Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Comunicat de presă (P)

Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării

GALERIE
palatul culturii iasi
  • palatul culturii iasi
- +

Noi, cei din Moldova, ne găsim astăzi în preajma unui moment cu reverberații adânci nu doar în istoria noastră regională, ci și în cea națională.

Se împlinesc 160 de ani de când, prin alegerea aceluiași domn, Alexandru Ioan Cuza, în principatele Moldova și Țara Românească, se marca momentul fondator al statului român modern de mai târziu.

Aniversarea aceasta vine după un an în care memoria orașului și-a tot împrospătat amintirile. În Anul Centenarului Marii Uniri, generațiile prezentului au putut să înțeleagă ce a însemnat trecerea prin timp a Iașului. Astfel, chiar dacă nu sunt un admirator al discursurilor înflăcărate, nu pot totuși să nu subliniez că Iașul a avut rolul său în configurarea teritorială a României prezentului - aici s-au pus bazele Unirii Principatelor, aici s-a adăpostit România la vremea refugiului din Primul Război Mondial, aici s-a creionat întregirea de la 1918.

De aceea, am susținut, alături de alți colegi parlamentari, inițiativa legislativă a senatorului PSD Vasile Toma, de a acorda Iașului titlul de „Capitală istorică” a României. Am considerat important acest proiect de lege deoarece Iașul merită, din punct de vedere moral, o astfel de recunoaștere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem la o privire nostalgică asupra trecutului și să abordăm, în relația cu restul țării, o atitudine de victimizare continuă. Ne amintim că este invocată adesea în spațiul public ideea sacrificiului Iașului și a provincializării sale în raport cu celelalte mari orașe ale României. Cred că o atitudine defetistă, deplângerea permanentă a destinului orașului, ȋntreținerea unor nesfârșite polemici, nu duc la progres, ci ne țin pe loc. Cred mai degrabă în acțiune. În acțiunile prezentului, care să influențeze în mod pragmatic viitorul.

Proiectele mari, actuale, ale regiunii, trebuie duse la bun sfârșit, într-un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării. Autostrada Unirii - A8, Spitalul Regional Iași, Secția de Mari Arși de la Iași, refacerea integrală a Institutului de Boli Cardiovasculare, realizarea unei sǎli de spectacole reprezentativǎ pentru Modova ar fi prioritățile pe care sǎ le avem ȋn ceea ce ȋntreprindem, indiferent de culoarea politică. Pentru că o veritabilă „capitală istorică”, europeană, nu înseamnă un oraș încremenit în timp, ci unul viu, un centru al educației și culturii așa cum este Iașul ȋn prezent, dar care este și capabil să se dezvolte, croindu-și drum către mai bine. Iar prima jumǎtate a acestui an ne oferǎ o oportunitate deosebitǎ: putem arǎta Europei ce ȋnseamnǎ Iașul, fiind gazde bune, scoțând ȋn evidențǎ valorile Iașului și ale Moldovei, ȋn cadrul evenimentelor care vor avea loc la Iași, prilejuite de președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

La mulți ani Iașului, la mulți ani României care s-a născut la Iași!

 

Doru-Adrian PĂNESCU

Senator PSD Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.