Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un Consiliu European semnificativ şi riscant

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Va fi, aşadar, o întâlnire semnificativă şi, din multe puncte de vedere, riscantă. La finalul preşedinţiei semestriale franceze, Uniunea Europeană nu a dobândit vigoarea la care spera domnul Emmanuel Macron, iar orice pas greşit va fi imediat speculat de propaganda Moscovei.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un summit foarte important, în primul rând pentru că ar urma să fie pusă în dezbatere acordarea statutului de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova. Aceasta este, desigur, şi tema care interesează cel mai mult publicul din ţara noastră. Dar, în multe privinţe, Consiliul European din 23-24 iunie va fi un reper pentru funcţionarea UE în lunile, poate chiar în anii ce vor urma.

În acest moment, există aşteptări întemeiate ca şefii de state şi guverne să accepte punctul de vedere al Comisiei şi să plaseze Ucraina şi Republica Moldova în galeria statelor candidate la integrare. Orice gest de frondă, al Budapestei sau al oricărui alt guvern, ar aduce prejudicii ireparabile Uniunii: toate acuzaţiile de irelevanţă şi paralizie instituţională, cu care autorităţile de la Bruxelles sunt deja obişnuite, ar căpăta peste noapte o justificare imbatabilă. Nu are rost să discutăm despre consecinţele pe care un asemenea refuz le-ar avea asupra moralului forţelor politice pro-europene de la Chişinău şi Kiev, ca de altfel şi asupra cauzei în numele căreia luptă, astăzi, ucrainenii. Dar, cel mai probabil, totul se va încheia cu bine, în sensul că se va sublinia că acordarea acestui statut nu va duce la o începere rapidă a negocierilor, ci va fi necesară satisfacerea unui set de condiţii ferme - desigur, aceasta va da satisfacţie scepticilor de serviciu în materie de extindere, cum ar fi Ţările de Jos.

Va fi interesant de urmărit şi modul în care se va face referire la Georgia, un stat ce (încă) nu a obţinut asentimentul Comisiei. În mod normal, şefii de state şi guverne vor include în documentul de concluzii un paragraf prin care să încurajeze autorităţile de la Tbilisi să revină pe cursul prescris de Bruxelles. Nu va fi uşor, aşa cum s-a convins chiar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care în ultima vreme s-a implicat personal în stabilizarea situaţiei politice din această ţară. Dar separarea Georgiei de tandemul moldo-ucrainean ar trebui să reprezinte un avertisment pentru forţele politice de acolo, în special pentru partidul de guvernământ, „Visul Georgian”, de a înceta să pună adversităţile interne înaintea interesului comun.

Reuniunea la vârf de la Bruxelles va fi prefaţată de un dialog la nivel înalt cu candidaţii la integrare din Balcanii de Vest. După cum se ştie, situaţia Macedoniei de Nord rămâne complicată din cauza refuzului Bulgariei de a permite începerea negocierilor dacă nu obţine satisfacţie într-o serie de chestiuni ce decurg din istoria dificilă a relaţiilor bilaterale. Iar guvernul de la Sofia se confruntă chiar astăzi, în parlament, cu un vot de neîncredere pe care are puţine şanse să-l depăşească, pe lista reproşurilor ce îi sunt aduse de opoziţie figurând şi tema lipsei de fermitate faţă de Macedonia de Nord. Aşadar, nu este deloc clar dacă premierul Kiril Petkov se va putea angaja în depăşirea acestui blocaj, la Consiliul European. Dacă la aceasta adăugăm şi tot mai evidenta dezamăgire a Bruxelles-ului faţă de jocurile preşedintelui sârb Aleksandar Vučić, obţinem un tablou complicat şi neclar. În orice caz, domnul Charles Michel va trebui să încerce să le transmită interlocutorilor săi din Balcanii de Vest că recenta orientare către spaţiul post-sovietic nu va însemna o reducere a atenţiei şi a implicării UE în sud-estul continentului. Cât de credibil poate fi acest mesaj, în condiţiile date, este o cu totul altă problemă.

Dar, dincolo de extindere şi de războiul din Ucraina, cu multiplele sale consecinţe, există o multitudine de alte subiecte ce nu admit stagnarea. Rezultatele Conferinţei pentru Viitorul Europei au creat o falie între susţinătorii şi adversarii convocării unei conferinţe interguvernamentale care să amendeze tratatul de la Lisabona, iar această dispută nu poate fi neglijată, dacă UE doreşte să-şi menţină solidaritatea. Nu ar fi deloc exclus ca între liderii reuniţi la Bruxelles să aibă loc o discuţie aprinsă pe această temă, mai ales că dinspre Comisie vin mereu mesaje în favoarea renunţării la unanimitate în deciziile majore de politică externă. În fine, dar nu în cele din urmă, Uniunea trebuie să răspundă cumva situaţiei economice actuale, cu un nivel al inflaţiei extrem de îngrijorător, capabil să sufoce creşterea economică.

Va fi, aşadar, o întâlnire semnificativă şi, din multe puncte de vedere, riscantă. La finalul preşedinţiei semestriale franceze, Uniunea Europeană nu a dobândit vigoarea la care spera domnul Emmanuel Macron, iar orice pas greşit va fi imediat speculat de propaganda Moscovei.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri