” legate de covid-19 evitate prin vaccinare ”va contrabalansa în mod clar surplusul de cazuri de miocardită”.

Un membru al comitetului, dr. Paul Offit, s-a declarat asigurat de faptul că dozarea pentru copii este mai slabă - 10 micrograme pe doză în loc de 30 de micrograme în cazul grupurilor mai în vârstă.

Numeroşi experţi consideră, cu toate acestea, că problema este dificil de tranşat şi subliniază necesitatea unei supravegheri a datelor în urma lansăriicampaniei de vaccinare.

CONVINGEREA PĂRINŢILOR

După ce FDA va da unda verde, un comitet de experţi de la Centrele de prevenire şi luptă împotriva bolilor (CDC) urmează să se reunească, la rândul său, la 2 şi 3 noiembrie, pe această temă, iar agenţia federală urmează să publice după aceea recomandări destinate profesioniştilor din sănătate care administrează vaccinul.

La fel ca în cazul adulţilor şi adolescenţilor, vaccinul anticovid Pfizer-BioNtech se administrează în douyă doze, la o distanţă de trei săptămâni. Capacul flacoanelor destinate copiilor urmează să aibă culoarea portocalie şi să fie astfel recunoscute faţă de flacoanele destinate persoanelor mai în vârstă, ale căror capace au culoarea violet.

Casa Albă a anunţat că este pregătită să trimită în toată ţara milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech pentru copii. Copiii vor putea fi vaccinaţi la pediatrie, în farmacii sau în anumite şcoli. Însă mai întâi este necesar ca părinţii să fie convinşi.

Potrivit unui studiu realizat de Kaiser Family Foundation la sfârşitul lui septembrie, aproximativ o treime dintre părinţi afirma că-şi vor vaccina copiii imediat ce este posibil. Altă treime spunea că aşteaptă înainte să ia o decizie, iar un sfert dintre părinţii americani spuneau că nu-şi vor vaccina copiii.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.