anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Un deputat USR cere includerea sitului Bârnova Repedea în lista ariilor naturale protejate

GALERIE
barnova
 • barnova
- +

Deputatul USR Filip Havârneanu cere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) includerea sitului Bârnova Repedea din judeţul Iaşi în lista ariilor naturale protejate, pentru a împiedica tăierile ilegale de lemn.

Filip Havârneanu a precizat marţi, într-un comunicat de presă, că a trimis o adresă MMAP în care a solicitat includerea sitului Bârnova Repedea în lista ariilor naturale protejate.

"Orice cale legală împotriva tăierilor ilegale de lemn trebuie folosită. Iniţiativa mea a plecat de la anunţul MMAP care supune dezbaterii publice proiectul privind actualizarea Listei de consolidare a ariilor naturale protejate din România şi a Planului de amenajare a teritoriului naţional, secţiunea a III-a, zone protejate, zone naturale. Întrucât propunerile pot veni atât de la cetăţeni, cât şi de la alte instituţii interesate, am ţinut ca demersul meu să fie luat în considerare şi să dubleze acţiunile din ultimii ani prin care am căutat soluţii pentru îngrijirea şi conservarea mediului. Şi europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a înaintat ministerului documentaţia necesară pentru a susţine aceeaşi cauză", a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu.

El a adăugat că "în pădurea Bârnova Repedea trebuie să rămână copacii, nu ecoul mafiei lemnului".

Potrivit deputatului USR, în prezent, există numeroase solicitări ale diferitelor organizaţii, unele chiar internaţionale, precum Green Peace, care încearcă alături de reprezentanţii localităţilor din zona Bârnova să protejeze această arie.

"Trebuie să înfiinţăm DNA-ul Pădurilor, iar Pădurea Bârnova Repedea trebuie să fie recunoscută ca parc naţional, protejat. Este unica soluţie ca defrişările haotice şi ilegale să înceteze", a mai spus deputatul Filip Havârneanu.

Totodată, deputatul USR a amintit că "din cauza tăierilor iresponsabile de la Iaşi, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând sa conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.