Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un copil, bătaia de joc a colegilor deoarece vine cu haine ieftine. A schimbat două școli

GALERIE
elevi
  • elevi
- +

O mamă a povestit pe Facebook drama copiilor care merg la școli unde valoarea se măsoară în firmele de la papuci sau genți nu în cunoștințele acumulate ”.A schimbat doua scoli din pricina asta..pentru ca era bataia de joc a colegilor. Colegii se masurau in firmele scrise pe hainele lor”, a scris Magdalena Dragan la începutul postării ei, pe care v-o prezentăm în rândurile de mai jos:.

”Am avut ieri o sedinta cu un adolescent.

Care nu are incaltaminte si haine de firma. Asa cum au colegii lui.

A schimbat doua scoli din pricina asta..pentru ca era bataia de joc a colegilor. Colegii se masurau in firmele scrise pe hainele lor.

Copilul merge la scoala nici jerpelit nici demodat. Este un adolescent smart, frumos, cu parul negru si ondulat, cu haine obisnuite potrivite varstei lui. Insa este adevarat ca nu scrie pe ele "Lacoste" sau mai stiu eu ce.

Pentru ce sa sufere copilul asta pt asa nimicuri precum carpele "de firma" cu care ne ducem copiii la scoala? De cand am ajuns sa ne masuram valoarea si fericirea in functie de suma pe care o dam pe un hanorac?

Daca mai vreti exemple, va mai dau.

O prietena de-a mea, mama de adolescent..scoala privata...oamenii f bine financiar. Si totusi...copilul lor avea probleme la scoala..pt ca in fiecare zi colegii de clasa faceau un concurs: adunau sumele hainelor si incaltarilor fiecaruia si faceau un clasament al celui care era cel mai scump imbracat. Imi povestea mama copilului ca aveau adidasi de cate 800 euro/perechea.

Copilul ei iesea pe ultimul loc. Era bine si calitativ imbracat. Dar prietena mea nu ar fi dat in ruptul capului 800 euro pe o pereche de adidasi care ii ramaneau mici in 3 luni, chiar daca isi permitea.

Un an de zile ea a ramas ferm pe pozitie in fata crizelor adolescentului ei...zi de zi ii explica in ce consta valoarea unui om si cat de stupid si gaunos era ce se intampla la scoala.

Imi povestea ca efectiv nu mai putea..dar nu a vrut sa renunte...dupa un an de discutii, argumente si exemple personale ( o femeie modesta in tot, stilata si cu mult bun gust, fara nici un gest de opulenta in casa ei, in imbracamintea ei, in atitudinea ei), a ajuns si la copil mesajul corect si acum nu mai are nici o problema sa sufere datorita "inventarului hainelor" de la scoala. Mare admiratie am pentru femeia aceasta.

Stiti ce ma intriga? Urla facebookul de plangerile noastre ca ce societate de rahat avem, ce politicieni corupti, motiuni etc etc.
Dar sa stiti ca noi am creat o urmatoare generatie mai distrusa...da ei...copiii nostri. Colegii din scoala de stat ai primului adolescent sunt copiii mei si ai tai...si colegii celui de-al doilea adolescent tot ai mei si-ai tai copii sunt.

Copiii nostri simt bucurie daca li se cumpara ceva, se simt valorosi daca au adidasi Nike ultimul model, sunt groaznic de plictisiti de orice nu este telefon/tableta, sunt incapabili sa mai relationeze in realitate pt ca traiesc prea mult in virtual, fac bullying cu oricine este putin diferit de ei, nu au exercitiul empatiei si al umanitatii, al introspectiei, al marilor intrebari.

Spunea un om mare, cu care am facut psihopedagogie (Florian Colceag):" copiii la 12 ani ar trebui sa-si puna marile intrebari existentiale despre sine si lumea in care traiesc"

Cand sa-si puna intrebarile astea? Cum?
Avand in vedere ce se intampla in scoli acum.

Si sunt copiii mei si ai tai. Nu-mi dati exemple izolate..acelea sunt exceptii...merg mult in scoli..imi scriu multi parinti...lucrez cu copii si adolescenti...acestia sunt copiii pe care NOI ii crestem asa.

Cand ne plangem de realitatea din tara asta, nu credeti ca ar trebui sa fim atenti la generatia pe care o formam?

Dar e mai simplu sa plangem pe facebook si sa gasim vinovati exteriori, decat sa ne uitam in casa noastra sa vedem ce valori au copiii nostri...chiar daca pt asta trebuie sa le explicam un an de zile acelasi lucru, pana la exasperare. Dar exemplul personal?

Tot ce se intampla acum in scoli si in tara este rezultatul actiunilor si nonactiunilor noastre.

Stiti cat ma dau peste cap sa le mentin interesul si atentia la cursuri unor copii plictisiti de scoala si dependenti de tablete, nedeprinsi sa-si puna intrebari si sa se concentreze mai mult de 5 minute? Sa stiu ca am sadit macar o samanta cat de mica in mintea lor?

Si stiti ce imi scriu unii parinti? Ca copilul lor nu vrea sa vina ca e ...plictisit. Plictiseala este o stare aproape continua a copiilor nostri. Dar stiti ce este cel mai grav? Ca noi, parintii, tare ne mai speriem de plictiseala asta a lor..si stiti ce facem? Le varam repede sub nas ceva distractiv..sa nu cumva sa se plictiseasca.

Plictiseala este cea mai buna stare din care putem incepe lucrul cu copiii nostri. Ea nu este justificata decat de pierderea abilitatilor lor de a fi curiosi si plini de viata..de a cauta si gasi ceva nou in orice, ceva aducator de bucurie.
Dar pt asta tb sa scoata capul din tablete, sa se uite in jur, sa citeasca, sa se obisnuiasca sa-si puna intrebari existentiale, sa se conecteze cu natura, sa iasa cu prietenii, sa se descopere pe sine.

Daca nu as avea copii care de peste trei ani imi sunt alaturi si pe care vad asa rezultate frumoase, daca nu as vedea ce inseamna sa predai NLP la clasa... cu ce impact incredibil, demult as fi renuntat la a mai face cursuri. Si stiti de ce? Din pricina ca parinti nu inteleg...nu inteleg despre ce este vorba...si spre ce ne indreptam...ei vor doar sa nu li se plictiseasca copilul...insa realitatea "la firul ierbii" este mai mult decat ingrijoratoare.

Iar daca largim cadrul temporar si ne uitam imaginar peste ani la un copil care este vesnic plictisit la 8 ani, pe care nu-l scoate nimic din apatie decat o mica zvacnire de bucurie la un iphone ultimul model...atunci cum credeti ca vor fi ca adulti?

Voi stiti da, copiii de azi sunt adultii de maine..
M-am ambalat putin...dar intelegeti...nu vorbim despre altii..ci despre noi, parintii, si despre copiii nostri..oare reusim sa ne asumam asta pana sa nu fie prea tarziu?

In poza, la fiecare inceput de curs, copiii nici nu se uita unul la altul...nu-i intereseaza fiinta umana de langa ei...stau toti cu ochii in telefoane.

Si de fiecare data le confisc si le pun deoparte. Si ii determin sa se uite unul in ochii celuilalt...sa comunice...sa fie curiosi...aceasta este doar un scaun..la ultimul curs am umplut 3 scaune cu telefoane confiscate”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri