Un condamnat pentru trafic de mercur şi droguri cere rejudecarea procesului pentru că nu s-a putut apăra
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un condamnat pentru trafic de mercur şi droguri cere rejudecarea procesului pentru că nu s-a putut apăra

GALERIE
rejudecare proces
  • rejudecare proces
- +

Un ieşean care a fugit în Portugalia pentru a scăpa de mâna justiţiei cere să fie rejudecat pentru că ar fi fost lipsit de posibilitatea de a se apăra. Adrian Adam a fost încarcerat anul trecut în Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin.

În anul 2005, Adrian Adam fusese trimis în judecată pentru trafic de substanţe toxice, după ce fusese prins de poliţişti având asupra sa 310 grame de mercur. A fost condamnat în mai 2006 la 3 ani de închisoare, dar nu a putut fi încarcerat, întrucât plecase din ţară. Doi ani mai târziu, a fost judecat şi condamnat în lipsă la alţi 10 ani de închisoare pentru trafic de droguri şi punere în circulaţie de monedă străină falsă, sentinţa rămânând definitivă. În 2009 a fost emis pe numele său un mandat european de arestare. Acesta nu a putut fi pus în executare decât în februarie anul trecut, când Adam a fost depistat în Portugalia. El a fost predat autorităţilor române pe 3 august, fiind încarcerat. După doar 10 zile, el a cerut Tribunalului ieşean rejudecarea procesului din 2008, întrucât ar fi fost judecat în lipsă, neputându-se astfel apăra.

Conform legii, un cetăţean este considerat ca judecat în lipsă, dacă nu a fost citat în proces şi nu a putut lua la cunoştinţă de desfăşurarea lui sau dacă a ştiut de proces, dar nu s-a putut prezenta din motive justificate. Or, judecătorii au constatat că Adam fusese citat la singurul domiciliu cunoscut, cel din Iaşi şi i s-a numit un apărător din oficiu, care l-a apărat în timpul procesului. "Opţiunea petentului-condamnat de a nu participa la judecarea cauzei sale şi a pleca din ţară, în condiţiile în care în acelaşi an se aflase şi sub imperiul unei măsuri preventive neprivative de libertate, sustrăgându-se procedurilor judiciare, nu poate întemeia în mod obiectiv o cerere de rejudecare a procesului penal", şi-au motivat magistraţii Tribunalului decizia de a-i respinge cererea de redeschidere a dosarului. Sentinţa a fost atacată de Adam în faţa Curţii de Apel. Magistraţii acesteia au amânat ieri pronunţarea sentinţei definitive până pe 15 martie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.