EXCLUSIV: Putea câştiga peste 100.000 de euro, dar nu va primi nimic. Povestea comorii, varianta penală
Ceva nu se leaga în cele relatate de gasitorul comorii, iar unele declaratii se contrazic. Rad (...)
citeste totluni, 18.01.2021
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul "Băneasa". Instanţa supremă a admis în parte apelul lui Popoviciu şi i-a scăzut pedeapsa de la 9 ani, cât primise la Curtea de Apel Bucureşti, la 7 ani închisoare.
Alte condamnări: Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) — 2 ani şi 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) — 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) — 2 ani cu suspendare. Au mai primit pedepse cu executare Ştefan Diaconescu — 5 ani şi Andrei Mihai Bejenaru — 6 ani. Decizia este definitivă. Latura civilă a procesului a rămas nesoluţionată, fiind disjunsă într-un alt dosar care se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, instanţă de fond.
Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.
"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti — Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", susţineau procurorii. Iniţial, Popoviciu, în înţelegere cu rectorul, a creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.
"Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat şi al Senatului USAMV Bucureşti, Ioan Alecu şi Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitate şi 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor în suprafaţă de 224 ha şi a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de către Universitate nu s-a făcut în condiţii legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părţi, a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societăţii", au mai indicat procurorii.
Conform acestora, pentru a pune în aplicare înţelegerea ascunsă cu omul de afaceri, rectorul i-a indus în eroare pe membrii Senatului USAMV Bucureşti, prezentându-le date neadevărate şi impunând chiar modificarea Cartei Universităţii. De asemenea, a susţinut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câştiga fonduri băneşti cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învăţământ, pentru asigurarea unor condiţii decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenţi, doctoranzi etc.
"Inculpatul Alecu a fost de acord ca sus-menţionatul contract de asociere în participaţiune să fie conceput şi redactat de Popoviciu şi de avocaţii acestuia, fără să participe consilierul juridic şi economistul Universităţii. Contractul a fost semnat la USAMV Bucureşti în condiţii improprii de reprezentare a universităţii. În 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAMV, inculpaţii Alecu, Popoviciu şi Bejenaru au aportat dreptul de folosinţă asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafaţa de 224 ha a fermei Băneasa), împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (SC Log Trans). După aportarea dreptului de folosinţă, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate", se arăta în rechizitoriu.
La solicitarea rectorului Alecu, Popoviciu i-a promis că îl va sprijini să obţină titlul de proprietate pe terenul aferent fermei Băneasa, iar astfel, în condiţii nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia municipiului Bucureşti a eliberat titlul de proprietate pentru USAMV Bucureşti. După eliberarea titlului de proprietate, Ioan Alecu, în înţelegere cu Popoviciu, a aportat dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa şi dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deşi Hotărârea Senatului USAMV interzicea acest lucru. În acest context, terenul a fost subevaluat, iar ulterior, în 2004, a fost aportată şi diferenţa până la 224 hectare la capitalul social al firmei, în condiţii de subevaluare.
"Practic, în urma tuturor acestor activităţi, Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare, iniţial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru", mai spuneau procurorii.
Cuvinte cheie: + Puiu Popoviciu, inchisoare, sapte ani, decizie definitiva
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce spune Nicuşor Dan despre demisia fostului premier Ludovic Orban de la vârful PNL
Sebastian Bodu, numit în cadrul aparatului propriu al vicepremierului Kelemen Hunor
Florin Cîţu a stabilit atribuţiile vicepremierilor. Ce trebuie să facă Dan Barna şi Kelemen Hunor?
