![Supermarket-urile Penny, amendate drastic din cauză că vindeau fructe și legume amestecate sub drapelul țării](https://media.ziaruldeiasi.ro/2025/01/Penny-interior-768x576.jpg)
Un fost boxer s-a „reorientat” după încheierea carierei sportive, apucându-se de trafic de droguri. Foarte prudent și implicându-se cât mai puțin cu putință, el a intrat în vizorul procurorilor din întâmplare.
Durata lungă a anchetei și a procesului au făcut ca răspunderea penală să se prescrie, iar inculpatul și locotenenții săi să scape basma curată.
Velea asigura banii necesari
Constantin Velea a fost acuzat de procurori că în perioada mai 2013 – ianuarie 2014 a cumpărat din Olanda și Spania 3,5 kilograme de cannabis, pe care l-a trimis în țară fie prin colete transportate cu microbuzul, fie prin intermediul unor complici. Conform anchetatorilor, în cadrul rețelei pe care o coordona, Velea asigura banii necesari cumpărării drogurilor și acoperea costurile cu biletele de avion, cazarea, masa și transportul local al complicilor săi. Aceștia erau cărăuși, dar se ocupau și cu „desfacerea” mărfii în țară, cannabisul fiind vândut către dealeri și consumatori. Cărăușii erau schimbați des, pentru a ști cât mai puține. Faptul că Velea nu transporta personal drogurile pe care le cumpăra și că numele său nu apărea practic nicăieri a îngreunat ancheta. Velea și-a permis în 2015 și 2021, când a fost audiat ca martor, să ridice din umeri și să spună că nu cunoștea absolut nimic în legătură cu activitatea celor despre care procurorii ajunseseră la concluzia că îi sunt complici.
Era cunoscut în mediul infracțional
Velea se afla în atenția procurorilor încă din 2004. Fusese investigat în mai multe dosare penale pentru trafic de droguri, dar anchetatorii trebuiseră să dispună neînceperea urmăririi penale, din lipsa probelor. În 2012, ofițerii poliției judiciare din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate s-au autosesizat din nou cu privire la activitățile lui Velea. Era unul dintre interlocutorii obișnuiți ai altui traficant, ale cărui convorbiri telefonice fuseseră interceptate. Treptat, unii dintre locotenenții lui Velea au fost reținuți, judecați și condamnați, fără a se putea ajunge însă la capul rețelei. Velea era cunoscut în mediul infracțional pentru violența sa, iar cei arestați se temeau să vorbească.
„În legătură cu abilitățile și capacitățile fizice și sportive ale inculpatului trebuie făcută precizarea faptului că în perioada anilor 1997 – 2000 a participat, în calitate de boxer profesionist, la mai multe competiții sportive, fiind multiplu campion național. Astfel, acesta a dobândit notorietate, fiind cunoscut și respectat în mediul infracțional și nu numai”, au explicat procurorii.
A fost constatată prescripția răspunderii penale
Velea a fost reținut în mai 2014, practic pe scara avionului, pe când se pregătea să plece din nou în străinătate. A fost ținut în arest timp de cinci luni, dar abia în august 2021, el a ajuns în fața judecătorilor. Din elemente disparate extrase din dosarele penale ale altor traficanți, coroborate cu frânturile de probe strânse în timp, a fost conturat un rechizitoriu care a permis trimiterea sa și a trei dintre complicii săi în judecată. Dosarul a rămas timp de un an în camera preliminară, probele strânse de procurori fiind contestate aprig de apărare. Din toamna lui 2023, apărarea a început să invoce prescripția răspunderii penale. Trecuseră 10 ani de la faptele consemnate în rechizitoriu.
Magistrații Tribunalului l-au găsit vinovat pe Velea de finanțarea săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și introducerea în țară, fără drept, de droguri de risc, ca și de mărturie mincinoasă. Trei dintre locotenenții si, Ștefan Fandarac, Andrei Matei și Constantin Vatamanu au fost și ei găsiți vinovați de infracțiuni la regimul drogurilor. În cazul tuturor însă, a fost constatată prescripția răspunderii penale. Sentința Tribunalului nu este încă definitivă.
Publicitate și alte recomandări video