Un evazionist a scăpat de închisoare din cauză că un procuror i-a ținut dosarul la sertar ani în șir

vineri, 15 noiembrie 2024, 03:32
3 MIN
 Un evazionist a scăpat de închisoare din cauză că un procuror i-a ținut dosarul la sertar ani în șir

Printre zecile de evazioniști condamnați pentru că au declarat achiziții inexistente s-a strecurat și unul a cărui firmă chiar funcționa. Ieșeanul cumpăra mașini la mâna a doua din străinătate și le revindea în țară, „uitând” să mai declare tranzacțiile și scăpând astfel de plata taxelor.

Ani de zile, dosarul a mucegăit într-un sertar de procuror. Când a ajuns în instanță, judecătorii nu și-au mai pus problema vreunei condamnări. Răspunderea penală s-a prescris, iar Fiscul încearcă măcar să-și recupereze paguba.

Fiscul a constatat neregulile încă din toamna lui 2013

Activitatea economică a lui Petru Răchiteanu a durat mai puțin de un an. În perioada noiembrie 2012 – septembrie 2013, ca administrator al unei firme, el a cumpărat din Germania 144 de autoturisme second-hand, în valoare totală de 6,16 milioane lei. Mașinile au fost revândute în România, dar în cazul a 82 dintre ele, tranzacțiile nu au fost declarate. Răchiteanu s-a sustras astfel, conform procurorilor, de la plata către bugetul de stat a 476.000 lei, reprezentând TVA.

Fiscul a constatat neregulile în activitatea firmei lui Răchiteanu încă din toamna lui 2013, sesizând organele de anchetă. Cazul a stat însă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel timp de 7 ani. Abia în 2020, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunal, în atribuțiile căruia intră acuzațiile de evaziune fiscală. Procurorii acestui parchet au trimis rechizitoriul în instanță în noiembrie 2021, dar deja era târziu.

Pedeapsa maximă era de 13 ani de închisoare

În 2013, evaziunea fiscală se pedepsea cu închisoarea pe un termen cuprins între 7 și 13 ani. Pentru o astfel de pedeapsă, termenul de prescripție specială a răspunderii penale este de 20 de ani. O decizie a Curții Constituționale din mai 2022 a înjumătățit însă practic termenele de prescripție. Ca urmare, judecătorii ar fi trebuit să pronunțe o sentință care să rămână definitivă până cel târziu la începutul lui septembrie 2023. Nu a mai fost timp. În cursul judecății, inculpatul a refuzat să recunoască faptele comise, solicitând ca procesul să se desfășoare în procedura de drept comun. Aceasta presupune readministrarea și analiza probelor din cursul urmării penale, eventuala propunere de noi probe și martori și desfășurarea unei cercetări judecătorești complete. A fost suficient pentru ca termenul de prescripție să se împlinească încă din prima fază a procesului, desfășurată în fața Tribunalului.

Fiscul trebuie să umble acum după bunurile inculpatului

În cele din urmă, magistrații Tribunalului au constatat împlinirea termenului de prescripție și nu au mai analizat eventuala vinovăție penală a inculpatului. În schimb, ei au constatat că pretențiile financiare ale Fiscului erau justificate. Răchiteanu comisese o faptă ilicită, nedeclarând 82 de tranzacții cu mașinile cumpărate din Germania și nu achitase TVA în sumă de 476.000 lei. Pentru ca Fiscul să-și poată recupera paguba, a fost instituit sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor imobile și mobile, prezente și viitoare, aparținând inculpatului. Urmează ca Fiscul să și găsească bunuri aflate pe numele lui Răchiteanu și care ar putea fi valorificate. Sentința Tribunalului nu este definitivă, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii