Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un consilier judeţean face inventarul celor mai mari zece proiecte care privesc Iaşul

GALERIE
constructie autostrada
  • constructie autostrada
- +

Consilierul judeţean Marian Uscatu de la PMP face un bilanţ al adversarilor săi politici din CJ Iaşi. El pune accent pe nerealizările formaţiunilor politice care deţin majoritatea în instituţia ieşeană. Mai jos redăm integral poziţia consilierului judeţean.

“Astăzi se împlinesc fix patru ani de când am depus jurământul faţă de cetăţenii Judeţului Iaşi, devenind consilier judeţean. Îmi începeam mandatul cu speranţa că se va continua munca de dezvoltare a aerogării şi că va fi mai multă activitate în ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor judeţene şi reabilitarea spitalelor din subordine.

În sprijinul nostru, al ieşenilor, ar fi putut fi şi faptul că în tot acest timp la conducerea ţării şi a judeţului a fost (cu excepţia ultimelor luni) alianţa PSD - ALDE. Având conduceri care provin din acelaşi partid, am fi putut vedea şi unele realizări la nivel local. Din păcate, cu excepţia reabilitării Muzeului „Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul” (Casa Dosoftei), a fost un mandat fără realizări, în cea mai mare parte din cauza orgoliului şi intereselor preşedintelui Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

Să luăm pe rând cele 10 proiecte pe care ar fi trebuit să le realizeze:

1. Autostrada A8 Iaşi - Târgu Mureş
Deşi în 2016 susţinea că Autostrada A8 Iaşi - Târgu Mureş este o necesitate pentru Regiunea de Nord-Est, la foarte scurt timp atitudinea lui Maricel Popa s-a schimbat (probabil şi la „sfatul” şefilor de la nivel naţional ai PSD, neinteresaţi de dezvoltarea zonei de Est a României).

2. Spitalul Regional de Urgenţă
De Spitalul Regional de Urgenţă s-a ocupat mai mult un fost pesedist, primarul Mihai Chirica, aflat (culmea!) în opoziţie cu partidul aflat la conducere în acest timp. Nici despre acest proiect nu mai ştim foarte multe.

3. Şoseaua de centură
...

4. Parcul agroindustrial al judeţului/Spitalul mobil anti-COVID 19
După eşecul de a porni activitatea la parcul agroindustrial (singurul!) al judeţului, un posibil imbold pentru economia locală, s-a renunţat la proiect şi s-a decis transformarea în spital anti-COVID 19. Despre iniţiativa aceasta, a cărui termen de finalizare a fost amânat de trei ori până acum, se va mai scrie mult timp.

5. Aeroportul Internaţional Iaşi
Timp de patru ani conducerea Consiliului Judeţean nu a mişcat un deget pentru modernizarea aerogării. Mai mult, a refuzat să aloce fonduri în acest sens, „reuşind” să îngroape proiectul de dezvoltare a zonei cargo. În tot acest timp multe curse importante au fost anulate, scandalurile privind Consiliul de Administraţie au fost în toi, concesionarea activităţii s-a dovedit că a fost o farsă, iar numărul de pasageri a scăzut în intensitate. În plus, nu au fost realizată nici măcar o legătură rutieră alternativă către aerogară.

6. Drumurile judeţene
Deşi promisiunile au fost mari, au fost asfaltate doar câteva zeci de kilometri de drum judeţean. În plus, lucrările la singurul proiect mare, Axa Rutieră Strategică Iaşi - Suceava, avansează în ritm de melc.

7. Spitalele
Lucrările la proiectul major al mandatului (demarat în mandatul lui Cristian Adomniţei), reabilitarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria”, au început abia la finalul anului trecut.

8. Cultura
De-a lungul mandatului am solicitat suplimentarea bugetului celor două din cele mai importante festivaluri din Iaşi (Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere - FILIT şi Festivalul Internaţional de Teatru Pentru Publicul Tânăr - FITPT), ambele organizate de instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi. Dorinţa era de a consolida poziţia acestora la nivel european. Din nefericire, mandatul se finalizează cu reduceri ale bugetelor tuturor instituţiilor culturale din subordine (a se vedea şi protestul Mihaelei Ivancia).

9. Filarmonica
Anunţul de reabilitare a Filarmonicii a fost o altă glumă proastă a lui Maricel Popa.

10. Centrul Expoziţional
Clădirea se degradează continuu. Proiectul de transformare într-un aşa-zis Centru Regional de Transfer Tehnologic a murit de când a fost anunţat.

ÎN SCHIMB:
Am pierdut şirul dăţilor în care proiectul de realizare a unei baze sportive la Ruginoasa a fost pus ordinea de zi. Dacă iniţial se discuta despre realizarea unei academii regionale de fotbal, ulterior aceasta a devenit bază sportivă, iar în şedinţa de astăzi ceea ce era de fapt: un simplu teren de fotbal. Orgoliul nemărginit a făcut ca acest proiect minor să devină esenţial pentru Maricel Popa.

Aceasta este radiografia a patru ani de mandat a unui judeţ aflat sub conducerea lui Maricel Popa. Sper ca la alegerile din toamnă să fim mai inspiraţi şi să avem o conducere căreia să-i pese de cei care votează”, scrie pe Facebook, Marian Uscatu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri