Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un dezvoltator imobiliar a luat avans şi nu a livrat casa la termen. Judecătorii l-au obligat să plătească penalităţi

GALERIE
dezvoltator, constructie, casa, penalitati
  • dezvoltator, constructie, casa, penalitati
- +

Cumpărarea unei case în Pietrărie s-a dovedit o aventură imposibilă pentru un cuplu. Cei doi au plătit avansul pentru o casă aflată încă în construcție, urmând să plătească restul atunci când puteau să se și mute. Au fost puși însă în situația de a se adresa judecătorilor pentru a-și primi banii înapoi și a încerca să caute în altă parte.

În iulie 2021, P.R. și A.M. au încheiat cu soții B. o promisiune bilaterală de vânzare pentru o casă de 119 mp și terenul aferent de 450 mp. Prețul total era de 120.000 euro. La data încheierii actului, cumpărătorii au plătit 18.000 de euro, urmând ca diferența să fie achitată la data perfectării actului de vânzare-cumpărare propriu-zis, cel mai târziu pe 15 octombrie. Cei 102.000 euro necesari urmau să fie obținuți printr-un credit bancar. Până atunci, soții B. urmau să finalizeze lucrările de construcție și să întocmească actele necesare. Dacă, dintr-un motiv sau altul, contractul de vânzare-cumpărare nu mai era încheiat, soții B. trebuiau să returneze avansul primit, plus 9.000 de euro, cu titlu de penalități. Nu s-a ajuns nici la una, nici la cealaltă, ci la Tribunal.

În plângerea depusă în aprilie anul trecut, P.R. și A.M. au arătat că la data semnării promisiunii de vânzare-cumpărare, încă nu erau montate ușile, nu erau instalate centrala termică și nici aparatele de aer condiționat, lipseau plăci de gresie din baie, scara de acces la pod nu fusese montată, iar curtea era plină de scânduri și resturi de materiale. Nici panoul electric nu era montat, fiind tras un fir pe geam de la o altă persoană. Până în octombrie, lucrurile nu avansaseră. Dimpotrivă, soții B. începuseră să-i evite și refuzau să dea explicații cu privire la stadiul lucrărilor și al rezolvării aspectelor legale referitoare la dezmembrare și intabulare, ori la obținerea certificatului de recepție finală. În decembrie, cumpărătorii au mers la fața locului, constatând că lucrările erau departe de finalizare. În februarie, soții B. i-au invitat pe cumpărători la o mediere. Conform precizărilor lui P.R. și A.M., medierea a eșuat, întrucât soții B. condiționau returnarea avansului de renunțarea la penalități.

Tribunalul a dat dreptate cumpărătorilor

Prin întâmpinarea depusă la dosar, soții B. au afirmat că cei doi cumpărători refuzaseră să facă dovada că puteau plăti integral prețul casei, prin urmare nu li se putea reproșa lor reaua-credință. Depășirea termenului de 15 octombrie pentru perfectarea actelor s-ar fi datorat lentorii instituțiilor statului. Pe 7 septembrie fusese obținut certificatul de edificare a construcției, iar pe 16 septembrie depuseseră documentația necesară intabulării. Termenul de soluționare a fost stabilit pe 7 octombrie. Pe 18 octombrie s-a solicitat certificatul de urbanism pentru dezmembrarea terenului. Pe 24 noiembrie se depuseseră la Oficiul de Cadastru și cererea de apartamentare a casei în două imobile, actul notarial fiind întocmit pe 10 decembrie. Pe de altă parte, lucrările de amenajare s-ar fi prelungit pentru că viitorii cumpărători doriseră să participe la lucrări, alegând finisajele necesare.

Argumentele soților B. au fost respinse de magistrați. Aceștia au arătat că nici legea, nici promisiunea de vânzare-cumpărare nu impuneau cumpărătorilor să demonstreze că au în buzunar 102.000 euro. „Tribunalul reţine că diferenţa de preţ urma să fie achitată în urma unui credit pe care reclamanţii aveau să îl obţină tocmai în baza documentaţiei pe care pârâţii aveau obligaţia să le-o pună la dispoziţie, iar reclamanţii au făcut dovada că s-au adresat unei unităţi bancare, asigurându-se că întrunesc condiţiile pentru creditare, precum şi dovada că au cerut în conversaţiile purtate cu pârâţii să le fie puse la dispoziţie actele pentru a declanşa operaţiunile bancare de creditare”, au arătat judecătorii. Pe de altă parte, prin stabilirea ca dată a plății și a predării imobilului pe 15 octombrie, vânzătorii își asumaseră singuri că pot termina lucrările și obține actele necesare în termen de 3 luni și o săptămână. Or, primele demersuri pentru încheierea contractelor cu distribuitorii de energie electrică și gaze fuseseră făcute abia în februarie 2022, iar cele pentru racordarea la canalizare nici nu începuseră. „În plus, analizând înscrisurile depuse, coroborat cu obligaţiile asumate de pârâţi a fi îndeplinite până la 15.10.2021, se observă cu ușurință că pârâţii sunt în culpă, aceştia nefăcând dovada eliberării certificatului de recepţie finală la finalizarea construcţiei, certificatele energetice care se eliberează la finalizarea construcţiei. Şi era imposibil să deţină pârâţii aceste documente deoarece imobilul promis spre vânzare nu era finalizat la data de 15.10.2021 si nici măcar două luni mai târziu”, au precizat magistrații. Aceștia au dispus rezoluțiunea promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare și i-au obligat pe soții B. la plata a 27.000 euro, respectiv avansul și daunele interese convenite.

Soții B. vor trebui să plătească și onorariul avocatului contractat de P.R. și A.M., în sumă de 7.300 de lei, ca și taxele de timbru de 11.474 lei. Contestația înaintată de soții B. împotriva sentinței a intrat pe rolul Curții de Apel, această instanță urmând să pronunțe verdictul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri