anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Un evazionist a îmbătrânit aşteptând verdictul: a scăpat de puşcărie!

Fiscul l-a acuzat de un prejudiciu de peste 3 milioane de lei, în urma unor activităţi comerciale dubioase de acum circa 22 de ani.

GALERIE
evazionist
 • evazionist
- +

Un evazionist a fost iertat de judecători, care i-au aplicat doar o pedeapsă cu suspendare. Dosarul a ajuns în instanţă după 8 ani de la comiterea faptelor, iar inculpatul a îmbătrânit aşteptând verdictul. Doar un sfert din prejudiciul calculat de Fisc a fost recunoscut de magistraţi, recuperarea banilor fiind în continuare o problemă deschisă.

Viorel Turcitu a fost trimis în judecată în 2018, pentru fapte comise în toamna lui 2010. Turcitu administra o firmă specializată în comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice, societatea neavând însă niciodată angajaţi, maşini de transport, utilaje de încărcare-descărcare sau altele asemenea. În calitate de administrator, Turcitu a depus trei declaraţii fiscale care atestau efectuarea unor achiziţii ce aveau să se dovedească fictive. Inspectorii fiscali au stabilit că, în acest mod, el micşorase artificial baza de calcul a impozitului pe profit, ca şi TVA datorată bugetului de stat.

Paguba provocată s-ar fi ridicat astfel la 636.000 lei. Cumpărată doar pe hârtie, marfa era revândută ulterior fictiv prin alte două firme ale lui Turcitu, tot în scop evazionist. Magistraţii Tribunalului l-au condamnat anul trecut pe Turcitu la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani, obligându-l totodată la plata către Fisc a sumei de 515.600 lei.

„Instanţa are în vedere la individualizarea pedepsei vârsta inculpatului la momentul pronunţării prezentei soluţii - 76 de ani şi starea de sănătate a acestuia, conduita procesuală adoptată - faptul că s-a prezentat la aproape toate termenele de judecată, împrejurarea că faptele pentru care a fost condamnat anterior au fost comise în aceeaşi perioadă. Toate aceste aspecte susţin o periculozitate scăzută a inculpatului şi o gravitate redusă a faptelor. În consecinţă, apreciază că se impune reţinerea circumstanţei atenuante”, au explicat judecătorii.

Sentinţa Tribunalului a fost atacată cu apel şi de inculpat, care a precizat că faptele ar fi fost comise de contabilul său, între timp decedat. Şi reprezentanţii ANAF au contestat decizia. Ei au arătat că prejudiciul total, incluzând majorările şi penalităţile, se ridică la 3,17 milioane lei, prima instanţă cenzurând nejustificat daunele acordate. De asemenea, Turcitu fusese condamnat anterior tot pentru evaziune, respectiv pentru complicitate la această faptă, impunându-se aşadar o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie. Ambele apeluri au fost respinse însă de Curtea de Apel, care a menţinut sentinţa iniţială. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.