Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 24.02.2021

Comunicat de presă (P)

Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării

GALERIE
palatul culturii iasi
  • palatul culturii iasi
- +

Noi, cei din Moldova, ne găsim astăzi în preajma unui moment cu reverberații adânci nu doar în istoria noastră regională, ci și în cea națională.

Se împlinesc 160 de ani de când, prin alegerea aceluiași domn, Alexandru Ioan Cuza, în principatele Moldova și Țara Românească, se marca momentul fondator al statului român modern de mai târziu.

Aniversarea aceasta vine după un an în care memoria orașului și-a tot împrospătat amintirile. În Anul Centenarului Marii Uniri, generațiile prezentului au putut să înțeleagă ce a însemnat trecerea prin timp a Iașului. Astfel, chiar dacă nu sunt un admirator al discursurilor înflăcărate, nu pot totuși să nu subliniez că Iașul a avut rolul său în configurarea teritorială a României prezentului - aici s-au pus bazele Unirii Principatelor, aici s-a adăpostit România la vremea refugiului din Primul Război Mondial, aici s-a creionat întregirea de la 1918.

De aceea, am susținut, alături de alți colegi parlamentari, inițiativa legislativă a senatorului PSD Vasile Toma, de a acorda Iașului titlul de „Capitală istorică” a României. Am considerat important acest proiect de lege deoarece Iașul merită, din punct de vedere moral, o astfel de recunoaștere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem la o privire nostalgică asupra trecutului și să abordăm, în relația cu restul țării, o atitudine de victimizare continuă. Ne amintim că este invocată adesea în spațiul public ideea sacrificiului Iașului și a provincializării sale în raport cu celelalte mari orașe ale României. Cred că o atitudine defetistă, deplângerea permanentă a destinului orașului, ȋntreținerea unor nesfârșite polemici, nu duc la progres, ci ne țin pe loc. Cred mai degrabă în acțiune. În acțiunile prezentului, care să influențeze în mod pragmatic viitorul.

Proiectele mari, actuale, ale regiunii, trebuie duse la bun sfârșit, într-un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării. Autostrada Unirii - A8, Spitalul Regional Iași, Secția de Mari Arși de la Iași, refacerea integrală a Institutului de Boli Cardiovasculare, realizarea unei sǎli de spectacole reprezentativǎ pentru Modova ar fi prioritățile pe care sǎ le avem ȋn ceea ce ȋntreprindem, indiferent de culoarea politică. Pentru că o veritabilă „capitală istorică”, europeană, nu înseamnă un oraș încremenit în timp, ci unul viu, un centru al educației și culturii așa cum este Iașul ȋn prezent, dar care este și capabil să se dezvolte, croindu-și drum către mai bine. Iar prima jumǎtate a acestui an ne oferǎ o oportunitate deosebitǎ: putem arǎta Europei ce ȋnseamnǎ Iașul, fiind gazde bune, scoțând ȋn evidențǎ valorile Iașului și ale Moldovei, ȋn cadrul evenimentelor care vor avea loc la Iași, prilejuite de președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

La mulți ani Iașului, la mulți ani României care s-a născut la Iași!

 

Doru-Adrian PĂNESCU

Senator PSD Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro? Mai bine nu

Lucian DÎRDALA

Euro? Mai bine nu

Guvernul şi clasa politică nu au niciun chef să introducă moneda unică, dar - spre deosebire de omologii lor maghiari sau polonezi - nu au curajul să o afirme explicit. De parcă întreg continentul nu s-ar putea odihni, noaptea, de grija intrării României în zona euro.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (II)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (II)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Cu Vio la Veneţia

Radu PĂRPĂUȚĂ

Cu Vio la Veneţia

Cu Vio am lucrat pe vremea lui Ceaşcă la un institut de cercetare. Prin '95-'96 ne-am întâlnit încă o dată, după care l-am pierdut (credeam definitiv). Era hotărât să plece în Occident.

Uriaşul cu suflet mare

Alex VASILIU

Uriaşul cu suflet mare

Dacă priveşti de sus, de pe dealul Mestecănişului, ori dacă o iei spre valea Iacobenilor, îţi atrag atenţia case mici „aruncate” pe-o coastă, uitate acolo de-un veac, două. 

pulspulspuls

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Două vorbe pe azi, din prima, ca să nu uităm de el, despre noul subpprifect userist de Iaşi, junele Fănică de la Popricani. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.