Un coşmar care se repetă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Un coşmar care se repetă

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Încă înainte de 10 august au fost semne premonitorii: mai mulţi oficiali avertizau că vor fi tulburări şi violenţe la mitingul diasporei. Se crea astfel, în mod pervers, o stare artificială de tensiune. În după amiaza mitingului am asistat la o impresionantă desfăşurare de forţe, cu mobilizarea unui foarte mare număr de jandarmi. 

Au urmat primele provocări, care veneau prea la momentul oportun ca să nu bănuim că au fost premeditate. Episodul jandarmeriţei agresate făcea şi el parte din scenariu şi doar „bâlbâielile“ actorilor au făcut ca regia să dea aici greş. Dar scenariul şi-a urmat cursul, iar jandarmii au declanşat operaţiunea de „curăţire“a pieţei, cu o încrân­cenare prin nimic justificată. Primul scop fusese atins: imaginea diasporei trebuia asociată cu ideile de violenţă şi dezordine.

Numai că planurile puterii băteau şi mai departe („băteau“ e aici cuvântul potrivit, şi la propriu şi la figurat). Ni le-a dezvăluit, puţin după aceea, Viorica Dăncilă când a transmis partenerilor europeni că la Bucureşti se produsese o încercare de a răsturna puterea legitimă. Între timp, ancheta Parchetului General a continuat şi, din aproape în aproape, ar fi trebuit să ajungă la cei care au ordonat reprimarea şi în primul rând la Carmen Dan. Aşa că, la o lună de la evenimente, scenariul ni se dezvăluie în toată ticăloşenia lui: Liviu Dragnea afirmă sus şi tare că pe 10 august am avut o tentativă de lovitură de stat, ideea trece instantaneu în „spaţiul public“ (adică la Antena 3, unde ne sunt servite nişte înregistrări audio total dubioase), a doua zi Carmen Dan reia refrenul, iar Jandarmeria, cu sentimentul datoriei împlinite, cere DIICOT să investigheze cazul, urmărindu-se astfel sabotarea anchetei în curs de la Parchetul General. „Lovitură de stat“, „interese străine“, „finanţări externe“ etc.: regăsim recuzita discursului folosit de regimul comunist atunci când voia să mascheze teroarea din ţară. Sunt, aşa cum s-a remarcat, cuvintele utilizate şi de Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989, când se referea la reprimarea revoltei populare de la Timişoara. Iar Carmen Dan a fost de o obrăznicie siderantă, vorbind despre „festivalul de plângeri“ de la Parchet (plângerile celor bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei) şi tratându-i de sus atât pe preşedintele Iohannis cât şi pe Procurorul General.

Trăim un coşmar. Nu trece o zi fără o nouă manevră perversă, un nou demers menit a diminua atribuţiile justiţiei, o nouă lovitură dată statului de drept, o nouă combinaţie destinată să pregătească debarcarea persoanelor independente şi verticale aflate - încă - în poziţii importante. România trăieşte acum sub domnia arbitrariului, aflându-se la cheremul unei găşti formate din indivizi fără scrupule, dispuşi să comită orice murdării numai sa-şi atingă scopurile. Între rudimentarul Dragnea, cu înfăţişarea lui de frizer şmecher, şi spilcuitul Tăriceanu nu e nici o deosebire de fond: au un repertoriu redus de subiecte pe care le reiau periodic, cu minime variaţii, şi cu care aruncă praf în ochi credulilor. Toată aiureala cu „statul paralel“ şi cu „protocoalele“ avea un scop precis: Dragnea cere revizuirea celor trei procese in care a fost şi este implicat pentru a se constata dacă n-au acţionat în ele „protocoalele“. Tăriceanu îi ţine hangul fiindcă şi el a fost la un pas de o posibilă condamnare şi fiindcă ştie, în acelaşi timp, că e pe placul baronilor din cele două partide, care visează să-şi facă de cap într-o totală impunitate. Dar pentru că toate acestea, cum spunea poetul, „trebuiau să poarte un nume“, ele s-au numit Tudorel Toader, omul care face treburile murdare, dar le face, nu-i aşa, cu morgă şi ameţindu-şi interlocutorii cu o vorbărie ce pare a nu se sfârşi niciodată. Toader a trecut cu naturaleţe din amfiteatrele universitare în studiourile Antenei 3. E un executant docil, are ceva din servilismul funcţionarului gogolian care se ploconeşte cu voluptate în faţa superiorului. A zis Dragnea că trebuie rezolvată chestiunea cu şefia Inspecţiei Judiciare? Zis şi făcut. Toader a rezolvat-o. Îi dă temă Tăriceanu (şi lui şi lui Meleşcanu)? Va percuta rapid, nu ne îndoim. În definitiv, Maria Bobu, ultimul ministru de justiţie din regimul ceauşist şi care îşi datora funcţia calităţii de soţie a lui Emil Bobu (ea fiind de profesie legătoreasă), a fost mai onestă decât multititratul Toader, care este pe cale să mutileze grav şi iremediabil justiţia din România.

Tot în laboratoarele pesediste s-a născut, pe lângă teza „loviturii de stat“, ideea referendumului pentru familia tradiţională. El vine la ţanc pentru a deturna atenţia oamenilor de la chestiunile de reală însemnătate. Total inutil, pentru că nu aduce nici o modificare reală a situaţiilor prevăzute în legile actuale, acest aşa-zis referendum îmi aduce aminte de un simulacru asemănător care a avut loc în 1987, dacă memoria nu mă înşeală, când Ceauşescu a chemat poporul să-şi manifeste dezacordul categoric faţă de ipotetica utilizare a bombei cu neutroni. Nu prea ştiau oamenii cum stă treaba cu bomba cu neutroni, dar erau la ţară (şi nu numai) destule bătrâne (şi nu numai) care se temeau (nu inventez nimic, am purtat „pe viu“ astfel de discuţii) că le va cădea bomba în bătătură. Pe de altă parte, e simptomatică tentaţia de a stabili paralelisme între „epoca de aur“ şi o serie de feno­mene de care ne izbim astăzi. Similitudinea care a devenit cea mai frapantă este aceasta: România a fost vreme de mulţi ani, înainte de 1989, confiscată de un clan din Scorniceşti, România este astăzi acaparată de un clan din Teleorman. E posibil oare ca, după treizeci de ani, să ne întrebăm iarăşi cum putem scăpa de nişte paiaţe ahtiate după putere?

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.