Un exerciţiu de solidaritate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un exerciţiu de solidaritate

GALERIE
alexandru calinescu200
  • alexandru calinescu200
- +

De ce în textul protestului este menţionată explicit Antena 3? Simplu: pentru că acolo s-au văzut cele mai respingătoare murdării, cele mai ticăloase atacuri la persoană, cele mai sfruntate minciuni, cele mai veninoase campanii de denigrare, cele mai lipsite de scrupule operaţii de manipulare. Desemnarea expresă a Antenei 3 nu înseamnă „albirea” celorlalte posturi.

În urmă cu aproximativ zece zile apărea pe site-ul revistei „22” un text intitulat Protestul jurnaliştilor împotriva practicilor degradante din presă. Se cerea acolorespectarea standardelor profesionale şi se făcea un apel la condamnarea unor practici precum insulta, calomnia, violenţa de limbaj, trivialitatea, minciuna, manipularea etc. La un moment dat se preciza că, dacă astfel de păcate nu sunt apanajul exclusiv al unor ziare şi posturi TV, totuşi responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Antena 3. Urma o lungă listă de semnături, multe dintre ele aparţinând unor ziarişti şi publicişti de prestigiu şi de o indubitabilă integritate morală.

Că acest demers a stârnit reacţia vehementă (într-un registru suburban previzibil) a unor organe de presă apropiate Antenei 3 (cum ar fi site-ul Cotidianul) nu e de mirare. Surprinzătoare sunt alte luări de poziţie, care apar uneori unde nu te aştepţi. Am avut parte, astfel, de savante consideraţii privind deosebirile dintre „gazetari” („jurnalişti”) şi „publicişti”, precum şi despre îndreptăţirea unora sau altora de a semna o scrisoare de protest. Mărturisesc că finalitatea acestor subtile distincţii îmi scapă şi nu văd, oricum, ce relevanţă au pentru respectivul demers. De altfel, cred că numeroase personaje care populează mass-media din România scapă oricăror determinări şi clasificări. Unde să-l încadrăm pe un ins numit Florin Condurăţeanu, care se adresează moderatorilor şi publicului, la fiecare intrare în platou, cu un sonor „vă pup pă suflet?” Dar pe „expertul” Mugur Ciuvică, omul priceput în toate, mereu pus pe harţă şi demonstrând o inegalabilă vigilenţă în demascarea duşmanilor? Identitatea incertă pare să fie, la noi, marca distinctivă a multor protagonişti ai emisiunilor de televiziune.

Un ziarist de mare notorietate a declarat că el este în principiu de acord cu protestul însă nu-l semnează deoarece derapajele semnalate sunt proprii tuturor televiziunilor şi nu doar Antenei 3. În consecinţă, a adăugat domnia-sa, a refuzat de mai multă vreme orice contract cu vreun post TV. Ceea ce a omis să spună reputatul ziarist este că are numeroase intervenţii pe diferite canale, încât problema contractului de muncă devine, totuşi, una secundară. Altcineva, un scriitor foarte înzestrat, care publică la o revistă umoristică, deşi este complet lipsit de umor, tranşează brutal dezbaterea şi spune că orice gest e inutil atâta vreme cât Răul Absolut (citeşte: Traian Băsescu) nu e tăiat din rădăcină. Un maniac al cifrelor a numărat câte persoane lucrează la TVR, câte la alte posturi de televiziune şi a ajuns la concluzia că numărul semnatarilor protestului e prea mic faţă de numărul ziariştilor români în viaţă. În fine, obiecţia cea mai vizibilă a fost că protestul e părtinitor deoarece el viza excesele numai ale unei părţi, cealaltă (B1TV, Evenimentul zilei) fiind la fel de vinovată şi de condamnabilă.

Acest principiu al echivalenţelor este şi fals şi nociv. A fost folosit pentru a împiedica o judecată corectă sau pentru a ascunde nişte realităţi dramatice. După apariţia Cărţii negre a comunismului, nostalgicii s-au mobilizat şi au publicat Cartea neagră a capitalismului. Cum ar veni, comunismul şi capitalismul au produs dezastre similare şi au comis crime comparabile (oricât ar părea de absurd, această teză imbecilă are şi la noi adepţi; vezi pe această temă un foarte bun articol al lui Sorin Bocancea, „După 25 de ani, despre comunism în România”, în revista Timpul, ianuarie a.c.). Acelaşi tip de gândire perversă încearcă să pună un semn de egalitate între Uniunea Sovietică şi Statele Unite, în ideea că „războiul rece” a condus la comportamente identice (propagandă, agresivitate, manipulare etc.). A susţine aşa ceva înseamnă a ignora teribilul mecanism de represiune şi de îndobitocire pe care l-a pus în mişcare ideologia comunistă şi a trata cu nepermisă uşurinţă importanţa salutarului reflex de apărare pe care l-a avut lumea liberă. Dar ca să revenim la ale noastre: de ce în textul protestului este menţionată explicit Antena 3? Simplu: pentru că acolo s-au văzut cele mai respingătoare murdării, cele mai ticăloase atacuri la persoană, cele mai sfruntate minciuni, cele mai veninoase campanii de denigrare, cele mai lipsite de scrupule operaţii de manipulare. Desemnarea expresă a Antenei 3 nu înseamnă „albirea” celorlalte posturi. Dar postul trustului Intact reuşeşte trista performanţă de a bate toate recordurile în ce priveşte infestarea morală.

Faptul că un astfel de post are audienţă este o sfidare la adresa bunului simţ. Acesta este, în definitiv, sensul protestului găzduit de revista „22”: o invitaţie la un exerciţiu de solidaritate în faţa (reiau o formulă cândva celebră, dar iată că istoria se repetă) „spiritului primar agresiv”.

 
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.