Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un fost mitropolit al Moldovei va fi canonizat. Cine a fost Iosif cel Milostiv

GALERIE
Octav_Bancila_-_Mitropolitul_Iosif_Naniescu 1901
  • Octav_Bancila_-_Mitropolitul_Iosif_Naniescu 1901
- +

Pe 25 martie va avea loc proclamarea canonizării Mitropolitului Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv.

Un fost mitropolit al Moldovei va intra în rândul sfinţilor ortodocşi de la finalul acestei luni. Astfel, pe 25 martie va avea loc proclamarea canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, urmând ca acesta să fie sărbătorit pe data de 26 ianuarie. Împreună cu fostul mitropo­lit al Moldovei va avea loc şi proclamarea canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul, acesta urmând să fie serbat pe 17 august.

Cei doi sfinţi contemporani au fost canonizaţi de Sfântul Sinod încă de pe data de 5 octombrie a anului trecut.

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, pe data de 15 iulie 1818. Rămânând de mic orfan de tată, iar mama sa mergând la mănăstire, la vârsta de 10 ani este luat de unchiul său la mă­năstire, iniţial vieţuind la Mănăstirii Frumoasa din Basarabia, iar apoi la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi.

În anul 1873 fost ales episcop al Argeşului, iar peste doi ani mitropolit al Mol­dovei. A fost mitropolit timp de 26 de ani, murind în anul 1902, pe data de 26 ianuarie. Tot anul trecut a mai fost canonizat şi Cuviosul Pafnutie - Pârvul Zugravul şi a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române sărbă­torirea acestuia începând din acest an, pe data 2 decembrie, a Sfântului Cuvios Porfirie Cavso­calivitul.

Totodată, în sedinţa din acest an a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe române s-a aproat înscrierea în calendarul ortodox, începând cu 2019, a pomenirii Sfintei Matrona de la Moscova pe data de 2 mai, dar şi a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului - Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucu­reştilor în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri