
Un dezvoltator imobiliar care a construit trei locuințe fără autorizație lângă Iași este pus să le demoleze. „Casa se dărâmă, iar primarul plătește”

Un dezvoltator imobiliar a început construirea unor case fără autorizație. Acum este pus în situația de a le demola, primăria cerând desființarea construcțiilor încă înainte să fie gata. Lucrurile nu se petrec însă la Iași, ci într-o comună vecină.
În urmă cu un an, primăria Tomești a cerut Judecătoriei să dispună desființarea unei case „la roșu” și a altor două, „la gri”, aflate în construcție pe un teren din extravilanul extins al satului omonim.
„Acolo este o zonă de versant”
Conform plângerii depuse de primărie, în octombrie 2023, SC T&C Trust Afaceri SRL solicitase dezmembrarea a două terenuri, în suprafață totală de aproximativ o jumătate de hectar, în câte două parcele. Dezmembrarea proprietăților a fost aprobată, dar cu condiția ca pe parcelele astfel rezultate să nu se efectueze lucrări de construcții sau infrastructură.
„Acolo este o zonă de versant. Noi, în principiu, suntem de acord să se construiască, dar nu oriunde și oricum. Este o zonă cu restricții, deci trebuie prezentate studii tehnice care să fundamenteze o cerere de autorizare. Altfel, dezvoltatorul construiește, vinde, casa se dărâmă, iar primarul plătește”, a explicat primarul comunei, Ștefan Timofte.
La un control făcut la fața locului în februarie 2024, inspectorii primăriei au constatat însă că pe terenurile respective se construia. A fost aplicată o amendă de 3.000 de lei și s-a dispus desființarea construcțiilor. Cum investitorul nu a demolat casele de bunăvoie, cazul a fost înaintat instanței. Aici, reprezentanții SC T&C Trust Afaceri au explicat că solicitaseră primăriei emiterea unui certificat de urbanism pentru construirea celor trei case, dar solicitarea fusese respinsă. Din punctul de vedere al firmei, refuzul denota reaua-credință a primăriei.
Dezvoltatorul a pierdut în primă instanță
Magistrații Judecătoriei au precizat însă că această rea-credință ar fi trebuit demonstrată, ceea ce firma nu făcuse. Oricum, deținerea unei autorizații de construire era obligatorie înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor.
Cum nici ulterior firma nu intrase în legalitate, singura soluție aplicabilă era obligarea sa la desființarea construcțiilor edificate ilegal. Judecătorii au dispus ca demolarea să fie efectuată în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a sentinței. Aceasta a fost contestată de SC T&C Trust Afaceri, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. Această instanță urmează să stabilească primul termen de judecată a apelului.
Publicitate și alte recomandări video