Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un fost ministru al Educaţiei în vizită la Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”

GALERIE
vizita Colegiu Vasile Lupu
  • vizita Colegiu Vasile Lupu
- +

Reprezentanţii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” anunţă că unitatea de învţământ a fost vizitată vineri de către Monica Anisi, fostul ministru al Educaţiei şi Alexandru Kocsis, deputat de Iaşi. Cei doi au fost însoţiţi de către o delegaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Recent, colegiul a fost în centrul unui scandal stârnit de decizia de a lua de la unitatea de educaţie o clădiri care apoi să fie atribuită Universităţii “Al. I. Cuza”.

“Vineri 23 aprilie, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a fost onorat să primească vizita doamnei Monica Anisie, Preşedinta Comisiei de Învăţământ din Senatul României, însoţită de domnul Alexandru Kocsis, deputat de Iaşi, şi de o delegaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, condusă de doamna prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, Inspector Şcolar General.

Această vizită a avut loc în contextul Scrisorilor deschise adresate de conducerea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în numele corpului profesoral, al elevilor şi al părinţilor către Ministrul Educaţiei, ParlamentulRomâniei şi domnul Preşedinte Klaus Iohannis.

Cititi si: Tudorel Toader stârneşte o nouă furtună. Vrea sa ia o clădire de la Şcoala Normală

Memoriile adresate au avut drept scop atragerea atenţiei asupra stării dezastruoase în care se află clădirea liceului şi a solicitării de sprijin şi susţinere pentru renovare şi reabilitare.

La această întâlnire au fost prezenţi profesorii Colegiului, reprezentanţi ai părinţilor, elevi şi foşti absolvenţi.

Şcoala Normală sau Colegiul Pedagogic merită să supravieţuiască şi nu în orice condiţii. Această şcoală unică, având o tradiţie verificată de timp şi de rezultate strălucite, este o entitate vocaţională, aşa cum sunt, prin analogie, liceul de artă, liceul sportiv, seminarul teologic, destinate toate să pregătească tineri între 14 şi 18 ani, pentru profesii vocaţionale ca pregătire de bază, indiferent de evoluţia lor ulterioară. Este necesar ca Şcoala Normală să aibă propriile unităţi pedagogice de aplicaţie, grădiniţă, şcoală, creşă unde elevii normalişti să efectueze practica pedagogică în mod intensiv.

Cititi si:Pe cine acuză Chirica de nepăsare! Proiectele de renovare a Şcolii Normale zac de ani de zile în sertarele Primăriei

Doamna Monica Anisie şi domnul deputat Alexandru Kocsis au observant cu multă tristeţe că învăţământul de înaltă calitate desfăşurat în Colegiul Pedagogic constrastează puternic cu starea degradată a clădirii. „Am constatat cu mare bucurie că această şcoală, Colegiul Pedagogoc „Vasile Lupu”,Iaşi, are cea mai mare cifră de şcolarizare la nivel naţional. Profesorii formaţi la Colegiile Pedagogice devin profesori foarte buni, recunoscuţi pentru calitatea înaltă a actului de predare tocmai datorită faptului că practica pedagogică îi formează în cei patru ani. Trebuie să dezvoltăm campusurile şcolare ale colegiilor pedagogice cu unităţile de aplicaţie: creşă, grădiniţă şi şcolă primară aşa cum sunt prevăzute în lege încă din 2011” a declarat doamna Monica Anisie, Preşedinta Comisiei de Învăţământ din Senatul României”, se arată în comunicat.

Cititi si: 4000 de oameni contra lui Chirica&Tudorel. Colegiul Pedagogic demontează acuzele Primăriei

“Primarul a decis intempestiv, fără a anunţa pe nimeni, să ia Colegiului Pedagogic una din clădiri, aşa-numita „Casă a directorului”, şi să o ofere unei instituţii care nu are nici în clin, nici în mânecă cu Primăria: Universităţii „Cuza”. Directorii de acolo au fost puşi în faţa faptului împlinit: „Au trimis deja topometriştii”. Culmea este că rectorul Tudorel Toader vrea să amenajeze acolo exact ce are deja şi Colegiul: clase de gimnaziu în regim privat. „Este concurenţă neloială, dar şi segregare”, acuză directorii, precizând că la acea şcoală privată vor veni doar copii cu bani din Iaşi, iar alături sunt în mare majoritate copii buni, dar de la ţară, mulţi de condiţie socială şi materială modestă. Într-un răspuns trimis aseară redacţiei, primarul a transmis că directorii colegiului nu administrau cu grijă patrimoniul instituţiei, şi din acest motiv îl va da altora, cu împrumut. Nu spune însă că tocmai Primăria e cea care trebuia să se ocupe de starea materială a acelor clădiri”, scria Ziarul de Iasi la sfârşitul lunii trecute.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri