anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un consilier superior de la DSV a măsluit zeci de autorizaţii de funcţionare

GALERIE
dsv iasi
 • dsv iasi
- +

Irina Dumitra Rancea, în vârstă de 44 de ani, este acuzată că a falsificat autorizaţiile pentru firme, semnătura directorului fiind aplicată prin scanare. Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale nu mai ajungeau în casieria de la Direcţia Sanitară Veterinară. În trecut a fost cercetată în 38 de cazuri de înşelăciune, dar aceasta a ajuns la o înţelegere cu agenţii economici păgubiţi.

Un funcţionar de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA Iaşi) a fost trimis în judecată după ce ar fi falsificat mai multe autorizaţii sanitare veterinare. Autorizaţiile au ajuns la mai multe firme din Iaşi. Consilierul superior Irina Dumitra Rancea, în vârstă de 44 de ani, ar fi contrafăcut autorizaţii necesare funcţionării mai multor societăţi comerciale din municipiul şi judeţul Iaşi. Femeia ar fi primit diferite sume de bani din partea reprezentanţilor firmelor în cauză pentru ca autorizaţiile respective să fie eliberate şi înregistrate conform legii, cu toate că prin calitatea de angajat al DSVSA Iaşi nu avea competenţa de a întocmi astfel de autorizaţii.

Un an şi nouă luni şi-a desfăşurat Rancea aşa-zisa activitate, perioadă în care ar fi falsificat zeci de autorizaţii. Concret, Rancea le promitea unor reprezentanţi de firme că se va ocupa de eliberarea autorizaţiilor necesare funcţionării, iar în schimb primea diferite sume de bani. După ce ajungea la un acord cu fiecare reprezentant în parte, funcţionarul public redacta autorizaţiile sanitare veterinare contrafăcute. Acestea erau falsificate după un model pe care îl avea salvat în calculatorul pe care îl folosea la locul de muncă.

Rancea a completat datele societăţilor solicitante şi a atribuit fiecărui document în parte câte un număr unic de înregistrare. Ulterior, aceste documente erau salvate pe un stick, cu care mergea la un centrul de tip xerox pentru a fi printate. Fiecare autorizaţie în parte era printată pe hârtie cartonată, de culoare galbenă, pentru a fi cât mai asemănătoare cu o autorizaţie originală. În urma printării, Rancea se întorcea cu acestea la birou, unde punea ştampila rotundă a Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Iaşi. Uneori, inculpata folosea inclusiv ştampila oficială a DSVSA Iaşi. Pe fiecare autorizaţie falsificată era aplicată inclusiv semnătura directorului unităţii, care era şi aceasta scanată, iar mai apoi reprodusă pe documentele respective.

Falsificarea fiind dusă la bun sfârşit, autorizaţiile sanitare veterinare erau înmânate agenţilor economici, iar mai apoi, Rancea percepea o anumită sumă de bani în beneficiul instituţiei la care era angajată. Deşi le-ar fi spus reprezentanţilor societăţilor economice că banii urmau să ajungă la casieria instituţiei, în realitate, sumele ar fi ajuns în buzunarele proprii.

Planul pus în mişcare de Irina Rancea a fost aplicat vreme de 21 de luni, între 16 aprilie 2013 şi 17 decembrie 2014, perioadă în care ar fi falsificat 24 de astfel de autorizaţii de funcţionare. Schema cu care „lucra“ funcţionarul public a fost descoperită în urma unui control al DSVSA Iaşi la mai multe societăţi comerciale din judeţul Iaşi. În timpul controalelor, inspectorii instituţiei au constatat că mai multe autorizaţii de funcţionare nu erau conforme cu cele originale. Documentele „cu probleme“ au fost ridicate de către inspectori şi transportate la sediul instituţiei pentru o serie de verificări amănunţite. Inspectorii au descoperit astfel că autorizaţiile în cauză nu prezentau mai multe semne distincte prezente pe documentele eliberate în mod legal de către DSVSA Iaşi.

În trecut, Irina Dumitra Rancea a fost cercetată de către anchetatori şi pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune. Cel puţin 38 de cazuri ar fi fost descoperite de către procurori. Însă în urma cercetării penale, inculpata a căzut la înţelegere cu agenţii economici păgubiţi, iar prejudiciul creat a fost astfel recuperat în totalitate. Reprezentanţii societăţilor economice nu s-au constituit ulterior drept parte civilă sau parte vătămată în cercetarea penală, fapt pentru care dosarul a fost clasat de către anchetatori, după cum au arătat unele surse ale jurnaliştilor Ziarului de Iaşi.

„În cauza penală nr. 1166/P/2016, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Rancea Dumitra Irina, în vârstă de 44 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal. Facem precizarea că toate persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive“, au precizat procurorii ieşeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X