Secetă mare în județ, în ciuda ploilor recente. Vacile suferă: fermierii se luptă prin tribunale pentru sursele de apă

duminică, 28 iulie 2024, 09:00
2 MIN
 Secetă mare în județ, în ciuda ploilor recente. Vacile suferă: fermierii se luptă prin tribunale pentru sursele de apă

Pe măsură ce seceta se întețește, fermierii au tot mai puține mijloace la dispoziție pentru a-și menține afacerile. Un ieșean a apelat la instanță pentru a obține apa necesară vitelor sale. Fermierul va trebui să caute însă altă soluție, întrucât nici Judecătoria nu l-a ajutat.

Vasile B. și-a chemat în judecată șapte consăteni din Țibana. În acțiunea depusă la Judecătorie, fermierul a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale prin care cei șapte să fie obligați să desființeze un gard electric care împiedică accesul la o tarla. Miza era reprezentată de cele trei fântâni de pe această tarla, la care acum nu mai avea acces. Din aprilie încoace, de când cei șapte consăteni instalaseră gardul, fermierul cărase apă cu tractorul pentru cele 11 vaci ale sale, dar acum nu mai era apă deloc și nu mai aveca de unde aduce.

Fermierul a arătat că folosea din 2022 o suprafață de aproximativ 11 ha din pășunea comunală în baza unei înțelegeri verbale cu primarul comunei. În baza acestei înțelegeri, săpase cele trei fântâni, pentru adăparea vacilor, altă sursă de apă neexistând în apropiere.

Conform legii, prin intermediul unei ordonanțe președințiale, judecătorii pot dispune măsuri provizorii, în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar putea păgubi prin întârziere sau pentru prevenirea unei pagube iminente. Măsura luată trebuie să fie urgentă, vremelnică și să nu prejudicieze fondul problemei. Pentru emiterea unei ordonanțe președințiale este necesară existența unui drept sau măcar a unei aparențe de drept. Or, în cazul lui Vasile B., tocmai dreptul lipsea. Tarlaua la care cerea acces nu-i aparținea și nici nu se afla în administrarea lui. „Simplul fapt că reclamantul susţine că această păşune este una comună, pe care ar fi trebuit permis accesul bovinelor pe care le deţine, nu este suficient pentru a dovedi aparenţa de drept. Mai mult decât atât, pârâţii au depus la dosarul cauzei o serie de contracte de concesiune, care dovedesc dreptul de concesiune al acestora asupra unor porţiuni din păşunea ce face obiectul cauzei, iar, pe de altă parte, reclamantul nu deţine niciun astfel de contract de concesiune”, au arătat judecătorii.

În plus, nici nu se putea reține că acțiunea celor șapte consăteni, de a-și împrejmui tarlaua cu un gard electric, ar fi fost una abuzivă. De altfel, în lipsa unui litigiu, cum ar fi fost un proces între Vasile B. și cei șapte, emiterea unei ordonanțe președințiale ar fi însemnat o antepronunțare pe o problemă de fond. Cererea fermierului a fost respinsă, Judecătoria refuzând să emită ordonanța solicitată. Sentința instanței a fost contestată de fermier. Tribunalul urmează să reanalizeze cererea la începutul lunii viitoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii