anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

În România, până şi multinaţionalele nu ştiu să facă treabă bună când dau afară un angajat

Un fost lăcătuş-mecanic a câştigat în instanţă reagajarea la Lear Iaşi

GALERIE
lear Iasi
 • lear Iasi
- +

Compania Lear Corporation ar putea fi obligată să-şi reangajeze salariaţii disponibilizaţi din cauza pandemiei. Curtea de Apel urmează să se pronunţe peste două săptămâni asupra cazului unui lăcătuş-mecanic concediat anul trecut. Vasile A. se angajase la Lear Corporation în noiembrie 2015. Timp de cinci ani, a fost unul dintre cei 15 lăcătuşi-mecanici din cadrul companiei. 

Criza sanitară cauzată de pandemia COVID a condus însă la scăderea activităţii companiei, ca urmare a restricţiilor de circulaţie care au afectat lanţul de aprovizionare şi capacitatea de producţie, atât a Lear, cât şi a furnizorilor şi clienţilor săi. Ca urmare, din martie anul trecut, compania a aplicat un program de reducere a costurilor cu personalul, prin acordarea de concedii, de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor sau prin trimiterea unor angajaţi în şomaj tehnic.

În cele din urmă, Lear a trecut la un program de lucru în doar două schimburi şi a apelat la concedieri, desfiinţând posturile considerate excedentare. În acest context, din cei 4.204 salariaţi ai societăţii au fost concediaţi 25, trei dintre ei fiind lăcătuşi-mecanici. Printre ei, şi Vasile A. Acesta a contestat disponibilizarea, invocând faptul că societatea îşi încălcase propriile criterii de selecţie. El a cerut reintegrarea pe post, plata salariilor aferente perioadei de şomaj şi daune morale de 2.000 de lei pe lună, până la reangajare.

Conform precizărilor făcute în instanţă de reprezentanţii Lear, în cazul a doi angajaţi cu aceleaşi competenţe profesionale, societatea lua în calcul criterii de individualizare. Dacă ambii soţi lucrau la Lear, era concediat cel cu salariul cel mai mic. Erau concediaţi de preferinţă salariaţi fără copii sau alte persoane în întreţinere. Se evita concedierea celor care mai aveau cel mult trei ani până la împlinirea vârstei de pensionare, preferându-se disponibilizarea celor aflaţi de puţin timp în firmă. Argumentele prezentate de Lear în instanţă nu i-au convins pe judecători.

„Instanţa reţine faptul că tabelul depus de intimată în încercarea de a dovedi modalitatea de selecţie a personalului concediat ca urmare a reorganizării nu cuprinde şi analiza situaţiei celorlalţi salariaţi aleşi a-şi continua activitatea. Astfel, din cei 15 lăcătuşi mecanici angajaţi la punctul de lucru din Leţcani, intimata a aplicat criteriile de selecţie numai celor 3 salariaţi concediaţi, fără a face dovada modalităţii de departajare a acestora faţă de ceilalţi 12 lăcătuşi-mecanici”, au reţinut magistraţii Tribunalului. Cu alte cuvinte, Lear nu arătase de ce îi concediase pe acei trei lăcătuşi, iar nu pe alţii.

Judecătorii au dispus anularea deciziei de concediere plata de către Lear a unei despăgubiri egale cu salariile dintre data disponibilizării şi cea a reangajării, indexate, majorate şi reactualizate. În schimb, judecătorii au respins cererea privind despăgubirile morale, constatând că Vasile A. nu demonstrase în niciun fel existenţa vreunui prejudiciu de această natură. Contestaţia depusă de Lear la sentinţă a intrat pe rolul Curţii de Apel.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.