Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un factor major din organismul uman ar putea provoca depresia

GALERIE
depresie
  • depresie
- +

Una dintre cele mai importante descoperiri psihiatrice din ultimi 20 de ani poate oferi informaţii despre înţelegerea şi tratarea depresiei.Descoperirea se bazează pe faptul că în cazul unor persoane sistemul imunitar alterează funcţiile creierului. Boala afectează peste 350 de milioane de oameni. Printre aceştia se află şi britanica Hayley Mason, din Cambridgeshire.

"Depresia mea este atât de severă, încât uneori  nu pot să mă dau jos din pat, nu pot părăsi dormitorul şi nu pot sta alături de copii şi soţul meu," a declarat aceasta.

Femeia de 30 de ani a dăugat: "Nu suport când televizorul este aprins, nici zgomotul sau lumina, am gânduri sinucigaşe. M-am automutilat, nu pot părăsi casa şi nu-mi pot conduce maşina". Medicamentele antidepresive şi tratamentele psihologilor, cum ar fi terapia comportamentală, îi ajută pe majoritatea pacienţilor. Dar unele persoane nu se pot trata prin terapie, aşadar cercetătorii analizează acum noi zone, cum ar fi sistemul imunitar.

"Cred că trebuie să fim puţin mai radicali," a declarat profesorul Ed Bullmore, de la Universitatea Cambridge.

Acesta s-a axat pe modul în care sistemul imunitar produce inflamaţii în corp, alterând starea de spirit. Profesorul Bullmore afirmă că este un factor care influenţează pe oricine dacă s-ar gândi cum s-au simţit ultima dată când au fost răciţi. Acesta a declarat:

"Depresia şi inflamaţiile deseori sunt în legătură. Dacă ai gripă, sistemul imunitar va reacţiona la asta, corpul se va inflama şi stare de spirit se va schimba, probabil vor fi antisociali, mai adormiţi şi mult mai retraşi".

Atunci când suntem bolnavi, chimicalele implicate în inflamaţie ne afectează direct starea. Inflamaţia este răspunsul sistemului imunitar la pericole. Este un proces complicat prin care prin care corpul nostru se pregăteşte să lupte. Fără niciun motiv o treime dintre pacienţii bolnavi de depresie au un nivel inflamatoriu crescut. Hayley este una dintre ele ,,Indicatorii inflamatori sunt ridicaţi, cred că indicele normal este de 0,7 şi în cazul meu este 40, de obicei apare în testele la sânge,'' afirmă ea.

Atrita reumatologică este cauzată de atacul sistemului imunitar asupra articulaţiilor. Când pacienţii au primit medicamente antiinflamatoare, starea lor de spirit s-a îmbunătăţit.

Profesorul Iain McInnes, reumatolog, a declarat: "Când oferim aceste medicamente se observă o creşte remarcabilă a stării afective a pacientului, deseori îmbunătăţirile sunt proporţional diferite faţă de inflamaţiile  articulaţiilor".

Csid.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri