Un consilier superior de la DSV a măsluit zeci de autorizaţii de funcţionare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Un consilier superior de la DSV a măsluit zeci de autorizaţii de funcţionare

GALERIE
dsv iasi
  • dsv iasi
- +

Irina Dumitra Rancea, în vârstă de 44 de ani, este acuzată că a falsificat autorizaţiile pentru firme, semnătura directorului fiind aplicată prin scanare. Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale nu mai ajungeau în casieria de la Direcţia Sanitară Veterinară. În trecut a fost cercetată în 38 de cazuri de înşelăciune, dar aceasta a ajuns la o înţelegere cu agenţii economici păgubiţi.

Un funcţionar de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA Iaşi) a fost trimis în judecată după ce ar fi falsificat mai multe autorizaţii sanitare veterinare. Autorizaţiile au ajuns la mai multe firme din Iaşi. Consilierul superior Irina Dumitra Rancea, în vârstă de 44 de ani, ar fi contrafăcut autorizaţii necesare funcţionării mai multor societăţi comerciale din municipiul şi judeţul Iaşi. Femeia ar fi primit diferite sume de bani din partea reprezentanţilor firmelor în cauză pentru ca autorizaţiile respective să fie eliberate şi înregistrate conform legii, cu toate că prin calitatea de angajat al DSVSA Iaşi nu avea competenţa de a întocmi astfel de autorizaţii.

Un an şi nouă luni şi-a desfăşurat Rancea aşa-zisa activitate, perioadă în care ar fi falsificat zeci de autorizaţii. Concret, Rancea le promitea unor reprezentanţi de firme că se va ocupa de eliberarea autorizaţiilor necesare funcţionării, iar în schimb primea diferite sume de bani. După ce ajungea la un acord cu fiecare reprezentant în parte, funcţionarul public redacta autorizaţiile sanitare veterinare contrafăcute. Acestea erau falsificate după un model pe care îl avea salvat în calculatorul pe care îl folosea la locul de muncă.

Rancea a completat datele societăţilor solicitante şi a atribuit fiecărui document în parte câte un număr unic de înregistrare. Ulterior, aceste documente erau salvate pe un stick, cu care mergea la un centrul de tip xerox pentru a fi printate. Fiecare autorizaţie în parte era printată pe hârtie cartonată, de culoare galbenă, pentru a fi cât mai asemănătoare cu o autorizaţie originală. În urma printării, Rancea se întorcea cu acestea la birou, unde punea ştampila rotundă a Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Iaşi. Uneori, inculpata folosea inclusiv ştampila oficială a DSVSA Iaşi. Pe fiecare autorizaţie falsificată era aplicată inclusiv semnătura directorului unităţii, care era şi aceasta scanată, iar mai apoi reprodusă pe documentele respective.

Falsificarea fiind dusă la bun sfârşit, autorizaţiile sanitare veterinare erau înmânate agenţilor economici, iar mai apoi, Rancea percepea o anumită sumă de bani în beneficiul instituţiei la care era angajată. Deşi le-ar fi spus reprezentanţilor societăţilor economice că banii urmau să ajungă la casieria instituţiei, în realitate, sumele ar fi ajuns în buzunarele proprii.

Planul pus în mişcare de Irina Rancea a fost aplicat vreme de 21 de luni, între 16 aprilie 2013 şi 17 decembrie 2014, perioadă în care ar fi falsificat 24 de astfel de autorizaţii de funcţionare. Schema cu care „lucra“ funcţionarul public a fost descoperită în urma unui control al DSVSA Iaşi la mai multe societăţi comerciale din judeţul Iaşi. În timpul controalelor, inspectorii instituţiei au constatat că mai multe autorizaţii de funcţionare nu erau conforme cu cele originale. Documentele „cu probleme“ au fost ridicate de către inspectori şi transportate la sediul instituţiei pentru o serie de verificări amănunţite. Inspectorii au descoperit astfel că autorizaţiile în cauză nu prezentau mai multe semne distincte prezente pe documentele eliberate în mod legal de către DSVSA Iaşi.

În trecut, Irina Dumitra Rancea a fost cercetată de către anchetatori şi pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune. Cel puţin 38 de cazuri ar fi fost descoperite de către procurori. Însă în urma cercetării penale, inculpata a căzut la înţelegere cu agenţii economici păgubiţi, iar prejudiciul creat a fost astfel recuperat în totalitate. Reprezentanţii societăţilor economice nu s-au constituit ulterior drept parte civilă sau parte vătămată în cercetarea penală, fapt pentru care dosarul a fost clasat de către anchetatori, după cum au arătat unele surse ale jurnaliştilor Ziarului de Iaşi.

„În cauza penală nr. 1166/P/2016, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Rancea Dumitra Irina, în vârstă de 44 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal. Facem precizarea că toate persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive“, au precizat procurorii ieşeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.