Un cunoscut preot ieșean face campanie pe față lui Călin Georgescu, apoi tună și fulgeră împotriva UE. Mitropolia pare că nu aude
Deși Sfântul Sinod nu le permite preoților să facă politică, după aflarea rezultatului neașteptat în urma alegerilor prezidențiale din primul tur, mai mulți clerici din țară au început să facă propagandă pe rețelele de socializare, în favoarea candidatului extremist Călin Georgescu. Unii, de la Iași.
Mai multe videoclipuri cu preotul Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, în care îl compară pe Călin Georgescu cu vechile partide politice, spunând că nu mai există legionari și îndemnându-i pe cetățeni să nu se lase influențați de cei care spun că Georgescu ar avea legături cu Vladimir Putin, au devenit deja virale în ultimele zile, în ciuda faptului că pagina de Facebook a părintelui a fost închisă. Totodată, acesta aduce acuzații grave „Bruxelles-ului” și Occidentului, care ar fi lăsat fără hrană mare parte a românilor, într-un discurs anti-european și anti-occidental de o virulență ieșită din comun.
De asemenea, pe YouTube a apărut un videoclip în care pr. Calistrat Chifan, împreună cu Călin Georgescu și o prezentatoare, și-au dat întâlnire chiar la Mănăstirea Vlădiceni, pentru a vorbi despre „spiritualitate, ortodoxie și Dumnezeu”, toate raportate la cum ar trebui să fie un președinte. Conținutul este intitulat ,,Mănăstirea Vlădiceni din Iași! Calistrat Chifan și Călin Georgescu”.
Calistrat Chifan este același preot care, în urmă cu doi ani, lovea și împingea o enoriașă în curtea mănăstirii, caz cercetat de Mitropolie atunci și finalizat cu o sancțiune surprinzător de blândă: oprit de la slujire pe durata cercetărilor (vezi AICI), fiind iertat ulterior de interdicție, în ajunul Crăciunului din același an, 2022.
Totodată, presa a prezentat și cazul pr. Ioan, de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului, fost stareț, care a încălcat hotărârea sinodală în care se preciza, încă din luna martie a acestui an, că opţiunea politică a clericilor trebuie exprimată doar prin votul personal secret.
Ce spune hotărârea Patriarhiei?
,,Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
Arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis: să facă politică partinică; să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilatăunui partid politic; să candideze la alegerile parlamentare sau locale;să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare); să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.
Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie”, apare în hotărâre.
Pe Internet circulă o înregistrare cu un dialog dintre pr. Ioan Rarău și o enoriașă, în care călugărul spune, printre altele, că ,,Toți președinții care s-au înscris în alegeri sunt atei. Toți. În special George Simion. O vândut țara la evrei. S-a dus la evrei să spună că el nu e antisemit. Călin Georgescu e singurul candidat dat de Dumnezeu brusc, pe neștiute. Nu a avut partid, nu a avut nimic”, spunea acesta într-o înregistrare publicată pe MediaQuality.ro.
Mesajul reprezentanților Arhiepiscopiei Iașilor și Arhiepiscopiei Sucevei
Ce au trasmis reprezentanții Bisericii și ce măsuri se vor aplica, având în vedere că acești preoți trebuiau să păstreze neutralitatea pe tot timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică?
,,Lucrurile sunt cât se poate de clare din punctul de vedere al poziției Bisericii față de viața politică și de campaniile electorale, poziție exprimată în «Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral», document aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024. În acest sens, readucem aminte tuturor clericilor din Arhiepiscopia Iașilor că orice eventuală abatere de la această hotărâre sinodală, fără excepție, va fi cercetată de forurile bisericești abilitate”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.
În ceea ce îl privește pe părintele Ioan, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au explicat că acesta ar fi fost indus în eroare de persoana care l-a și înregistrat, însă, având în vedere vârsta călugărului, trecut de 90 de ani, nu poate fi vorba de măsuri disciplinare. Cu toate acestea, li s-ar fi transmis tuturor clericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților să respecte hotărârile Sfântului Sinod și să evite orice afirmație privitoare la orice formațiune politică sau candidat.
„A răspuns unei solicitări din partea credincioasei respective, care, din păcate a distribuit peste tot acel material. A fost luată legătura cu părintele, prezentându-i-se gravitatea situației, însă, pentru un călugăr de peste 90 de ani, nu prea putem vorbi de măsuri disciplinare. Menținem și transmitem cu fermitate recomandarea ca toți clericii din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților să respecte hotărârile Sfântului Sinod și să evite orice afirmație privitoare la o anume formațiune politică sau la un anume candidat politic”, a menționat pr. Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române:,,Creștinismul nu e lene intelectuală și spirituală”
Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, în prezent membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat că
,,În mod evident, preoții și episcopii NU au voie să se implice în sprijinirea publică, altfel decât prin vot, a unui candidat politic! Hotărârea Sinodului este clară. Nerespectarea ei trebuie să atragă sancționarea”, a declarat acesta pentru ,,Ziarul de Iași”.
Mai mult, într-un mesaj publicat pe Facebook, în care nu îl numește direct pe Călin Georgescu, însă citează exact din discursurile sale, Vasile Bănescu a cerut lămuriri clericilor s-au arătat susținători ai acestuia.
„«Valori creștine» promovate și apărate electoral în răspăr cu creștinismul și Ortodoxia? Iată o întrebare la care sunt obligați să răspundă public acei clerici de mir și mai ales monahi (treziți brusc din contemplație) care, împotriva unei hotărâri sinodale clare, se implică și se pronunță public în susținerea electorală a unui politician(ist).
Mai întâi, care «valori creștine»?
Lupta cu răul din nano-cipurile strecurate perfid în băuturile răcoritoare, în 5G, vaccinuri și demonice operații de cezariană?
Neutralitatea față de criminalul Agresor de la Răsărit?
Suveranismul utopic și autarhismul distopic al României?
Letala «înțelepciune rusească» care invadează și bombardează state suverane, amenințând Europa cu atacuri nucleare?
Ortodoxismul care mărșăluiește cu «fiii și fiicele» țării spre tabere de inițiere în ultranaționalism ortodoxist cu iz legionar?
Apoi, care creștinism?
Cel degradat în creștinătatea de expresie magică a credinței epidermice care idolatrizează forma și ignoră conținutul?
Cel unit cu politicul împotriva voinței divine exprimată clar de Iisus Hristos?
Cel care oferă «cele ale lui Dumnezeu» cezarului (politicianului) și pe «cele ale cezarului» înalților slujitori ai lui Dumnezeu? Cel care a cedat tuturor celor trei ispite pe care Hristos le-a respins ferm?
Creștinismul nu e lene intelectuală și spirituală, nu e o religie întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, fanatismul, filetismul, formalismul & festivismul religios, ritualismul)”, apare în mesajul lui Vasile Bănescu.
Publicitate și alte recomandări video