
Un deținut a cerut 130.000 de euro pentru condițiile din Penitenciar. Judecătorii ieșeni i-au dat 200

Ploșnițele din penitenciarul din Copou au fost evaluate de un deținut la 130.000 de euro. Aceasta a fost suma cerută ca despăgubiri pentru 24 de zile petrecute în condiții de „tortură”.
În acțiunea depusă în fața Tribunalului, Neculai Todirenchi a arătat că avea de executat 2 ani și 6 luni de închisoare. În timpul executării pedepsei, primise 24 de zile compensatorii pentru condițiile dificile de detenție. Ulterior, condamnarea îi fusese contopită cu o alta, pedeapsa rezultantă fiind de 3 ani și 2 luni de închisoare. Cu ocazia contopirii, cele 24 de zile compensatorii i-ar fi fost anulate. Din acest motiv, a dat în judecată statul, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice, solicitând pentru cele 24 de zile, despăgubiri de 130.000 euro. Și-a justificat pretențiile prin condițiile inumane de detenție, „de tortură, cu ploșnițe și fără îngrijiri medicale” pe care ar fi trebuit să le îndure în penitenciarul ieșean.
De cealaltă parte, reprezentanții Fiscului au apreciat că nu se poate vorbi, în cazul lui Todirenchi, de un prejudiciu clar, evaluabil, pe care deținutul să-l fi dovedit. „Reclamantul nu a făcut în niciun fel dovada prejudiciului suferit, nefiind administrate niciun fel de probe care să justifice acordarea vreunei sume în compensarea acestui prejudiciu și, cu atât mai puţin, probe care să determine legătura de cauzalitate dintre pretinsa nerespectare a unor drepturi ale reclamantului și pretinsul prejudiciu suferit”, au afirmat aceștia.
Cerere „exorbitantă și nejustificată”
Magistrații Tribunalului au analizat în primul rând situația celor 24 de zile pe care deținutul pretindea că nu i-au fost recunoscute ca executate. S-a constatat că ele fuseseră deja luate în calcul în 2020, cu prilejul ultimei liberări condiționate a lui Todirenchi. În privința condițiilor de detenție, s-a constatat că Todirenchi fusese închis într-o cameră cu încăpere distinctă pentru grupul sanitar, dispunând în permanență de apă rece și de două ori pe săptămână de apă caldă, ca și de energie electrică și materiale pentru curățenie. Într-adevăr, spațiul era limitat, penitenciarului fiindu-i imposibil să asigure cei minim 4 mp fiecărui deținut. Totuși, lipsa spațiului vital nu fusese acută, respectiv nu scăzuse sub 3 mp. Suma de 130.000 de euro pretinsă de Todirenchi a fost apreciată de Tribunal ca „exorbitantă și nejustificată”. Magistrații au decis că o sumă de 1.000 de lei cu titlu de daune morale reprezintă o satisfacție morală rezonabilă.
Sentința Tribunalului a fost contestată atât de Todirenchi, cât și de către reprezentanții Fiscului. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel, această instanță urmând să stabilească primul termen de judecată.
Publicitate și alte recomandări video