anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 30.09.2020

Conferinţă de presă: precizări ale oficialilor ISJ Iaşi privind începerea cursurilor

Un elev ieşean din cinci nu are acces la internet. Soluțiile încă nu apar

GALERIE
masti elevi
  • masti elevi
- +

Anul şcolar a început oficial pe data de 1 septembrie, însă nici până în acest moment nu se ştie exact dacă şi cum vor merge elevii în sălile de clasă de pe 14 septembrie.

Inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat ieri faptul că fiecare şcoală în parte va şti dacă îşi va primi elevii în sălile de curs şi în ce condiţii abia în perioada 7-10 septembrie. Totodată, şefa ISJ a menţionat că fiecare şcoală, în funcţie de decizia consiliului de administraţie, va decide modul în care se vor desfăşura orele, în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul localităţii şi de resursele materiale, de spaţiul şcolar şi de personalul de care dispune, dar şi de răspunsul DSP sau de analiza pe care o va face inspectoratul şcolar pe baza deciziei de la nivelul unităţii.

„Decizia cu privire la un scenariu sau combinaţia de scenarii, pentru că aceste ghiduri propuse de Ministerul Educaţiei sunt orientative, se ia la nivelul unităţii de învăţământ, la nivelul consiliului de administraţie, care consultă reprezentanţi ai părinţilor, ai sindicatelor şi ai autorităţilor locale. Scenariile nu sunt fixe şi pot fi schimbate între ele, pot fi adaptate pe parcursul unui an şcolar, în funcţie de ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic”, a subliniat prof.dr. Genoveva Farcaş.

Practic, de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta o şcoală poate fi în scenariul verde, adică toţi elevii la sala de clasă, însă în momentul în care trei elevi din şcoală sau există mai mult de trei cazuri la mia de locuitori în acea localitate cu Covid-19 atunci se trece automat în scenariul roşu, când se desfăşoară ore doar online. În ceea ce priveşte scenariul galben, acesta se va aplica cu precădere în şcolile care nu dispun de spaţii suficiente, însă se va încerca ca preşcolarii şi elevii din clasele primare, la care se adaugă cei din clase terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a, să desfăşoare orele la şcoală.

Totodată, şefa ISJ Iaşi a menţionat că vor avea prioritate şi elevii care încep un ciclu de învăţământ, adică clasele a V-a şi a IX-a, în ceea ce priveşte prezenţa la şcoală.

Printre problemele discutate ieri s-au numărat situaţia elevilor care vor locui în internate şcolare şi faptul că se încearcă suplimen­tarea de locuri, faptul că se va încerca introducerea de mijloace de transport speciale pentru elevii navetişti, dar şi faptul că se încearcă găsirea de săli suplimen­tare pentru şcolile supra aglo­merate sau modalităţi prin care şcolile pot fi dotate cu sisteme informatice acolo unde acestea încă lipsesc.

În acest moment, conform declaraţiilor făcute de Genoveva Farcaş, la nivelul judeţului sunt aproximativ 23.000 de elevi fără acces la internet sau fără un dispozitiv electronic pentru ore online, dintr-un total de aproximativ 120.000 de elevi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Lucian DÎRDALA

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Filmuletul zilei

opinii

On air

Florin CÎNTIC

On air

De treisprezece ani, prima săptămână din octombrie înseamnă pentru ieşeni un regal de spectacole de teatru. Aflat anul acesta sub zodia imprevizibilei „avarii pandemice”, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr s-a reinventat, la fel ca în fiecare an.

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Radu PĂRPĂUȚĂ

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Ovidiu Nimigean nu este genul de scriitor care-şi satisface prin creaţie ego-ul emfatic şi care vrea să „ia faţa”, să domine un auditoriu redus la tăcere şi uimire. El, dimpotrivă, îşi ia cu această carte (O ureche de om pe o spinare de şoarece, Polirom, 2020) ingrata sarcină de a investiga lumea în teritoriile sale cunoscute îndeobşte, dar pe care cei mai mulţi se feresc cu bună ştiinţă să le cunoască, orbesc benevol sau le înţeleg anapoda, şi de a preveni la modul oracular („priveşte printre fisurile discursului dominant”, pag. 342, îndeamnă la un moment dat).

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Ciprian IFTIMOAEI

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Abraham Lincoln spunea că, în democraţie, „votul este mai puternic decât glonţul”. Oare chiar aşa să fie? V-aţi întrebat vreodată cât anume contează un vot în totalul voturilor exprimate? 

pulspulspuls

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Aşadar, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, vă povesteam ieri aicea cam care ar trebui să fie concluziunile corente, trase la rece, privind alegerile de duminică de la Iaşi, şi vorbeam de situaţiunea delicată din USR Iaşi, apoi de starea mafiei din jurul dipotatului dârvar Moş Vilă ot pemepeu. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.