Un deputat ieşean le-a pus gând rău homosexualilor şi ţiganilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Un deputat ieşean le-a pus gând rău homosexualilor şi ţiganilor

GALERIE
craciunescu
  • craciunescu
- +

Grigore Crăciunescu a propus interzicerea prin Constituţie a căsătoriilor gay şi a termenului "rom". Intre timp, Comisia de revizuire a respins un amendament privind caracterul laic al statului român. 

Doi deputaţi liberali au depus un amendament pentru revizuirea Constituţiei care modifică art. 48 referitor la familie, astfel încât persoanele de acelaşi sex nu se pot căsători, căsătoria fiind numai "între un bărbat şi o femeie". Amendamentul este prezentat ca fiind bazat pe "morala creştină" şi va fi trimis şi Bisericii Ortodoxe. În prezent, Art. 48 din Constituţia României, stipulează: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor." "Amendamentul nostru, susţinut prin semnătură de încă 47 de colegi parlamentari, are la bază morală creştină, tradiţia ce caracterizează ca şi structură poporul român. Peste 92% dintre cetăţenii ţării sunt creştini, pentru care căsătoria între un bărbat şi o femeie este firească", a afirmat liberalul Grigore Crăciunescu.
Din dorinţa de a avea un sprijin din partea BOR şi a celorlalte culte reprezentate în România, Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu vor transmite acestora o scrisoare în care să îşi prezinte punctul de vedere şi importanţa introducerii acestei modificări în Constituţia României.
Cei doi deputaţi au depus la Comisia de revizuire şi un amendament prin care propun ca nici o minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "roman". Dintre minorităţile prezente în România, două au denumiri care se încadrează în descrierea deputaţilor: romi şi aromâni, deşi în documentul din amendament este scris de mâna doar "romi", scrie hotnews.ro.
 

Un "nu" hotărât monarhiei şi statului laic

 
Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a respins, ieri, includerea în Legea fundamentală a definirii României ca stat laic. Amendamentul a fost formulat de deputatul independent Remus Cernea, dar şi de Forumul constituţional. Cernea a motivat că separarea dintre stat şi biserică ar fi un principiu prin care nimeni nu ar fi favorizat sau discriminat, punctând că o astfel de prevedere va întări autoritatea cultelor şi va diminua riscul ca politicienii să apeleze la biserică pentru a fi susţinuţi în campania electorală. Propunerea a fost susţinută şi de preşedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, care a afirmat că introducerea caracterului laic în Constituţie este una de bun simţ.
De asemenea, Comisia de revizuire a respins amendamentul formulat de către deputatul PC Aurel Ionescu, prin care acesta propunea recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale în textul legii fundamentale.
Amendamentul a întrunit în plenul comisiei 17 voturi "împotrivă", 2 abţineri şi doar un vot "pentru", după o serie de discuţii legate de oportunitatea reglementării în textul Constituţiei a unei asemenea prevederi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.