Un criminal cu o tulburare de personalitate vrea să scape de închisoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Un criminal cu o tulburare de personalitate vrea să scape de închisoare

GALERIE
instanta
  • instanta
- +

Un bărbat care şi-a lovit mama, provocându-i moartea, are şansa de a scăpa de închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în principiu cererea de recurs în casaţie înaintată de Mihai Loghin împotriva deciziei de condamnare pronunţate de Curtea de Apel. Cale extraordinară de atac, recursul în casaţie poate fi promovat când judecata nu a fost efectuată de instanţa competentă, când inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală, nu s-a constatat graţierea ori s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege. În urma recursului în casaţie, nu poate fi aplicată o pedeapsă mai grea decât cea anterioară.

De loc din Vlădeni, Mihai Loghin era cunoscut ca o persoană violentă, motiv pentru care soţia sa părăsise de doi ani domiciliul conjugal. După aceasta, Loghin s-a apucat de băut, momente în care devenea violent cu părinţii săi, provocând mai multe scandaluri, lovindu-i cu sau fără motiv. Frecvenţa agresiunilor a crescut spre sfârşitul lui 2019, tatăl lui Loghin fiind nevoit să fugă de la domiciliu în mai multe rânduri. În decembrie 2019, Loghin îşi lovise mama cu un polonic în cap, iar de sărbători, a lovit-o cu un lemn peste mână.

Fapta pentru care a fost condamnat Mihai Loghin s-a petrecut în ianuarie anul trecut. Pe fondul consumului de alcool, Loghin a provocat un nou scandal, lovindu-şi tatăl de mai multe ori cu palmele şi pumnii. Când mama sa a intervenit pentru a-l linişti, Loghin a lovit-o şi pe aceasta cu palma peste faţă. Femeia s-a dezechilibrat, căzând şi lovindu-se cu capul de muchia sobei. A doua zi, a fost chemată ambulanţa, femeia fiind transportată la Spitalul de Neurochirurgie. După o săptămână însă, femeia a decedat.

Conform propriilor declaraţii, bărbatul a precizat că s-a internat în patru rânduri la Socola pentru dezalcoolizare, declarându-se de acord cu o eventuală nouă internare, în speranţa de a primi tratamentul necesar. Conform aprecierii medicilor legişti, Loghin suferă de o tulburare organică a personalităţii şi o uşoară deficienţă mintală, având un QI de 65, dar fapta a fost comisă cu discernământ. Magistraţii Tribunalului l-au condamnat la 8 ani de închisoare, luând în calcul starea de recidivă în care s-ar fi aflat Loghin.

Apărarea a pomovat apel, considerând pedeapsa prea aspră în raport cu modalitatea de comitere a infracţiunii şi mijloacele folosite. De asemenea, alături de nivelul de educaţie al lui Loghin şi intelectul acestuia, a fost invocată şi conduita sa în timpul procesului, sinceritatea ca şi faptul că acesta a făcut eforturi de a plăti costurile spitalizării mamei sale. Avocatul a evidenţiat şi eforturile lui Loghin de a renunţa la alcool, prin internările sale voluntare.

"Nu se poate vorbi despre o persoană normală căreia să i se impute o lipsă de voinţă în efortul de a renunţa la alcool, ci despre o persoană retardată mintal şi care nu a fost înzestrată nativ cu capacităţile intelective necesare luptei cu această boală, iar de aici - consecinţa producerii unui rezultat nefast, neurmărit. Spre deosebire de alţi inculpaţi aflaţi în situaţii juridice similare, nu a încercat niciodată să caute argumente pentru a-şi «motiva» săvârşirea faptei, recunoscând integral acuzaţia şi arătând de la primele cercetări că nu a avut niciun motiv, pentru a reacţiona agresiv faţă de părinţii săi - «nu ştiu, dar numai seara, aşa mi se părea şi totul a pornit de la alcool»", s-a precizat în instanţă.

Argumentele aduse de apărare nu au fost de prea mare ajutor lui Loghin. Curtea de Apel a acceptat doar că nu se poate spune că inculpatul ar fi fost recidivist. Precedentul său conflict cu legea avusese loc atunci când condusese un tractor în drum spre ogor, aflându-se în stare de ebrietate şi fără permis. Evident, fapta nu avea legătură cu cea pentru care a fost condamnat. Ca urmare, Curtea de Apel a redus pedeapsa aplicată lui Loghin cu un an, apropiindu-se astfel de minimul legal de 6 ani de închisoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.