Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un cuvânt urgisit: reformă

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Dicţionarele actuale de limbă română înregistrează cuvântul reformă cu o semnificaţie aproape neverosimilă, dacă ar fi să o raportăm la realitate şi la practicile discursive de uz cotidian: schimbare a unei stări de lucruri, cu scopul de a obţine o ameliorare sau un progres. Altfel spus, în teorie, rostul reformelor e de a realiza îmbunătăţiri, nu de a grăbi colapsul. O, lăudabil optimism lexicografic! Teoria, ca teoria, dar practica ne omoară!, zice o vorbă din popor.

Fixat încă din veacul al XIX-lea în jurnaleza românească, neologismul a părut, mai cu seamă în epoca de acomodare, că reuşeşte să conserve esenţa semantică a rudelor sale din limbile romanice apusene: a înnoi, a reface, a da vechiul pe nou. Presa din Belle Époque a adoptat cu entuziasm sonoritatea occidentală a cuvântului şi a contribuit la formarea unei familii de cuvinte potrivite mai cu seamă pentru discursul public, oficial.

Nu am putut studia cu atenţie ce destin pragmatic a avut cuvântul reformă în presa din perioada comunistă. Totuşi, urmărind indicatorii statistici afişaţi la interogarea unor baze de date incluse în biblioteci virtuale precum cea întreţinută de BCU Cluj, putem constata că în comunism nu s-au (prea) făcut reforme. Pesemne că altul era calul de bătaie: revoluţie. Relevant e şi faptul că substantivul reformă se întrebuinţa în epocă mai ales pentru a face referire doar la cele petrecute cândva, în trecutul tulbure şi scandalos al orânduirii burghezo-moşiereşti. În comunism, nu existau reforme şi reformatori, ci revoluţii şi revoluţionari!

Acest malefic spirit al vacuităţii a provocat demonizarea şi demonetizarea multor cuvinte vehiculate în malaxorul de vorbe pe care astăzi îl denumim limba de lemn a presei comuniste. Vidarea de înţeles a deturnat cuvintele, prefăcându-le într-un soi de antilimbaj pe care orice proletar al condeiului îl putea frământa sau schingiui după pofta inimii, pentru simplul motiv că vocabula maltratată nu mai era racordată la realitate. Mai apoi, torţionarii cuvintelor au pus cu sârg umărul la dărâmarea limbii de lemn, pentru a făuri discursul democratic. Ce ironie!

În împletire cu dispreţul visceral faţă de semnificaţia purtată, în trecut, de termenul reformă, practicile odioase de cenzură publicistică au consolidat meteahna de a stâlci până la schimonosire denotaţiile şi conotaţiile cuvintelor. "Mulţumită" abnegaţiei cenzorilor, discursul jurnalistic a căpătat în Epoca de Aur o "corectitudine politică" de invidiat: întru slava Partidului, nici o exagerare nu era prea mare, întru apărarea Partidului, nici un eufemism nu era de prisos! De consecinţele groteşti ale acestui carnaval de vorbe goale şi răsunătoare nu am scăpat nici până în prezent, însă aceasta e altă poveste.

Revenind la filmul nostru, ne mărginim să speculăm că, la începuturile libertăţii de exprimare pe care am câştigat-o cu sânge acum treizeci de ani, reîntoarcerea la tradiţia de a întrebuinţa cuvintele în acord cu realitatea, nu în răspăr faţă de aceasta, s-a dovedit una din cele mai grele încercări cu putinţă, deoarece nici un creier spălat vârtos nu poate depăşi lesne şocul trăirii în libertate. Asemenea eroului kafkian care, trezindu-se preschimbat într-o gânganie înspăimântătoare, cugeta ce dramă va fi de nu va ajunge la timp la lucru, artizanii discursului public oficial postdecembrist au umplut vasele numite cuvinte cu ceea ce au ştiut şi cu ceea ce s-a putut. Dar, după cum arată Sf. Apostol Pavel, nu tot ceea ce ne este îngăduit ne este şi de folos.   

E atât de amplă şi de diversă gama reformelor pe care le-am întreprins în ultimele decenii de tranziţie (ce eufemism glumeţ!), încât ar fi necesar un glosar închinat unui singur cuvânt pentru a fi posibilă descâlcirea metodică şi obiectivă a iţelor. Rezultatul a fost mereu acelaşi: un eşec grandios, glazurat şi decontat politic doar ca victorie de proporţii monumentale. Fie şi simpla examinare a denumirilor peiorative purtate de marile eşecuri ne dezvăluie un tablou sugestiv: am reformat agricultura şi industria (cuponiadă), am reformat învăţământul (dosariadă, căminiadă), am reformat societatea (mineriadă, căpşuniadă), am reformat clasa politică (feseniadă, baroniadă, pesediadă). Pe scurt, am reformat, reformăm şi vom reforma tot, până se va alege praful de toţi şi de toate. După noi, potopul! Aceasta este, trebuie să o recunoaştem, o performanţă unică în lumea pretins civilizată: nu ştiu, iertaţi-mă, în ce altă limbă omenească, auzirea unui cuvânt precum reformă ar putea face pe cineva să tremure de frică din toate încheieturile! Aşa că, pentru binele copiilor noştri şi pentru sănătatea limbii române s-ar cuveni ca, pe vremea necesară vindecării, să nu mai pomenim despre şi nici să nu mai facem reforme! Ne-a ajuns cuţitul la os de atâta reformită!

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri