Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un document izvorât din disperare

GALERIE
@aglomerare-rugby-politehnica-csmbuc70
  • @aglomerare-rugby-politehnica-csmbuc70
- +

Mai mulţi foşti rugbişti ieşeni cer printr-o scrisoare deschisă Primăriei şi Consiliului Judeţean să nu lase acest sport, care a adus Iaşului atâtea satisfacţii, să moară

 


 

Pe reţelele de socializare a apărut recent o scrisoare semnată de foşti jucători ieşeni de rugby, adresată autorităţilor municipale şi judeţene, în care se deplânge starea de colaps a echipei Politehnica, ajunsă, aşa cum specifică semnatarii, “în prima etapă a desfiinţării”.  Cu jucători neplătiţi de cinci luni, cu  alţii plecaţi sau în curs de plecare, conducătorii secţiei de rugby încearcă în zadar să continue munca începută cu doi ani în urmă şi care părea să fie atât de promiţătoare. De altfel, conducerea clubului Politehnica, afectată de alocarea extrem de redusă pentru acest sport, în comparaţie cu fotbalul şi baschetul, decisese să continue campionatul în Superligă până la capăt, cu jucători de pepinieră, eventual şi cu jucători localnici reactivaţi, pentru a se evita o amendă aspră, o suspendare pe doi ani şi o retrogradare în Divizia A (al treilea eşalon). Cu tinerii jucători, situaţia nu este ca în alte jocuri: rugbiul, joc de contact foarte aspru, asimilează greu jucători cruzi pentru meciurile din Superligă (folosirea juniorilor în linia I la meciurile de seniori este, de altfel, interzisă de regulament). Dacă directorul clubului Politehnica îşi exprima recent speranţa ca adversarii din Superligă să se poarte cu milă faţă de tinerii jucători ieşeni, foştii rugbişti cer susţinerea autorităţilor “pentru a putea înscrie o echipă în DNS (eşalonul secund)”. Foştii jucători radiografiază situaţia actuală:” Din păcate, eforturile financiare ale Primăriei Iaşi, ale CS Politehnica, dăruirea exemplară a jucătorilor, calitatea staff-ului tehnic au fost risipite după ce au apărut sincope serioase în ritmul de susţinere financiară, culminate cu actualul moment, în care sunt cinci luni de când jucătorii şi antrenorii nu au fost plătiţi”, se arată în documentul amintit.

Semnatarii arată pe larg performanţele rugbiului ieşean de-a lungul celor 65 de ani de existenţă: medalii de bronz naţionale (2000), două Cupe ale României (1979, 2003) o finală în 1986, medalii de argint şi bronz pentru juniori, numeroşi internaţionali proveniţi din Iaşi, campionii naţionali plecaţi din Copou (Vasilache, Nistor, Drănceanu, Simionescu, Lazăr –ultimul, campion al Franţei cu Castres) şi altele. “Vrem să arătăm că în Iaşi, rugbiul poate creşte organic,  beneficiind de un rezervor demografic bine pliat psiho-somatic pe cerinţele acestui sport”, spun foştii rugbişti.   

 

 “Poate ne veţi întreba ce am făcut efectiv noi, cei ce ne pretindem susţinătorii rugby-ului, în afară de petiţii, postări pe Facebook şi ceva zgomot?. În anii 80 am construit  cu mâinile noastre stadionul Agronomie, în timpul liber de după antrenamentele din “Abator; În vremurile mai apropiate am fost alături la greu, poate prea anonimi şi am reuşit să montăm la Stadionul Tepro o centrală termică. Am strâns bani şi urma să facem o saună, am ajutat sportivii, când situaţia o impunea,  cu suplimente (proteine, minerale, vitamine), ba chiar odată, când nu era mâncare la cămin, am cumpărat chiar un porc. Iar atunci când alţii o duceau chiar mai greu ca noi, de exemplu judoka Vlad Simionescu, am strâns câteva mii de lei să-l ajutăm pentru o operaţie de ligamente”, spun rugbiştii, care mai precizează, că spre deosebire de alte sporturi, Federaţia Română de Rugby a ajutat mereu echipa: “Am primit echipamente: mingi, scuturi, jug, am făcut şedinţe de pregătire cu specialişti plătiţi de Federaţie. Până şi buturile de pe Tepro sunt donate de FRR”, se mai arată în document care se încheie cu întrebarea “ce a adus şi ce  poate aduce rugbiul Iaşului:  prezenţe constante ale jucătorilor crescuţi sau legitimaţi la Iaşi la Cupa Mondială, meciuri internaţionale jucate în Copou, cu Rusia, Germania, Spania, Georgia şi echipe de club titrate, dar şi o expunere mediatică corespunzătoare unui oraş din talia Iaşului.  “Aşadar, vă rugăm să aveţi în vedere generaţiile care au trecut, cele care sunt şi mai ales, pe cele care vor veni.  Luaţi în calcul numele şi tradiţia oraşului, exempul pe care îl ofeă aceşti oameni care muncesc, se sacrifică pentru atât de puţin, îndură arşiţă, ploaie, vânt, viscol fără să se plângă!”, încheie semnatarii acestei scrisori către autorităţile locale şi judeţene.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri