FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
Pe santierul de la Palas Campus, în preajma strazii Sfântul Andrei, este forfota. Cladir (...)
citeste totduminica, 07.03.2021
Încă înainte de 10 august au fost semne premonitorii: mai mulţi oficiali avertizau că vor fi tulburări şi violenţe la mitingul diasporei. Se crea astfel, în mod pervers, o stare artificială de tensiune. În după amiaza mitingului am asistat la o impresionantă desfăşurare de forţe, cu mobilizarea unui foarte mare număr de jandarmi.
Au urmat primele provocări, care veneau prea la momentul oportun ca să nu bănuim că au fost premeditate. Episodul jandarmeriţei agresate făcea şi el parte din scenariu şi doar „bâlbâielile“ actorilor au făcut ca regia să dea aici greş. Dar scenariul şi-a urmat cursul, iar jandarmii au declanşat operaţiunea de „curăţire“a pieţei, cu o încrâncenare prin nimic justificată. Primul scop fusese atins: imaginea diasporei trebuia asociată cu ideile de violenţă şi dezordine.
Numai că planurile puterii băteau şi mai departe („băteau“ e aici cuvântul potrivit, şi la propriu şi la figurat). Ni le-a dezvăluit, puţin după aceea, Viorica Dăncilă când a transmis partenerilor europeni că la Bucureşti se produsese o încercare de a răsturna puterea legitimă. Între timp, ancheta Parchetului General a continuat şi, din aproape în aproape, ar fi trebuit să ajungă la cei care au ordonat reprimarea şi în primul rând la Carmen Dan. Aşa că, la o lună de la evenimente, scenariul ni se dezvăluie în toată ticăloşenia lui: Liviu Dragnea afirmă sus şi tare că pe 10 august am avut o tentativă de lovitură de stat, ideea trece instantaneu în „spaţiul public“ (adică la Antena 3, unde ne sunt servite nişte înregistrări audio total dubioase), a doua zi Carmen Dan reia refrenul, iar Jandarmeria, cu sentimentul datoriei împlinite, cere DIICOT să investigheze cazul, urmărindu-se astfel sabotarea anchetei în curs de la Parchetul General. „Lovitură de stat“, „interese străine“, „finanţări externe“ etc.: regăsim recuzita discursului folosit de regimul comunist atunci când voia să mascheze teroarea din ţară. Sunt, aşa cum s-a remarcat, cuvintele utilizate şi de Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989, când se referea la reprimarea revoltei populare de la Timişoara. Iar Carmen Dan a fost de o obrăznicie siderantă, vorbind despre „festivalul de plângeri“ de la Parchet (plângerile celor bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei) şi tratându-i de sus atât pe preşedintele Iohannis cât şi pe Procurorul General.
Trăim un coşmar. Nu trece o zi fără o nouă manevră perversă, un nou demers menit a diminua atribuţiile justiţiei, o nouă lovitură dată statului de drept, o nouă combinaţie destinată să pregătească debarcarea persoanelor independente şi verticale aflate - încă - în poziţii importante. România trăieşte acum sub domnia arbitrariului, aflându-se la cheremul unei găşti formate din indivizi fără scrupule, dispuşi să comită orice murdării numai sa-şi atingă scopurile. Între rudimentarul Dragnea, cu înfăţişarea lui de frizer şmecher, şi spilcuitul Tăriceanu nu e nici o deosebire de fond: au un repertoriu redus de subiecte pe care le reiau periodic, cu minime variaţii, şi cu care aruncă praf în ochi credulilor. Toată aiureala cu „statul paralel“ şi cu „protocoalele“ avea un scop precis: Dragnea cere revizuirea celor trei procese in care a fost şi este implicat pentru a se constata dacă n-au acţionat în ele „protocoalele“. Tăriceanu îi ţine hangul fiindcă şi el a fost la un pas de o posibilă condamnare şi fiindcă ştie, în acelaşi timp, că e pe placul baronilor din cele două partide, care visează să-şi facă de cap într-o totală impunitate. Dar pentru că toate acestea, cum spunea poetul, „trebuiau să poarte un nume“, ele s-au numit Tudorel Toader, omul care face treburile murdare, dar le face, nu-i aşa, cu morgă şi ameţindu-şi interlocutorii cu o vorbărie ce pare a nu se sfârşi niciodată. Toader a trecut cu naturaleţe din amfiteatrele universitare în studiourile Antenei 3. E un executant docil, are ceva din servilismul funcţionarului gogolian care se ploconeşte cu voluptate în faţa superiorului. A zis Dragnea că trebuie rezolvată chestiunea cu şefia Inspecţiei Judiciare? Zis şi făcut. Toader a rezolvat-o. Îi dă temă Tăriceanu (şi lui şi lui Meleşcanu)? Va percuta rapid, nu ne îndoim. În definitiv, Maria Bobu, ultimul ministru de justiţie din regimul ceauşist şi care îşi datora funcţia calităţii de soţie a lui Emil Bobu (ea fiind de profesie legătoreasă), a fost mai onestă decât multititratul Toader, care este pe cale să mutileze grav şi iremediabil justiţia din România.
Tot în laboratoarele pesediste s-a născut, pe lângă teza „loviturii de stat“, ideea referendumului pentru familia tradiţională. El vine la ţanc pentru a deturna atenţia oamenilor de la chestiunile de reală însemnătate. Total inutil, pentru că nu aduce nici o modificare reală a situaţiilor prevăzute în legile actuale, acest aşa-zis referendum îmi aduce aminte de un simulacru asemănător care a avut loc în 1987, dacă memoria nu mă înşeală, când Ceauşescu a chemat poporul să-şi manifeste dezacordul categoric faţă de ipotetica utilizare a bombei cu neutroni. Nu prea ştiau oamenii cum stă treaba cu bomba cu neutroni, dar erau la ţară (şi nu numai) destule bătrâne (şi nu numai) care se temeau (nu inventez nimic, am purtat „pe viu“ astfel de discuţii) că le va cădea bomba în bătătură. Pe de altă parte, e simptomatică tentaţia de a stabili paralelisme între „epoca de aur“ şi o serie de fenomene de care ne izbim astăzi. Similitudinea care a devenit cea mai frapantă este aceasta: România a fost vreme de mulţi ani, înainte de 1989, confiscată de un clan din Scorniceşti, România este astăzi acaparată de un clan din Teleorman. E posibil oare ca, după treizeci de ani, să ne întrebăm iarăşi cum putem scăpa de nişte paiaţe ahtiate după putere?
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, critic literar şi scriitor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.