Medicul Simin Aysel Florescu: Vaccinul anti-COVID-19 nu poate să "genereze boala"
Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată – Republica Moldova, scoasă de pe listă
Netflix şi HBO, cele mai multe nominalizări pentru gala Critics’ Choice Awards 2021
Actorul francez Jean-Pierre Bacri a murit de cancer la vârsta de 69 de ani
Pancu: Jucătorii de la FC Botoşani au fost mai bărbaţi decât cei de la Poli Iaşi
Oficial: Cei care au primit ambele doze de vaccin exceptaţi de la măsura carantinării
Dodon spune că Maia Sandu a mâncat „scoici şi midii” cu Iohannis
Voiculescu: Dacă platforma nu o să permită o programare, luăm în considerare o listă de aşteptare
Diana Șoșoacă vrea permis de port armă. Pe cine vrea să împuşte
Un număr de 30.237 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Rafila: Dacă avem între 1.500 şi 3.000 de cazuri pe zi, înseamnă că a trecut de perioada critică
Expert: România îşi vinde pădurile înainte ca arborii să fie doborâţi
Săftoiu, despre scandalul din PNL: Revolta de acum e cam târzie. Răul a fost făcut
Cu câte minute înainte trebuie să te prezinţi la centrul de vaccinare, potrivit autorităţilor
Justiţia dispune încarcerarea lui Navalnîi. Opozantul îi îndeamnă pe ruşi ”să iasă în stradă”
Viorica Dăncilă scrie o carte despre relaţia pe care a avut-o cu un cunoscut puşcăriaş
LANTERNĂ, LUMINEAZĂ-NE! Poli Iași - FC Botoșani, 0-1, rezultat final
Vaslui: O asistentă a murit de Covid-19 după ce s-a tratat acasă. Mesajul scris înainte să moară
Accident grav pe pârtia de la Durău: Un copil şi tatăl său, răniţi la săniuş
Un studiu relevă succesul iniţial al campaniei de vaccinare din Israel
(VIDEO) Un urs traumatizat, lăsat liber după ce a trăit 20 de ani la Zoo, se învârte în cerc
Un fost membru al trupei Akcent, numit director global la un gigant financiar
Record de frig în această noapte la Bâlea Lac: Minus 21,5 grade
Fondatorul trupei Iced Earth s-a predat FBI care îl acuză de insurecţie la Capitoliu
Femeia infectată cu noua tulpină de coronavirus: Cred că este o greșeală!
Leul a scăzut luni la 4,8740 unităţi pentru un euro. Cursul valutar al zilei
Conflictul din PNL. Turcan: Partidul are nevoie de împrospătare
STS: Pot apărea întreruperi de scurtă durată în accesarea platformei de vaccinare
Doar 39 de cazuri noi de COVID raportate la Iași, 37 fiind din municipiu
1.509 cazuri noi și 50 de decese raportate după aproximativ 9.000 de teste
140 de persoane vaccinate până la amiază în centrele amenajate de Primăria Iași
Ce acuzații i se aduc lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse arestat pe aeroport
Tot mai multe voci din interior împotriva lui Orban. Secretarul general al PNL: "Să plece"!
5 pași esențiali pentru a avea un magazin online de succes (P)
Protest la Cotroceni. Sindicalişti nemulţumiţi de nivelul salariului minim
Vaccinarea nu înseamnă că renunțăm la mască. Ce spune medicul Beatrice Mahler
Trump intenţionează să semneze marți peste 100 de grațieri. O va face și pentru el?
Interlopul Preda, condamnat cu executare în România, circulă liber prin Londra
Falsă demitere a fostului jurnalist care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cât a câștigat de la KazMunayGas Anca Alexandrescu, figură nelipsită de la vârful PSD
Fost ministru al Sănătăţii: Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat "maxim cu stângul"
STUDIU: Vaccinarea a redus cu 33%, într-o lună, numărul de bolnavi de Covid-19
IN MEMORIAM: George POPA (1923 – 2021) - profesor universitar emerit
Cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 3,3 produs în judeţul Galaţi
Gaseste inspiratie pentru decorarea si mobilarea casei tale pe Cozzy.ro (P)
Foxi.ro – Sursa ta de inspiratie in materie de moda, frumusete si stil de viata (P)
Nouă localități din Iași sunt în scenariul roșu. Cel mai rău stă Valea Lupului
Trei persoane au murit în urma avalanşelor produse în Elveţia în acest weekend
Alexandru LĂZESCURiscuri şi costuri pandemice |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Dana ȚABREAUn spectacol de Ziua Culturii Naţionale |
Michael ASTNERRegele „cârpaci” şi virtuţile secundare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.