Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Directorii din cadrul administratiei publice locale se afla în fruntea listei cu cele mai mari (...)
citeste totjoi, 07.07.2022
În regia Ioanei Păun, Un duşman al poporului e revizitat atât din perspectivă feministă, cât şi revoluţionaro-anarhistă. Ioana Păun regândeşte personajele şi relaţiile scenice sau de familie dintre acestea.
Caracterele puternice ale lui Ibsen sunt, în noua versiune, femei, fără a fi vorba de travesti. Iată caracterele, în ordinea tăriei lor: Martha - cu un A (poate de la ”adevăr”) străbătând ca o săgeată un cerc, pe spatele bluzei de trening, subminând autoritatea, de la primar până la guvernanţi, Petra - abulică în halat albastru şi cu bonetă sau exasperată de situaţia fără ieşire, acţionând haotic, primăriţa-western, Aslaksen - cu haina de blană sintetică, pe spatele căreia scrie ”FAL$” cu spray pentru graffiti de culoare roşie, Hovstad - cu tricou imprimat cu ”New York” şi fotă tradiţională etc. De altfel, acestea sunt succint introduse de Ioana Flora la început, când se face trecerea de la spectacol la performance.
Dr. Martha Stockmann, nonconformistă până la capăt, dedicată ”cauzei”, are o misiune reală: dezvăluirea faptului că apele băilor din oraş sunt infestate şi că sistemul de ţevi trebuie modificat, operaţie considerată prea costisitoare de autorităţi, şi de aceea ignorată. Pentru ea, ”corupţia ucide”, ”bani-moarte” şi ”moarte în apă” nu sunt simple lozinci; Ioana Flora o interpretează pe Martha încolţită de autorităţi şi trădată de aşa-zisa presă liberă, într-un tur de forţă şi elan. Sora Marthei, Petra (Ilinca Manolache) e o profesoară idealistă, o voce dinspre viitorul utopic, când susţinătorii corupţiei au fost anihilaţi, vocea din umbră a surorii ei, de partea adevărului şi a dreptăţii. Dna primar Stockmann (Emilia Dobrin), verişoara Marthei, e reprezentanta autorităţilor pentru care banii sunt mai importanţi decât îmbolnăvirea oamenilor sau decât moartea unor copii nevinovaţi, manipulând opinia publică prin atragerea presei de partea ei şi înăbuşirea protestului iniţiat de Martha. Aslaksen (Mihaela Rădescu), patroana tipografiei, mai deţine şi alte funcţii, aflate în conflict de interese atunci când se pune problema schimbării sistemului de ţevi (proprietara unei firme de instalaţii industriale, dar şi preşedinta Uniunii micilor proprietari), ceea ce o face un caracter ingrat ce trece dintr-o tabără în cealaltă (mai întâi, îi oferă Marthei ajutorul nesolicitat şi ipocrit, ulterior trecând de partea primarului), după cum îi dictează propriile interese. Domnişoara ziaristă Hovstad (Cătălina Bălălău), iubitul/ iubita Petrei, care iniţial era mai convinsă decât Martha însăşi de necesitatea publicării raportului de toxicitate, cedează nervos în faţa antagonismului implicând autorităţile, mass-media, sponsorii şi societatea civilă, deoarece e convinsă de primar să o susţină pe Aslaksen, încălcându-şi deontologia profesională, trădând drepturile cetăţeanului de a fi informat corect, punând micul confort personal mai presus de principii.
Dintre mijloacele inedite de care se face uz în performance reţin, în ceea ce priveşte relaţiile dintre personaje: duelul vocal dintre Hovstad şi primăriţă la microfon, reflectând conflictul de fond dintre nevoia de idei (soluţii) sau de bani (”pentru ca ideile să fie puse-n practică, avem nevoie de bani”, dna primar); includerea tehnicii interviului în scenariu (Hovstad-Martha); dialoguri indirecte la microfon, în aliniament, fără a se privi, cu spatele la public (Martha-Aslaksen); lupta voluptoasă, corp la corp dintre Petra şi Hovstad. Soluţiile sunt ingenioase: mişcare scenică, însoţită de sonorizare angoasantă şi jocuri de lumini psihedelice; intervenţii vocale la microfon cu mesaje de importanţă vitală (”băile sunt otrăvite”); adresări directe înspre public; alternarea rolurilor de actor/ spectator între performeri; recitarea scenariului la vedere, simultan cu executarea acestuia, folosirea vocilor înregistrate; expunerea rezultatelor unui minisondaj în timp ce Martha îşi blindează corpul cu dinamită; ieşiri din rol, îngroşări intenţionate, lucrul la vedere cu DJ-ul. Recuzita este la fel de ingenioasă: masa multifuncţională, de epocă, apoi evidenţiind instalaţia de ţevi şi parchetul, portavoce, pistol cu jet de apă, măşti chirurgicale etc.
