Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un cutremurător teatru-mărturie, la „Naţional“

GALERIE
cartea foamei
  • cartea foamei
- +

Foamea se poate strecura până-n măduva oaselor, poate măcina un om din interior, îl poate transforma într-o bestie capabilă de cele mai cumplite orori. Asta au putut afla şi au putut simţi cei care au văzut piesa „Seceta roşie“, jucată în premieră pe scena din Sala de Teatru la CUB, la Iaşi.

Spectacolul, realizat după „Cartea foametei“ de Larisa Turea, cu scenariul şi regia lui Petru Hadârcă, scenografia Rodicăi Arghir, muzica originală a lui Vali Boghean şi coregrafia lui Dumitru Tanmoşan, te poartă prin Basarabia anilor 1946-1947, o Basarabie năruită de război, de secetă şi foamete. Bazată pe mărturiile supravieţuitorilor, piesa îţi trimite aşchii ascuţite pe şira spinării încă din primele clipe. „Mi-e foamee, mi-e foame“, strigă chipuri livide, iar povestea începe să curgă, în sincoape, asemeni unui coşmar care pare că nu se mai opreşte. Distribuţia, din care fac parte actorii Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Puşa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Andrei Sava şi Gelu Zaharia, aproape că nu putea fi aleasă mai bine. Aceştia intră în pielea femeilor, bărbaţilor şi copiilor care au reşit cumva să îndure seceta şi foametea acelor ani, relatând apoi prin ce au trecut. „Azi dimineţă am mâncat un deget de-al lui Borea“, mărturiseşte Ada Lupu, intrată în pielea unei fetiţe de 10 ani, iar pielea ţi se strânge asemeni unei opinci lăsate la soare. Le-au mâncat oamenii şi pe acelea în vremurile din iarna grea din ’46-’47, iar în sate nu mai era picior de pisică sau de câine.

300.000 de moldoveni au murit, numai în statisticile oficiale
 
Statisticile arată că s-au stins într-un an peste 300.000 de moldoveni, dar astea sunt doar morţile înregistrate. „Mureau oamenii pe drum, rezemaţi de gard, în curţi sau în case“, narează povestitorul. Oamenii au devenit fiare. Furau, tâlhăreau, recurgeau la canibalism. „În râpe trăgeau de hoituri câinii, dar şi oamenii“, iar inima ţi se strânge ca o prună uscată când pe ecranul de pe scenă sunt proiectate imagini cu copii prea slabi pentru a se mai putea ţine pe picioare.
 
Stalin a strâns toate grânele Moldovei, au măturat podurile şi pentru ultimul bob de grâu s-au porumb. Un milion de tone au plecat spre Rusia şi tot atât au putrezit în hambarele sovietice. Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Uniunii Sovietice în acea perioadă, Stalin a încercat, prin intermediul foametei, să oprească orice încercare de răzvrătire. Oamenii flămânzi nu re revoltă, iar pentru o firimitură de pâine devin ascultători ca nişte câini. Pentru mulţi, această firimitură nu a ajuns până la ei. Au murit sugari trăgând cu disperare de la sânul mamei moarte, copii au fost omorâţi de părinţi pentru a micşora numărul de guri de hrănit.
Pe scena Sălii de Teatru la CUB s-a văzut adevărata faţă a morţii şi chipul schimonosit al oamenilor măcinaţi de foame. O soartă mai grea decât orice război, în care moarte vine încet şi roade, scurmă adânc, până ce orice urmă de umanitate dispare şi rămâne doar fiara sau moartea.

Piesa a avut premiera pe data de 6 iunie, rulând şi pe data de 7 iunie, preţul biletului fiind de 32 de lei. Aceasta se va juca şi în stagiunea viitoare, preţul la prima reprezentaţie fiind tot 32 de lei, urmând ca abia la următoarele spectacole se se aplice şi reduceri.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri