anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi veceurile nu au tron. A cerut 150.000 euro despăgubiri

GALERIE
veceu, tron, inchisoare
 • veceu, tron, inchisoare
- +

Un deținut a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii. Acestea i-ar fi provocat „un grav prejudiciu la viață”, înrăutățindu-i starea de sănătate. 

Judecătorii Tribunalului nu au putut găsi nicio legătură între regimul de detenție și hipermetropia sau bronșita tabacică de care suferea deținutul și au decis respingerea acțiunii. Singurul argument concret adus de Gică Argint și care putea fi corelat cu starea sa de sănătate era că toaletele din penitenciar nu au „tron”. Cazul a ajuns ieri în fața magistraților Curții de Apel, care vor avea ultimul cuvânt.

WC-ul de tip turcesc i-ar fi produs traume

Gică Argint a fost încarcerat în februarie 2011, la acel moment fiind sănătos. Un an mai târziu, a acuzat dureri la piciorul stâng, descoperindu-se un început de artrită venoasă. A trecut dintr-un penitenciar într-altul, cerând constant internarea, dar răspunzându-i-se că nu este cazul și fiind tratat ambulatoriu. Un nou control medical, efectuat la Spitalul penitenciar Poarta Albă s-a soldat cu constatarea unei lungi liste de afecțiuni, respectiv angor de efort, varice, insuficiență circulatorie periferică, arteriopatie a membrelor inferioare, hipertriglicemie, hipermetropie, presbiopie, boală arterială periferică, bronșită cronică tabacică, dislipidemie, insuficiență cardiacă și domiarteroscleroză sistemică. Argint a fost liberat în 2016 și a mers pentru consult și tratament la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost programat pentru operație, dar a comis un nou furt, fiind arestat.

La reîncarcerarea în penitenciar, i s-a făcut controlul medical obișnuit, constatându-se agravarea afecțiunilor. „Față de afecțiunile căpătate în cadrul Penitenciarelor române medicii i-au prescris reclamantului să fie sub supraveghere la infirmerie cu revenire la nevoie, dar toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun englezesc, și de fiecare dată trebuia să își facă nevoile din poziția în picioare, fiind dezumanizat și totodată supus torturii”, au reținut judecătorii din plângerea lui Argint.

Fumatul ar fi principala cauză a insuficienţei venoase cronice

Magistrații nu au putut găsi însă în plângere în ce ar fi constat tortura, tratamentele inumane și degradante la care a fost supus și care ar justifica despăgubirile de 150.000 de euro cerute. „Singurul indiciu în acest sens este referirea pe care a făcut-o la faptul că toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun, ci cu WC «turcesc»”, au consemnat judecătorii. Or, deținutul afirma că agravarea stării sale de sănătate se datora condițiilor de detenției și lipsei tratamentului necesar, aspecte care ar fi trebuit dovedite. De altfel, bronșita tabacică fusese depistată încă din 2011, când fusese declarat „aparent clinic sănătos”.

„Așadar, reclamantul era fumător, fumatul fiind un obicei nesănătos care, în mod notoriu, poate afecta şi sistemul cardio-vascular. Reclamantul nu a renunţat la acest obicei în perioada de detenţie. Fumatul este, de altfel, una dintre cauzele apariţiei insuficienţei venoase cronice, cu care a fost diagnosticat reclamantul la un an de la încarcererea sa, precum și a hipertrigliceridemiei și dislipidemiei. Durata relativ scurtă de timp faţă de data încarcerării, la care a fost diagnosticată această afecţiune, indică faptul că ea preexista plasării reclamantului în regim de detenţie, astfel încât cauza apariţiei afecţiunii nu este regimul de detenţie, la fel cum nici agravarea bolii nu se putea produce într-o dimensiune semnificativă în doar un an, exclusiv din pricina condiţiilor de detenţie”, au apreciat judecătorii. Ca urmare, cererea lui Argint a fost respinsă de magistrații Tribunalului ca neîntemeiată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.