Inamicul poporului e una dintre cele mai complexe montări ale Ioanei Păun, dinamică, actuală, la limita dintre teatru modern (joc actoricesc dramatic, roluri de compoziţie groteşti - reprezentantele consiliului, estetica frapantă prezentă în scenografie şi costume, muzică live, mişcare scenică, proiecţie) şi performance (dinamitarea prejudecăţilor publicului şi a convenţiei teatrale). Publicul reprezintă totodată opinia publică şi societatea civilă. Scenariul ibsenian este racordat la realităţi contemporane: aerul şi apa dintr-un oraş din România sunt poluate cu formaldehidă, o substanţă cancerigenă, folosită pentru fabricarea parchetului (inclusiv a celui folosit în performance, după cum i se comunică spectatorului, sub ochii căruia e demontat). Opinia publică este manipulată de autorităţi prin intermediul fricii ori a speranţei. Finalul spectacolului accesează temerile, pentru a ne elibera şi şochează, pentru a ne trezi. Se solicită îndepărtarea copiilor (viitorul/ speranţa) de părinţii incapabili să provoace schimbări sociale majore. Realmente toxică e paralizia mentală în faţa corupţiei şi a nedreptăţilor.
(Inamicul poporului, după Henrik Ibsen, regia: Ioana Păun, scenografia şi muzica live: Cătălin Rulea, texte: Smaranda Nicolau, mişcarea scenică: Carmen Coţofană, documentare: Laura Ştefănuţ, asistent de regie: Cristian Gheorghe, distribuţia: Ioana Flora, Ilinca Manolache, Emilia Dobrin, Mihaela Rădescu, Cătălina Bălălău, Teatrul Mic şi ARPAS, premiera: 30 septembrie 2015, aparţinând proiectului Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi Estul Europei)
Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi cronicar de artă teatrală (membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - Secţia Română)
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Vouchere vacanță 2022: Lista hotelurilor şi pensiunilor care acceptă tichete
Ce a spus Boris Johnson în discursul de demisie din funcția de premier al Marii Britanii
Cum a motivat judecătorul decizia care l-a ”spălat” de acuzația de plagiat pe premierul Ciucă
VIDEO Fără plăcuțe pe față, dar îmbrățișat și escortat de polițiști până la scenă!
Cât de mare era șpaga la ambulanța Neamț. Numai directorul a primit 108.000 euro în câteva zile
Capcană pentru șoferi în Păcurari: uriașă groapă nesemnalizată în asfalt
(VIDEO) Asfaltare pe ploaie în zona Bucium-Bârnova. Smoala se ia pe roțile șoferilor
VIDEO Prețuri ca pe Coasta de Azur la Năvodari. Cât a ajuns să coste o oră de parcare
Sute de curse întârziate şi zeci de zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni. Care au fost motivele
Fake cu închiderea plajelor din Turcia propagat în valuri în conturile românilor
Premieră! Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, scos la licitație
Şeful republicanilor din Senat: Accesul facil la arme de foc nu reprezintă „problema de bază”
Sondaj INSCOP: 83% dintre români vor ca ţara să se alieze cu Occidentul
Un lac de peste 100 de hectare, aflat în Satu Mare, a secat aproape în totalitate
Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o recesiune globală anul viitor
Ministrul de externe al Ucrainei: Mulţumesc din toată inima României, prietenul nostru bun
Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson au fost eliminate de pe platformele de streaming
Premierul Boris Johnson va demisiona, joi, din funcţia de lider al Partidului Conservator
Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022
Pompierii din Moldova şi-au dat întâlnire la Botoşani pentru un concurs de abilităţi
Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi Jinpimg, o amenințare la adresa lumii”
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie (P)
Un turist a filmat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin
VIDEO - Accident cumplit filmat în Galaţi. Un motociclist se zbate între viaţă şi moarte
Crimă în trafic la Bacău. Ucis în bătaie pentru că a acroşat o oglindă
În caz de război, Belarusul ar ataca prima dată Polonia, îşi face curaj un comandant belarus
Mezzosoprana Maria Macsim va fi omagiată la Opera Națională Română Iași
Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată
Născută la Moscova, Rybakina a vorbit despre război înaintea meciului cu Halep
Dezvăluirile Andreei Ibacka: De ce nu doarme în pat cu Cabral şi legătura cu Ceauşescu
O nouă țeapă pentru românii care merg în Grecia. Atenţie la ciorbă!
Supărare mare pentru angajaţi: Nu toţi vor primi tichete de masă de 30 de lei. Care este motivul
Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minime ale ultimelor 12 săptămâni
Zelenski: În sfârşit simţim că armele primite de la parteneri au început să funcţioneze puternic
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi
Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
De ce se trag rachetele antigrindină? Unii fermieri nu le văd cu ochi buni
Poliţiştii l-au găsit dormind la volan, în şanţ, cu o alcoolemie de 2 la mie
O escrocherie de milioane: tranzacţii fictive cu bovine. Şapte ani de închisoare
Post de director al unui important spital din Iaşi, scos la concurs
Femeia beată, de 40 de ani, ucisă de caniculă în condiţii misterioase: se va face autopsie
O zi de naştere la care s-ar putea gândi, doi ani, în spatele gratiilor
Premii pentru elevii cu medii de zece la Evaluare şi Bacalaureat
Ioan Alexandru TOFANUn vis de vară după Bacalaureat |
Codrin Liviu CUȚITARUO lume a celorlalţi |
George ŢURCĂNAŞUCinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III) |
Bogdan ILIESCUConu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor |
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.