Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Comunicat de presă (P)

Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării

GALERIE
palatul culturii iasi
  • palatul culturii iasi
- +

Noi, cei din Moldova, ne găsim astăzi în preajma unui moment cu reverberații adânci nu doar în istoria noastră regională, ci și în cea națională.

Se împlinesc 160 de ani de când, prin alegerea aceluiași domn, Alexandru Ioan Cuza, în principatele Moldova și Țara Românească, se marca momentul fondator al statului român modern de mai târziu.

Aniversarea aceasta vine după un an în care memoria orașului și-a tot împrospătat amintirile. În Anul Centenarului Marii Uniri, generațiile prezentului au putut să înțeleagă ce a însemnat trecerea prin timp a Iașului. Astfel, chiar dacă nu sunt un admirator al discursurilor înflăcărate, nu pot totuși să nu subliniez că Iașul a avut rolul său în configurarea teritorială a României prezentului - aici s-au pus bazele Unirii Principatelor, aici s-a adăpostit România la vremea refugiului din Primul Război Mondial, aici s-a creionat întregirea de la 1918.

De aceea, am susținut, alături de alți colegi parlamentari, inițiativa legislativă a senatorului PSD Vasile Toma, de a acorda Iașului titlul de „Capitală istorică” a României. Am considerat important acest proiect de lege deoarece Iașul merită, din punct de vedere moral, o astfel de recunoaștere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem la o privire nostalgică asupra trecutului și să abordăm, în relația cu restul țării, o atitudine de victimizare continuă. Ne amintim că este invocată adesea în spațiul public ideea sacrificiului Iașului și a provincializării sale în raport cu celelalte mari orașe ale României. Cred că o atitudine defetistă, deplângerea permanentă a destinului orașului, ȋntreținerea unor nesfârșite polemici, nu duc la progres, ci ne țin pe loc. Cred mai degrabă în acțiune. În acțiunile prezentului, care să influențeze în mod pragmatic viitorul.

Proiectele mari, actuale, ale regiunii, trebuie duse la bun sfârșit, într-un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării. Autostrada Unirii - A8, Spitalul Regional Iași, Secția de Mari Arși de la Iași, refacerea integrală a Institutului de Boli Cardiovasculare, realizarea unei sǎli de spectacole reprezentativǎ pentru Modova ar fi prioritățile pe care sǎ le avem ȋn ceea ce ȋntreprindem, indiferent de culoarea politică. Pentru că o veritabilă „capitală istorică”, europeană, nu înseamnă un oraș încremenit în timp, ci unul viu, un centru al educației și culturii așa cum este Iașul ȋn prezent, dar care este și capabil să se dezvolte, croindu-și drum către mai bine. Iar prima jumǎtate a acestui an ne oferǎ o oportunitate deosebitǎ: putem arǎta Europei ce ȋnseamnǎ Iașul, fiind gazde bune, scoțând ȋn evidențǎ valorile Iașului și ale Moldovei, ȋn cadrul evenimentelor care vor avea loc la Iași, prilejuite de președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

La mulți ani Iașului, la mulți ani României care s-a născut la Iași!

 

Doru-Adrian PĂNESCU

Senator PSD Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri