Comunicat de presă (P)

Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării

miercuri, 23 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării

Noi, cei din Moldova, ne găsim astăzi în preajma unui moment cu reverberații adânci nu doar în istoria noastră regională, ci și în cea națională.

Se împlinesc 160 de ani de când, prin alegerea aceluiași domn, Alexandru Ioan Cuza, în principatele Moldova și Țara Românească, se marca momentul fondator al statului român modern de mai târziu.

Aniversarea aceasta vine după un an în care memoria orașului și-a tot împrospătat amintirile. În Anul Centenarului Marii Uniri, generațiile prezentului au putut să înțeleagă ce a însemnat trecerea prin timp a Iașului. Astfel, chiar dacă nu sunt un admirator al discursurilor înflăcărate, nu pot totuși să nu subliniez că Iașul a avut rolul său în configurarea teritorială a României prezentului – aici s-au pus bazele Unirii Principatelor, aici s-a adăpostit România la vremea refugiului din Primul Război Mondial, aici s-a creionat întregirea de la 1918.

De aceea, am susținut, alături de alți colegi parlamentari, inițiativa legislativă a senatorului PSD Vasile Toma, de a acorda Iașului titlul de „Capitală istorică” a României. Am considerat important acest proiect de lege deoarece Iașul merită, din punct de vedere moral, o astfel de recunoaștere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem la o privire nostalgică asupra trecutului și să abordăm, în relația cu restul țării, o atitudine de victimizare continuă. Ne amintim că este invocată adesea în spațiul public ideea sacrificiului Iașului și a provincializării sale în raport cu celelalte mari orașe ale României. Cred că o atitudine defetistă, deplângerea permanentă a destinului orașului, ȋntreținerea unor nesfârșite polemici, nu duc la progres, ci ne țin pe loc. Cred mai degrabă în acțiune. În acțiunile prezentului, care să influențeze în mod pragmatic viitorul.

Proiectele mari, actuale, ale regiunii, trebuie duse la bun sfârșit, într-un efort de „unire” continuă a Moldovei cu restul țării. Autostrada Unirii – A8, Spitalul Regional Iași, Secția de Mari Arși de la Iași, refacerea integrală a Institutului de Boli Cardiovasculare, realizarea unei sǎli de spectacole reprezentativǎ pentru Modova ar fi prioritățile pe care sǎ le avem ȋn ceea ce ȋntreprindem, indiferent de culoarea politică. Pentru că o veritabilă „capitală istorică”, europeană, nu înseamnă un oraș încremenit în timp, ci unul viu, un centru al educației și culturii așa cum este Iașul ȋn prezent, dar care este și capabil să se dezvolte, croindu-și drum către mai bine. Iar prima jumǎtate a acestui an ne oferǎ o oportunitate deosebitǎ: putem arǎta Europei ce ȋnseamnǎ Iașul, fiind gazde bune, scoțând ȋn evidențǎ valorile Iașului și ale Moldovei, ȋn cadrul evenimentelor care vor avea loc la Iași, prilejuite de președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

La mulți ani Iașului, la mulți ani României care s-a născut la Iași!

 

Doru-Adrian PĂNESCU

Senator PSD Iași

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii