anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Un Consiliu European semnificativ şi riscant

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

Va fi, aşadar, o întâlnire semnificativă şi, din multe puncte de vedere, riscantă. La finalul preşedinţiei semestriale franceze, Uniunea Europeană nu a dobândit vigoarea la care spera domnul Emmanuel Macron, iar orice pas greşit va fi imediat speculat de propaganda Moscovei.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un summit foarte important, în primul rând pentru că ar urma să fie pusă în dezbatere acordarea statutului de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova. Aceasta este, desigur, şi tema care interesează cel mai mult publicul din ţara noastră. Dar, în multe privinţe, Consiliul European din 23-24 iunie va fi un reper pentru funcţionarea UE în lunile, poate chiar în anii ce vor urma.

În acest moment, există aşteptări întemeiate ca şefii de state şi guverne să accepte punctul de vedere al Comisiei şi să plaseze Ucraina şi Republica Moldova în galeria statelor candidate la integrare. Orice gest de frondă, al Budapestei sau al oricărui alt guvern, ar aduce prejudicii ireparabile Uniunii: toate acuzaţiile de irelevanţă şi paralizie instituţională, cu care autorităţile de la Bruxelles sunt deja obişnuite, ar căpăta peste noapte o justificare imbatabilă. Nu are rost să discutăm despre consecinţele pe care un asemenea refuz le-ar avea asupra moralului forţelor politice pro-europene de la Chişinău şi Kiev, ca de altfel şi asupra cauzei în numele căreia luptă, astăzi, ucrainenii. Dar, cel mai probabil, totul se va încheia cu bine, în sensul că se va sublinia că acordarea acestui statut nu va duce la o începere rapidă a negocierilor, ci va fi necesară satisfacerea unui set de condiţii ferme - desigur, aceasta va da satisfacţie scepticilor de serviciu în materie de extindere, cum ar fi Ţările de Jos.

Va fi interesant de urmărit şi modul în care se va face referire la Georgia, un stat ce (încă) nu a obţinut asentimentul Comisiei. În mod normal, şefii de state şi guverne vor include în documentul de concluzii un paragraf prin care să încurajeze autorităţile de la Tbilisi să revină pe cursul prescris de Bruxelles. Nu va fi uşor, aşa cum s-a convins chiar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care în ultima vreme s-a implicat personal în stabilizarea situaţiei politice din această ţară. Dar separarea Georgiei de tandemul moldo-ucrainean ar trebui să reprezinte un avertisment pentru forţele politice de acolo, în special pentru partidul de guvernământ, „Visul Georgian”, de a înceta să pună adversităţile interne înaintea interesului comun.

Reuniunea la vârf de la Bruxelles va fi prefaţată de un dialog la nivel înalt cu candidaţii la integrare din Balcanii de Vest. După cum se ştie, situaţia Macedoniei de Nord rămâne complicată din cauza refuzului Bulgariei de a permite începerea negocierilor dacă nu obţine satisfacţie într-o serie de chestiuni ce decurg din istoria dificilă a relaţiilor bilaterale. Iar guvernul de la Sofia se confruntă chiar astăzi, în parlament, cu un vot de neîncredere pe care are puţine şanse să-l depăşească, pe lista reproşurilor ce îi sunt aduse de opoziţie figurând şi tema lipsei de fermitate faţă de Macedonia de Nord. Aşadar, nu este deloc clar dacă premierul Kiril Petkov se va putea angaja în depăşirea acestui blocaj, la Consiliul European. Dacă la aceasta adăugăm şi tot mai evidenta dezamăgire a Bruxelles-ului faţă de jocurile preşedintelui sârb Aleksandar Vučić, obţinem un tablou complicat şi neclar. În orice caz, domnul Charles Michel va trebui să încerce să le transmită interlocutorilor săi din Balcanii de Vest că recenta orientare către spaţiul post-sovietic nu va însemna o reducere a atenţiei şi a implicării UE în sud-estul continentului. Cât de credibil poate fi acest mesaj, în condiţiile date, este o cu totul altă problemă.

Dar, dincolo de extindere şi de războiul din Ucraina, cu multiplele sale consecinţe, există o multitudine de alte subiecte ce nu admit stagnarea. Rezultatele Conferinţei pentru Viitorul Europei au creat o falie între susţinătorii şi adversarii convocării unei conferinţe interguvernamentale care să amendeze tratatul de la Lisabona, iar această dispută nu poate fi neglijată, dacă UE doreşte să-şi menţină solidaritatea. Nu ar fi deloc exclus ca între liderii reuniţi la Bruxelles să aibă loc o discuţie aprinsă pe această temă, mai ales că dinspre Comisie vin mereu mesaje în favoarea renunţării la unanimitate în deciziile majore de politică externă. În fine, dar nu în cele din urmă, Uniunea trebuie să răspundă cumva situaţiei economice actuale, cu un nivel al inflaţiei extrem de îngrijorător, capabil să sufoce creşterea economică.

Va fi, aşadar, o întâlnire semnificativă şi, din multe puncte de vedere, riscantă. La finalul preşedinţiei semestriale franceze, Uniunea Europeană nu a dobândit vigoarea la care spera domnul Emmanuel Macron, iar orice pas greşit va fi imediat speculat de propaganda Moscovei.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.